elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Güneş Enerjisi İlk Defa Zirvede

Her geçen gün yenilenebilir enerji kaynaklarına daha fazla yönelim olduğunu biliyoruz. Elde edilen verilere göre elektrik enerjisi üretiminde artık Güneş tabanlı sistemler liderliği almış durumda. Bu yazımızda yenilenebilir enerji kullanımındaki artışını gösteren verileri derledik.



A- A+
01.11.2016 tarihli yazı 6482 kez okunmuştur.
‘International Energy Agency’nin (IEA) yenilenebilir enerji kaynakları raporuna göre geçen yıl her gün yaklaşık yarım milyon güneş paneli kuruldu. Ayrıca Çin, geçen yıl saatte iki rüzgar türbini kurma başarısı gösterdi. Toplamda geçen yılda kurulan enerji istasyonlarının yarısından fazlası-153.00 Megavat – yenilenebilir kaynaklıydı. Bu da bir önceki seneye göre %15 artış olduğu anlamına geliyor. Geçen yıl üretilen yenilenebilir enerjinin 4’te 3'ü kadarının da rüzgar ya da güneş enerjisiyle meydana geldiğini belirtelim.



Kapasite, kurulan bir tesisin teorik olarak ne kadar üretim yapabileceği anlamına gelir. Gerçek üretim, güneş ışığı ve rüzgâr gibi kaynakların tam olarak tahmin edilemeyişinden dolayı daha az olur. Buna rağmen IEA’nın verilerine göre yenilenebilir kaynaklar oluşan farkı kapatmada epey rol oynuyor. Bu konu hakkında IEA yöneticisi Dr. Fatih Birol’u düşünceleri şöyle: Şu anda küresel enerji piyasasında yenilenebilir kaynakların liderliğinde bir dönüşüme tanıklık ediyoruz ve diğer alanlarla birlikte yenilenebilir kaynakların büyük bölümü gelişmekte olan piyasalara doğru kayıyor.’’
 

IEA'ya göre üretim pazarında geçen yıl %23 olan yenilenebilir enerji kaynakları hisseleri, 6 yıl içinde %28'e çıkacak. ABD, Çin, Hindistan ve Meksika’da ki güçlü enerji politikalarının verdiği destekle ilerdeki zaman dilimlerinde tahminler artacak. Bir başka beklenen destek ise üretim maliyetinin düşmesi olacak. IEA, güneş panellerinin maliyetinin %25 oranında, rüzgâr türbinlerinin maliyetinin ise %15 oranında azalacağını düşünüyor. Düşük maliyet ise, verim az olsa bile yatırımı cezbediyor.
 

İklim değişiklikleri ülkelerin politik seçimlerinde büyük rol oynarken, geçtiğimiz yıl yapılan zirvede, IEA hava kirliliğinin azaltılması ve enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesinin çok önemli olduğunun altını çizdi. Özellikle Çin’de enerji talebinin artması ve bu talebin hava kirliliğinin muazzam seviyelere ulaştığı bölgelerde karşılanmasının tek yolunun yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması olduğu biliniyor. Yeşil enerjide büyümenin en hızlı olması beklenen Çin ve Hindistan’da, yenilenebilir enerji kaynakları hala mevcut elektrik talebinin yarısından daha azını karşılıyor. Buna karşın, yenilenebilir enerji kaynakları, gelişmiş ülkelerde çok daha hızlı bir gelişim gösteriyor.


Kaynak:


fortune

Yazar: Talha İstanbullu

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.