elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Havalimanlarında Kullanılan Kablo Tipleri Nelerdir?

Hava ulaşımının; güvenli, konforlu ve hızlı olması nedeniyle havalimanlarının kullanımı her geçen gün daha da artmaktadır. Dolayısıyla, bu yapılarda kullanılan elektriksel sistemlerin güvenliği de oldukça kritik bir öneme sahiptir. Havalimanlarında aydınlatma, haberleşme, kartlı geçiş, acil anons vb. çeşitli ihtiyaçlar için farklı tipte kablolar kullanılıyor. 2M Kablo geniş ürün sınıfıyla bu alanda önemli çözümler sunuyor.



A- A+
10.08.2017 tarihli yazı 11105 kez okunmuştur.
Kablo sektöründeki deneyimi ve geniş ürün portföyü ile 2M Kablo, yangın algılama ve alarm sistemlerinde, genel yayın ve acil anons sistemlerinde, aydınlatma otomasyonu sistemlerinde, kartlı geçiş ve kontrol sistemlerinde, data ve telefon tesisatı sistemlerinde, kapalı devre merkezi uydu ve anten sistemlerinde havalimanlarına kablo çözümleri sunuyor. Hergün milyonlarca yolcunun uğradığı havalimanlarında, gerek güvenliğin sağlanması, gerekse yolcuların mağdur olmaması için kablo seçiminin doğru yapılması ve kablolama işleminin uzman ekip tarafından gerçekleştirilmesi kritik rol oynamaktadır.


2M Kablo’nun havalimanlarında sunduğu ürün portföyündeki bazı kablolar aşağıdaki gibi listelenebilir:

► 2MKAB LIHCH Kontrol Kabloları
► 2MKAB LIH(St)H Kontrol Kabloları
► 2MKAB LIHCH-TP Kontrol Kabloları
► 2MKAB LIHH Kontrol Kabloları
► 2MKAB CAT 5e H-UTP Bilgi İletişim Kabloları
► 2MKAB HBAPH Dahili Telefon Kabloları
► 2MKAB RG 6 / 6 FHF Koaksiyel Kablolar
► 2MKAB RG 11 / 6 FHF Koaksiyel Kablolar
► FireKab LIHH FE180 PH120 Yangına Dayanıklı Kontrol Kabloları
► FireKab LIH(St)H FE180 PH120 Yangına Dayanıklı Kontrol Kabloları

2MKAB Kontrol Kabloları: Herhangi bir elektrikli güç ekipmanını, kısacası gücü kontrol eden kablolardır. Kontrol edilen ekipmanın durum, konum veya çalışma koşullarına ilişkin bilgi kontrolünü gerçekleştirir ve çok damarlıdır. Örgü ekranlı olan bu kablolar, dahili ortamlarda sinyal iletim kablosu olarak kullanılır. Haberleşme sektörü, elektronik devreler, ölçü aletleri, makine tasarımları, büro makinaları, bilgisayar sistemleri ve ses sistemleri gibi elektronik kontrol sistemlerinde esnek yapıları ile dar alanlarda rahatlıkla uygulanabilir özelliğe sahiptirler. Ekranlama; dış elektriksel etkilere karşı koruma sağlar. Bu kablolarda HFFR malzeme kullanılmakta olup geç tutuşur ve büyük ölçüde kendiliğinden sönerler. Düşük duman yoğunluğuna sahip olup, zehirli ve aşındırıcı gaz çıkarmazlar. İnsanların yoğun olduğu ve önemli malzemelerin olduğu binalarda kullanılırlar.

 

2MKAB Data ve Bilgi İletişim Kabloları: CAT kabloları olarak bilinen bu kablo sınıfı, bilgi iletişiminin olduğu birçok alanda kullanılmaktadır. Cat3, Cat4, Cat5, Cat6, Cat7 olarak sınıflandırılmıştır. Bilgisayar bağlantıları, elektronik kontrol sistemleri, yazıcı, modem, terminal bağlantılarında veri iletişiminde kullanılırlar. PVC-PE-HF (Halogen Free) versiyonları vardır. Bilgi iletişim kablolarında yangına dayanıklı data kablosu üretim portföyümüzde bulunmaktadır. FireKab markası taşıyan ve yangın testlerinden geçen bu kablolarımız ülkemizde ilk kez 2M Kablo tarafından üretilmiştir.
 

2MKAB Dahili Telefon ve Yangın Alarm Kabloları: Bina içi sabit tesisatlarda santral ve abone dağıtım kablosu olarak, yangın alarm, güvenlik ve dahili telefon kablosu olarak kullanılmaktadırlar. Halojensiz Alev Geciktiricili HFFR (Halogen Free Flame Retardant) insanların yoğun olarak bulunduğu ve önemli malzemelerin olduğu bina ve sistemlerde kullanılırlar. Düşük duman yoğunluğuna sahip olup, zehirli ve aşındırıcı gaz çıkarmazlar.
 

2MKAB Koaksiyel Kabloları: Radyo frekansında kullanılan bir kablo türüdür. Bu kablonun kesit alanı iç içe dört maddeden meydana gelir. En içte canlı hat, yani sinyali taşıyan hat vardır. Bu uç dielektrik sabiti yüksek bir yalıtkan ile çevrelenmiştir. Yalıtkanın çevresinde iletkenlerden oluşan bir örgü (veya ince varak) vardır. Bu örgü topraklanmıştır. En dışta ise koruyucu kılıf yer alır. CATV, CCTV, kablolu TV ve UYDU sistemlerinde dağıtım kablosu olarak kullanılırlar. 75 Ohm ve 50 Ohm empedansa sahip kabloların telekomünikasyon ve telsiz sistemlerinde veri iletiminde kullanılan tipleri de üretilmektedir. Ülkemizde ilk kez fiziksel köpürtmeli (azot gazlı) yöntemle koaksiyel kablo üretimini gerçekleştiren 2M Kablo; bu gruba giren kabloları dış ortamlar için Polietilen kılıflı, insanların yoğun olarak bulunduğu binalar için ise halojensiz malzemelerle üretilmektedir. Halojen free versiyonları geç tutuşur ve büyük ölçüde kendiliğinden sönerler. Düşük duman yoğunluğuna sahip olup, zehirli ve aşındırıcı gaz çıkarmazlar. İnsanların yoğun olduğu ve önemli malzemelerin olduğu binalarda kullanılırlar. Koaksiyel kabloların hareketli çanaklar için olan tipleri ve birden fazla çanaktan görüntü aktarımı için Twin ve Dörtlü tipleri bulunmaktadır. Koaksiyel kabloların yangına dayanıklı olan FireKab COAX ürünü ise yangın anında görüntü iletimini mümkün kılmaktadır. Yangına dayanıklı olan bu ürün ülkemizde sadece 2M Kablo tarafından üretilmektedir.
 

FireKab Yangına Dayanıklı Kablolar: Yangınların çoğu yanlış tercih edilen kablolar nedeniyle daha da büyümekte hatta ölümlere yol açmaktadır. Yangına dayanıklı kablolar, insanların yoğun olarak bulunduğu ve önemli malzemelerin olduğu bina ve sistemlerde kullanılırlar. LSZH / LSOH (Low Smoke, Zero Halogen) Halojenden arındırılmış, düşük duman yoğunluklu, alev geciktirici özelliğine sahip olup, zehirli ve aşındırıcı gaz çıkarmazlar. Bu kablolar aynı zamanda alev ortamında fonksiyonunu belli bir süre devam ettirirler. Ayrıca belirli koşullarda alevi geciktirme, alevi yaymama, alev altında fonksiyon sürdürme, alev altında mekanik darbe testi, alev altında su püskürtme testi sınıflarına uygun olarak 30, 90, 120 dakika (PH30, PH90, PH120) özeliklerine sahiptirler.

 

Örnek Proje 


2M Kablo, inşaat çalışmaları 2012’de başlayan ve Libya için önemli bir hayata döndürülme planlaması olan, Labraq Havaalanı'nda 8000 m², Ghat Havaalanı'nda 6800 m², Kufra Havaalanı'nda 6770 m², Martuba Havaalanı'nda 3500 m², Tobruq Havaalanı'nda 3500 m² olmak üzere toplamda 28.750 m² 2MKAB ve FireKab markalı kablolar ile yer almıştır.

 

Firma Seçiminde Rol Oynayan Kriterler


2M Kablo, sağlamış olduğu teknik destek, tecrübe ve deneyimlerin yanı sıra dünyanın her yerindeki 2M Kablo, kullanıcılarını üretimden kaynaklı bedeni ve maddi hasarlara karşı 20.000.000 Euro’ya varan ürün sorumluluk sigortası ile güvence altına almaktadır. Elbette bu güvenceyi verebilmek ve böyle bir sorumluluğun altına imza atabilmek kolay olmamaktadır.

Firma, üretimini modern ekstrüder hatları ile gerçekleştirmektedir. Üretim hatlarının tümünde spark tester cihazları ile izolasyon ve dış kılıftaki yüzeysel hatalar ve incelmeler tespit edilebilmektedir. Tüm ekstrüder hatlarında lazerle ölçüm yapan çap ölçme cihazları kullanılmakta ve kablonun çap ölçüsü bu cihazlar yardımı ile minimum toleransla üretilmektedir. Makinelerin büyük çoğunluğu PLC kontrollüdür. Bütün bunların yanında ürünlerin dış kılıf malzemelerinin 10 yıl sonraki durumunu görebilmek amacıyla UV dayanım testi uygulanmaktadır. Ekranlı kablolarda transfer empedansı ve ekranlama faktörü ölçümlemeleri yapılabilmektedir. İzole, kılıf, büküm, mika bantlama, örgü, sargı, zırhlama, paketleme ve diğer hatlarımızda her bir ekipman titizlikle tanımlanmış; detaylandırılmış ve proses süreçlerinde maksimum verim alınması için organize edilmiştir.

Modern test ekipmanlarıyla donanmış laboratuvarda üretim anında ve sonrasındaki tüm testler yapılabilmektedir. Ayrıca sektörel gereklilik gerektirmeyen UV dayanım testi, hidrokarbon dayanım testi vs. gibi test düzenekleri de kendi bünyesinde bulunmaktadır. Kablo izolasyon ve dış kılıfında kullanılan PVC malzemenin çok özellikli türleri de (düşük duman yoğunluklu/ alevi geciktirici, çok esnek, yağlara dayanıklı, UV dayanıklı, anti statik vb) firma bünyesinde geliştirilmekte ve üretilmektedir.



Tüm ürünler RoHS ve REACH şartlarına uygunluk taşıyan malzemelerle üretilmektedir. 2M Kablo’nun sahip olduğu belgeler içerisinde; ISO 9001:2008 kalite yönetim sistemi belgesi/ World Certification Services (WCS) ve Loss Prevention Certification Board (LPCB), OHSAS 18001:2007 iş sağlığı ve güvenliği yönetim sisteminin uygunluğu belgesi/ World Certification Services (WCS), Rusya yangın sertifika ve GOST-R belgeleri, yangına dayanıklı kablolarda LPCB’den BS 6387 C,W,Z ve EN 50200 PH120 sertifikaları, 31 ürün grubunda TSEK, 1 ürün grubunda TSE sertifikaları bulunmaktadır. Yine yangına dayanıklı kablolarda GOST ve IEC 60332-3 CAT A/IEC 60331 testlerini geçtiğine dair Rus yangın sertifikası da yer almaktadır. Ayrıca halojen içermeyen (halojen free) yangına dayanıklı ürünler; EN 50200 PH90–PH120, IEC 60331 FE180 (3 saat) yanma testlerini başarı ile geçmiş ve Verband Der Elektrotechnik Elektronik Informationstechnik e.V. (VDE) tarafından belgelendirilmiştir. FireKab LPCB tarafından onaylanan firmaların yer aldığı kırmızı kitapta (Red Book) yer alan ilk Türk kablo firması 2M Kablo’dur.

Kaynak:


Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar