elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Harmoniklerin Tespitinde 4 Adım

Eğer bir saha mühendisiyseniz harmoniklerle ilgili problemlerden kuşkulanmak zorundasınız. Yazımızdaki adımları izleyerek oluşabilecek başlıca harmonik bozulma nedenlerini kolayca tespit edebilirsiniz.



A- A+
03.12.2016 tarihli yazı 11799 kez okunmuştur.

Harmoniklerin Tespitinde 1. Adım

Harmoniklerin tespiti için aşağıdaki tablodaki belirtilerin olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Eğer bu belirtilerden biriyle veya daha fazlasıyla sıklıkla o karşılaşırsanız adımları takip etmelisiniz.  
 


►İlginizi Çekebilir: En Çok Harmonik Üreten 5 Cihaz
 

Harmoniklerin Tespitinde 2. Adım

Eğer fabrikanızda bulunan kapasitörler güç faktörlerini içeriyorsa, kapasitörlerin içindeki akımları amperölçer ile “gerçek rms”  değeri ölçülmeli. Eğer kapasitörlerin ölçülen gerçek rms akım değeri sisteme voltaj uygulandığında elde edilen standart akım değerinden büyükse (%5 oranında veya daha fazla) bu durum bize büyük ihtimalle sistemde harmonik voltaj bozulması olduğunu göstermektedir.
 
 

Harmoniklerin Tespitinde 3. Adım

Fabrikanızda bulunan cihazlar için üretici tarafından belirlenmiş harmonik akım değerleri hesap denetim tablosu ve sistem iç yapılarının bulunduğu evrak size yol gösterecektir. Analize fabrikanızdaki lineer çalışmayan bütün cihazların, bütün kapasitörlerin ve transformatörlerin üretici tarafından belirtilmiş ideal güç değeri bilgilerini toplamalısınız.


 

Harmoniklerin Tespitinde 4.Adım

Eğer fabrikanızdaki elektrik iletim sistemi karmaşıksa örneğin; birden fazla servis girişi varsa, dağınık kapasitörler veya cihazlar için üretici tarafından belirlenmiş harmonik akım değerleri hesap denetim tablosu ve sistem iç yapılarının bulunduğu evrakları eksik veya evrakla hesap işinin çok külfetli olduğu düşünülürse çözüm; problemin sebebinin harmoniklerin olup olmadığını belirlemenin en kesin yolu yerinde tesis denetimi yaparak harmonik bozulmaların olup olmadığını tespit etmektir.
 
“Resimdeki hesap denetimi tablosu elektrik sistem düzeni ve sistemlerin çektiği akım değerleri bilgilerini içermekte, hesap denetim tablosu bize oldukça açık bir şekilde stratejik noktalardaki harmonik değerlerini vermekte.”




►İlginizi Çekebilir: Enerji Kalitesi ve Harmonik Analizi Ölçümleri

Bu veriler, güç sisteminin net bir şekilde anlaşılması için bir araya getirilebilir ve analiz edilebilir. Çoğu şirket yukarıdaki tablolardaki gibi yerinde tesis denetimleri yapmak için mühendislik hizmeti sunmaktadır.
 

Doğru Sistem Analizi Yapan Harmonik Filtreler

Uygun harmonik filtreler ile yapılan uygulamalar size analiz adımları ve problemin çözümü için ihtiyacınız olan verileri toplamanızı oldukça kolaylaştırır. Sizin harmonik bozulmaları karşı yaklaşımınız güç sistemindeki karmaşık analizlerden arasından çok fazla rastlanan harmonikleri süzmek ve tanımlamak çözümlerini bulmak olmalı. Eğer süzdüğünüz bilgilere rağmen halen bir takım ölçümler yapmak gerektiriyorsa, sağlıklı bilgiler elde etmenin tek yolu ölçüm yapmaksa, en doğru çözümü kısa ve ucuz yoldan elde etmeye çalışın.



Lineer olmayan güç faktörünü düzeltmeye çalışmadan önce toplam lineer olmayan cihazların kilowatt saat değerinin servis transformatörü kilowattsaat değerine oranı bilinmelidir. Bu oranı kullanarak doğru güç faktörü için harmonik filtre kullanmaya gerek var mı yok mu veya düz kondansatörlerin sorun yaşanmadan eklenip eklenemeyeceğine aşağıdaki gibi karar verebiliriz; 

Eğer fabrikanızda toplamda üç fazlı lineer olmayan yük, ana transformatör kapasitesinden %25 fazla ise doğru güç faktörünü elde etmek için harmonik filtrelere kesinlikle ihtiyaç vardır.
Eğer fabrikanızda toplamda üç fazlı lineer olmayan yük ana transformatör kapasitesinden %15 az ise doğru güç faktörünü elde etmek için kapasitörler kullanılmalı.
Eğer fabrikanızdaki lineer olmayan yük %15 ve %25 arasında ise diğer faktörler üstüne düşünülmeli.


Kaynakça:


electrical-engineering-portal

Yazar:Osman Nuri KOÇ

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar