elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Güneş Enerjili Güneş Gözlüğü

Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü (KIT) araştırmacıları güneş enerjili güneş gözlüğü geliştirdi. Bu çalışma, gelecekte pencere camlarında ya da tavan kaplamalarında bu panellerin kullanılmasının önünü açıyor. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
11.08.2017 tarihli yazı 9122 kez okunmuştur.

Normal Gözlükten Farkı Yok

Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü (KIT) araştırmacılarının geliştirdiği güneş enerjili güneş gözlüğü sıradan silikon tabanlı güneş panellerinin kullanılmadığı pek çok alanda kullanılabilen esnek, şeffaf ve hafif yapılarıyla organik güneş enerjisi panellerinin kullanım alanlarından biri. Renkli, yarı şeffaf güneş panelleri, gözlükte bulunan mikroişlemciye ve iki adet görüntüye elektrik sağlıyor. Bu çalışma, gelecekte pencere camlarında ya da tavan kaplamalarında bu panellerin kullanılmasının önünü açıyor.

KIT Işık Teknolojisi Enstitüsü Organik Fotovoltaik Grubu Başkanı Dr. Alexander Colsmann; güneş enerjisi teknolojisinin, diğer güneş enerjili teknolojilerin başarısız olduğu alanlara yenilik getirdiğini söylüyor. Akıllı Güneş Enerjili Gözlükler ekip tarafından bir vaka çalışması olarak geliştirildi. Gözlükler güneş ışığını ve çevre sıcaklığını ölçüp gözlüğün ekranına bu verileri yansıtabiliyor. Sıradan bir çerçeveye uygun olarak hazırlanan güneş enerjili lensler normal güneş gözlükleri gibi 1,6 milimetre kalınlığında ve yaklaşık 6 gram ağırlığında. Işık yoğunluğu ve sıcaklık sütunlu grafik olarak gösteriliyor.

 


►İlginizi Çekebilir: Güneş Gözlüğü Nasıl Çalışır?
 

Plaza Camları Sonraki Uygulama Alanı Olabilir

Gözlükler ayrıca kapalı alanlarda da kullanılabiliyor. 500 Lux’e kadar aydınlatması olan ortamlarda çalışabilen gözlükler çoğu ev ve iş yerinde kullanılabilecek şekilde tasarlandı. Bu şartlar altında her bir akıllı lens 200 mikrowatt elektrik üretebiliyor.
 
Ekipte yer alan doktora öğrencisi Dominik Landerer, güneş enerjili gözlüklerin organik güneş panellerinin, geleneksel fotovoltaik panellerin kullanılamadığı alanlarda nasıl kullanılabileceğini göstermek için geliştirdiklerini açıklamaktadır. Bu hidrokarbon tabanlı güneş panelleri, mühendisin gözünde mekanik esnekliği, renginin değiştirilebilmesi, şeffaflığı, farklı şekil ve boyutlarda üretilebilmesi ile oldukça heyecan verici cihazlardır.

 


►İlginizi Çekebilir: Optoelektronik | 1. Bölüm

Colsmann güneş panellerinin bir diğer uygulama alanının binalar olduğunu düşünüyor. Plazalarda camlar genellikle filmle kaplandığı için bu alanlar organik güneş panelleri için oldukça uygun kullanım alanları olarak görülüyor. Camlardan toplanan enerji ile binanın bazı ihtiyaçlarının karşılanabileceği düşünülüyor. Gelecekte geniş yüzeylerin reel-to-reel teknolojisi kullanılarak boydan boya organik güneş panelleri ile kaplanması da planlanan uygulamalar arasında. Araştırma Federal Eğitim ve Araştırma Bakanlığının sağladığı fonlarla gerçekleştirilmiştir.


Kaynak:

►Karlsruhe Institute of Technology (KIT)
►energysage

 
Anıl Gül Anıl Gül Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.