elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Güneş Yolu Çalışmaları:
En İlginç 6 Proje

Yürümek veya çeşitli araçlarımızı sürmek için kullandığımız yollar, gelişen teknolojiyle birlikte, aynı zamanda bizler için birer enerji kaynağı olmaya başladı. Dünya çapındaki güneş yolu veya yol projeleri, sokakların hem sağlam bir zemin oluşturduğunu hem de temiz enerji üretebildiğini gösteriyor . Bu yazımızda, yenilenebilir teknolojiye çok büyük katkıları olan 6 güneş yolunu inceledik.



A- A+
30.04.2018 tarihli yazı 9925 kez okunmuştur.

Temperli Cam Kaplı Modüler Güneş Panelleri, Güneş Yollar için Kullanıldı

Scott ve Julie Brusaw, asfalt yolların enerji üreten yollara dönüştürülmesi amacıyla, birkaç yıl önce Solar Roadways projesini başlattı. Brusawlar, standart kaldırımların yerine temperli camla kaplanmış modüler güneş panelleri kullanmayı amaçladı ve 2016 yılında, bu panellerin Sandpoint, Idaho'daki ilk kamu kurulumunu kutladı. Ancak güneş yollarını Missouri'deki Route 66'nın bir bölümüne daha getirmeyi planladıklarını açıklarken, proje düştü ve geçen yıl, St. Louis Kamu Radyosu projenin ilerlemeyeceğini duyurdu.


Fransa’da Dünyanın İlk Güneş yolu Açıldı

2016 yılında, Fransa'nın Normandiya köyünde  dünyanın ilk güneş yolu açılmıştı. Açılan 1 kilometrelik (0.62 mil ) bu yol sokak lambalarını aydınlatmaya yetecek kadar güç üretiyordu. Güneş yolu, 2.880 güneş paneli kaplamasına sahipti.

Çatılara monte edilen açılı panellere nazaran daha az etkili ve daha pahalı olsa da yol panellerini kuran şirket Colas’a göre ileride yapılacak panellerin maliyeti çalışmalar sonucunda daha da düşecek. 



► İlginizi Çekebilir: Açık Deniz Güneş Enerji Tesisi Kurulacak 
 

Hollanda’da Güneş Enerjili Bisiklet Yolu

Hollanda'nın  Krommenie şehrindeki bisiklet yollarına, 100 metrelik güneş panelleri  yerleştirildi. Yola döşenen 2.5 metreye 3.5 metre ölçüsündeki her bir beton modülün üst tarafında kırılmaz cam, bu camın altında da güneş paneli yer alıyor. Bisiklet yolu güneş enerjisini topluyor ve bir taraftan da  yol olarak kullanılıyor. Her ne kadar üzerinden bir sürü bisiklet geçerek gölge yapıyor da olsa, ilk güneş enerjisi üreten bisiklet yolu tahminlerin ötesinde bir performans sergilemiş durumda. Güneş panelli bisiklet yolu  metrekare başına 70 kilowatt saat güç üreterek tasarımcılarını oldukça şaşırtmıştı. Tahminlerin çok ötesinde performans gösteren yol, yıllık üretim kapasitesi ile üç evin tüm yıl boyunca tükettiği elektriği karşılayabiliyor. Ayrıca 2016 sonunda yeni panel türlerini deneyebilmek için yol 20 metre daha uzatılmış. SolaRoad'un arkasındaki araştırma örgütü, çoğu insanın güneş bisikleti yolu ile normal bir yol arasındaki farkı fark edemediklerini söyledi.


Gürcistan ve Alabama Sınırında Güneş Yolu Test Edildi

Ray C. Anderson Vakfı, Amerika'da Alabama ve Georgia sınırına yakın 538 metrekarelik bir güneş yolu açtı. Proje kapsamında açılan yolun güneş yolu özelliği taşıması projenin bir parçalarından bir tanesiydi. Yol, aynı zamanda bioswales (yağmur suyu, hendekler) ve güneş enerjili elektrikli otomobil şarj istasyonunu da içeren, yenilenebilir teknolojilerin kullanıldığı 29 km'lik bir canlı laboratuvar testidir.

Çin’de Güneş Panelli Otoyol Açıldı

Qilu Ulaştırma Geliştirme Grubu tarafından geliştirilen 2 kilometre uzunluğundaki güneş yolu, Jinan, Çin'de açıldı. Altta yalıtım, ortada güneş panelleri ve üstte şeffaf beton olmak üzere yol üç katmandan oluşuyor. Güneş panelleri, iki şeritte ve bir acil durum şeridinde yaklaşık 63,238 fit kare kaplıyor ve her yıl bir milyon kilowatt-saat yenilenebilir enerji üretebiliyor. Hırsızlar panellerin küçük bir bölümünü çalmış olsa da yol daha sonra onarıldı.
 
 

Solar Kaldırımlarla Elektrikli Otomabiller Şarj Edildi

Güneş panellerinin kaldırımlarda da kullanılabileceği bu çalışmayla kanıtlanmış oldu. Platio kısa bir süre önce, geri dönüştürülmüş plastikle oluşturulan 50 metrekarelik bir güneş yaya kaldırımını kurdu. İnsanların üzerinden geçerek kullandığı kaldırımlar aynı zamanda  elektrikli araçları şarj etmek için kullanılan temiz enerjiyi üretiyor. Başarılı olan  Platio, Budapeşte'de bir Prologis tesisinde 720 watt'lık pik kapasite sistemini kurdu ve süreç sadece bir gün sürdü. Geri dönüştürülmüş plastikten yapılan güneş paneli döşeme sistemi, depolanan güneş enerjisini elektrik enerjisine çevirerek banklarda oturanların cep telefonlarını şarj edebilecek nitelikte. Şirketin yenilenebilir enerji kullanımının yanı sıra üretimde geri dönüştürülmüş plastik kullanımı çevreci bir bütünlük taşıyor. Aycıca ,güneş panelli kaldırımlar elektrikli otomobilleri şarj etmekle meşgul olmadığında, ürettiği enerjiyi yakındaki bir ofis binasına güç sağlamak için kullanıyor.
 

Kaynak:

►İnhabitat
Serap Uygur Serap Uygur Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.