elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Güneş Enerijisini Isı Enerjisine Dönüştürmede Dünya Rekoru Kırıldı

Yenilenebilir enerji kaynakları arasında ulaşılması en kolay olan güneş enerjisine yönelik yapılan verim artırma çalışmalarında yeni rekorlar kırılmaya devam ediyor. Avustralyalı bilim insanları güneş enerjisini ısı enerjisine dönüştürmede %97 verimlilik ile dünya rekoru kırdı.



A- A+
27.08.2016 tarihli yazı 10829 kez okunmuştur.
Haberin detaylarına geçmeden önce güneş enerjili ısıl sistemlerin detaylarına bakalım. Güneş enerjisinden ısı enerjisi elde etmede düşük (20-100°C), orta (100-300°C) ve yüksek sıcaklık (>300°C) olmak üzere 3 farklı uygulma vardır.

Düşük ve orta sıcaklık uygulamalarındaki genel amaç suyu ısıtıp kullanmak iken, yüksek sıcaklık uygulamalarındaki amaç parabolik ve merkezi alıcılarlar ile sudan buhar elde edip elektrik üretimi gerçekleştirmektir. Günümüzde bu üretim tekniği için birçok verim artırma çalışmaları yapılmaktadır. Avustrulya Devlet Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı yüksek sıcaklık uygulaması için tasarladığı dev çanağa ekstra bir alıcı takara %97’lik verimlilik rekoru kırdı.

 

Parabolik yapı ve uç kısmındaki alıcı ile güneş enerjisi toplanıyor ve ısı enerjisine dönüştürülerek sistem dahilinde su buharı oluşturuluyor. Bu buhar, elektrik güç sistemlerinde kullanılarak türbinlerin döndürülmesi sağlanarak elektrik enerjisi üretiliyor. Avustralyalı bilim adamlarının tasarladığı sistem 500m2'lik bir alanı kapsıyor. Alıcının topladığı güneş ışığı enerjisi, pompalanan suyun buharlaşmasını sağlayarak 500°C'de buhar haline getiriyor. Fazla güç gerektiren uygulamalar için oldukça verimli olan bu sistem, güneş enerjisinden ısı enerjisi elde ederek elektrik üretme maliyetini %10 azaltabilecek kapasitede.
 


►İlginizi Çekebilir: Güneş Bacası Nedir?

Günümüzde ticari sistemlerdeki dönüşüm oranı %90 seviyelerinde. Araştırmacılar bu sistemi kurmak için firmalarla iletişim halinde olduklarını belirtiyor. Özellikle büyük madenlere enerji sağlayabilecek potansiyelde. Ekibin amacı elektriğin kwh’lik üretimini 12 cent’e kadar indirmek.
 


Kaynak:

Sciencealert
 
Burak Kesayak Burak Kesayak Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.