elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Güneş Paneli Çiftliğinde Sizinde Payınız Olsun İster Misiniz?

Solar endüstri ile ilgili iş fikirleri sektörün gelişimine paralel olarak oldukça arttı. Bu alandaki son gelişme ‘Community Solar’. Panel sahibi olabileceğiniz ve üretilen elektrik miktarında pay alabileceğiniz bu iş fikrinin detayları haberimizde.



A- A+
24.11.2015 tarihli yazı 10686 kez okunmuştur.
Bu bağlamda en yeni adımı Boston’dan CloudSolar adı altında bir grup attı. Bu iki konsepti birleştirerek bir güneş paneli çiftliği ile insanlara ayrı ayrı veya parçalar halinde güneş panelleri satıyorlar. Grup ilk çıktığı zamanlarda ‘Indiegogo campaign’ adı altında bir kampanya başlatarak fikri test ettiler ve ilk güneş çiftliği için 300,000 $ para topladılar.
 
Adından da anlaşılacağı üzere grup, bulut sistemini kullanarak analoji yapıyor ve uzaktan erişim ile bilgileri toplayıp bir ağ üzerinden hesaplama yapıyor. Bu yolla, CloudSolar’dan panel satın alan herhangi biri uzaktan erişim sağlayarak çiftliğin gücü ne kadar, satın aldığı panelin ürettiği miktar ve ne kadar karbon emildiğinin bilgisini bir cep telefonuyla görebiliyor.
 

 

 
Ama, bulut sistemiyle yapılan analoji bir süre sonra bozulmaya başlıyor. Panellerin sahipleri bu güneş enerjisinden faydalanamadıklarından çiftlikten sağlanan elektrik, o bölgedeki güç şirketlerine satılıyor.
 
Aslında bu uzaktan erişim olayı tamamıyla gereksiz değil. Bazı büyük firmalar, Apple gibi, kendi güneş tarlalarının bazıları için bu sistemi kullanmaktadırlar. North Carolina’da Apple güneş tarlalarından elde ettiği enerjiyi, üzerine geri eklemesi için Duke Energy’ye satıyor. 
 

 

 
CloudSolar takımı ilk tarlalarını Northeast için planlıyorlar ve eğer herşey yolunda giderse California’da da bir tarlada yapacaklarını söylüyorlar. Yeterli parayı topladıklarında seneye ilk güneş tarlasını inşa edecekler.
 
Şimdi biraz bütçe konusuna değinelim. 250$ verdiğinizde 250 watt’lık bir panelin bir çeyreğini ( 62.5 watts ) alabiliyorsunuz. 25 yıl sonra ise 562$ olarak bu parayı geri alıyorsunuz. Bir panelin yarısı 450$ ( 125 watts ) ve 25 yıl sonralarda 1,125$ olarak geri alıyorsunuz. Bütün bir panel ise 650$ ile 750$ arası değişiyor. 25 yıl sonralarda ise 2,250$ olarak geri alabiliyorsunuz.
 

 
Ticaretteki başlıca kural olan mantık burada da işliyor. Ne kadar fazla yatırım yaparsanız, geri dönüşü o kadar fazla olur. 15 güneş panelini 9,000$’a almak gibi bir seçenek de var. CloudSolar ise güneş enerjisinden elde ettiği paranın %20’sini alarak ticaretini yapmış oluyor.
 
Eğer bir tane güneş paneli satın alırsanız, telefonunuzun ya da diz üstü bilgisayarınızın enerjisini sonsuza dek karşılayacaktır. Ya da Tesla arabanız varsa binlerce mil öteye kadar sürmenizi sağlayacaktır. Ama ortalama bir evin enerjisini karşılamak isterseniz bir panel sadece yedi ay yetecektir. Eğer güneş panelleriniz yoksa ya da böyle bir topluluğa katılmadıysanız, bir panel size yetmeyecektir.
 


Kaynak:

Gigaom

Yazar: Burcu Yelis
Burcu YELİS Burcu YELİS Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.