elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Güç Elektroniğinde Oksit Madde Dönemi

Güç elektroniği, elektriksel çıkışların verimli bir şekilde kullanılmasıyla ilgili bir uzmalık alanıdır. Bu alanda kullanılan devre malzemeleri gün geçtikçe gelişmektedir. Utah ve Minnesota üniversitesi araştırmacıları yeni keşfettikleri maddeler ile güç elektroniğinde devrim niteliğinde çalışmalar gerçekleştiriyor. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
01.08.2016 tarihli yazı 7980 kez okunmuştur.
Utah ve Minnesota üniversitesi araştırmacıları iki yeni oksit bileşen keşfetti. Bu bileşikler stronsiyum titanat (STO) ve Neodimyum titanat (NTO)’dir. Güç transistörleri için olağanüstü bir iletkenlik sağlamaktadırlar. Bu malzemeler 5 kat silikondan daha fazla iletkenlik göstermiştir. Araştırmacılar, oksit bileşenleri atomları arasındaki bağlar daha fazla elektrik akımı taşıyabildiğini belirtti. Yeni malzemeler, geleneksel yarı iletkenlere göre 100 kat daha fazla serbest elektron üretebiliyor. Ana uygulamalar televizyon ve akıllı telefon gibi cihazlarda elektrik akımını düzenlemek için güç transistörlerinde kullanılacaktır.
 


►İlginizi Çekebilir: Transistörler Nasıl Çalışır?

Şu an güç transistörlerinde galyum nitrür kullanılmaktadır. Son derece iyi bir iletken olmasına rağmen sınırlı optimizasyon olanaklarına sahiptir. Yeni materyaller ile optimizasyon ve iyileştirme daha iyi olanaklara sahiptir. Minnesota Üniversitesinden yapılan açıklamada “Geliştirme çalışmaları devam ettikçe, daha iyi bir iletkenlik artışı olacaktır” denildi. Düşük enerjili oksit maddeler ile yüksek güçlü elektronik gerçeğe daha da yaklaşıyor.
 

Bu malzemeler kullanılarak yapılan güç transistörleri ile cihaz boyutlarında küçülmeler sağlanacaktır. Böylece güç kaynakları daha verimli hale gelecektir. Laptoplar içinde daha küçük güç kaynağı kullanılarak, şarj aletlerinde küçülmeler olacaktır.
 


►İlginizi Çekebilir: Güç Elektroniği Elemanları

Araştırmacılar, nano malzemeler ile elektronik ısı yönetimi üzerine çalışmalara odaklanmıştır. Son araştırmalara göre elektronik cihazlarda sıcaklık azaltmasına yönelik bir yaklaşım sunuyor. Daha verimli güç transistörleri kullanılarak, daha az güç tüketileceği için cihazların ısınma sorunu ortadan kalkacak gibi görünüyor. Çalışmalar da sona gelindiğinde elektrik tüketiminde önemli miktarda azalma meydana gelecektir.



Kaynak:

spectrum.ieee.org
Cem Aydınoğlu Cem Aydınoğlu Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.