elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Hidrojen Yakıt Pili ile Çalışan İlk Tren

Berlin’de düzenlenen Inno Trans fuarında Alstom firması dünyanın ilk hidrojen yakıt pili ile çalışan trenini tanıttı. Hidrojen pil teknolojisinin ulaşımdaki geleneksel fosil yakıt sorununa çözüm olacağı ümit ediliyor. Dünyanın ilk hidrojen yakıt pili ile çalışan trenini sizler için inceledik.



A- A+
05.10.2016 tarihli yazı 11137 kez okunmuştur.
Avrupa demiryolu ağında yer yer elektrikli motorlar kullanılsa da büyük bir kısmı dizel motorlara bağımlı durumda. Almanya'da ki trenlerin dizel motorlara bağımlılığını azaltmak amacı ile Alstom firması hidrojen yakıt pili ile çalışan treni geliştirdi. Coradia iLint adı verilen tren, dünyanın ilk hidrojen yakıt pili ile çalışan yolcu treni oldu. Bununla birlikte Alstom firması Coradia iLint'in motorunu fosil yakıt ve hidrojen yakıt pili ile çalışmasını destekleyecek alt yapıya sahip çeşitli kombine sistemlerle tasarlamış.

 
Dünyanın çeşitli yerlerinde hidrojen yakıt pili ile çalışan yük trenlerinin geliştirildiği bilinmekte. Fakat uzun mesafe yolcu trenleri için hidrojen yakıt pili kullanımı bir ilk. Raporlar bize Coradia iLint’in tam dolu bir depo ile 600-800 kilometre arası yol alabileceğini söylüyor. Ayrıca oldukça sessiz çalışan bir motora sahip ve saatte maksimum 140 km hıza ulaşabiliyor. Almanya’nın  Aşağı Saksonya, Kuzey Ren-Vestfalya, Baden-Württemberg ve Hessen eyaletlerinin toplu taşıma kurumları yöneticileri hidrojen yakıt pili ile çalışan yeşil ulaşım treni Coradia iLint’i kullanmak için 2014 yılında niyet mektubu yazmışlar.



►İlginizi Çekebilir: Hibrit Otomobiller Nasıl Çalışır?
 
2016’ya gelindiğinde, "Almanya Ulaşım ve Dijital Altyapı Bakanlığı" hidrojen yakıt pili ile çalışan trenlerin yerel ve teknik ön koşulları için ulusal organizasyon rehberi açıkladı. Hazırlanan rehber bize hidrojen yakıt kullanımının dizel yakıt kullanımından % 25 oranında daha ekonomik ve çevreye daha az zararlı gaz salanımı yaptığını söylüyor.
 

Hollanda, Danimarka ve Norveç gibi ülkelerin de ulaşım bakanlıkları tıpkı Almanya gibi hidrojen yakıt pili kullanan yeşil ulaşım konusunda raporlar hazırlamakta. Yakın gelecekte Avrupa’da hidrojen yakıt pili ile çalışan trenleri daha fazla görebilirsiniz.
 

Kaynak:

interestingengineering

Yazar:Osman Nuri KOÇ

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.