elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Giyilebilir Teknolojilerin Göz Bebeği |
Elektronik Devre Lensleri

Günümüzün Global dünyasında pek çok alanda gelişmeler yapılıyor. Bunlardan biri de giyilebilir teknolojiler. Giyilebilir teknolojiler nedir? Hangi çalışmalarda başarılı olmuştur? Göz lenslerinde giyilebilir teknoloji kullanılabilir mi? Hayatımızdaki teknoloji nereye gidiyor? Tüm bu sorulara yanıt bulmak istiyorsanız bu yazımız tam sizlere göre.



A- A+
13.03.2014 tarihli yazı 13402 kez okunmuştur.
Günümüzde teknolojiyi kullanmadan yaşamak neredeyse imkansız hale geldi. Her yerde son teknoloji cihazlar akıllı telefonlar ve bilgisayarlar bulunuyor. İstemesek bile bu teknolojiyi kullanmak zorunda kalıyoruz. Ama tüm bunlara rağmen teknolojiyle hala tam bütünleşmiş sayılmayız. Teknolojiyi daha verimli hale getirebilmek için yeni bir alan gelişmekte. Adına giyilebilir teknolojiler dediğimiz bu alan pek çok alanda değişikliklere sebep olacak gibi görünüyor.
 


 

Giyilebilir Teknolojinin Zaferi Yaklaşıyor!

Yakın gelecekte adını sıkça duyacağımız bir alan haline gelen giyilebilir teknolojiler adından da anlaşılacağı gibi vücudumuzda bulunan ve bizleri taşıma zorluğundan kurtaran bir teknolojidir. Bu teknoloji hem fonksiyonel olarak hem de kullanım açısından gelişim göstermekte olup geleceğin teknolojisi gözüyle bakılan bir alan haline gelerek zaferine doğru hızla ilerleme kaydediyor.
 
Giyilebilir teknolojinin ürünlerinden olan akıllı saatler, akıllı gözlükler, akıllı tişörtler, akıllı eldivenler ve akıllı ayakkabılar yakın gelecekte hayatımıza girmeye kararlı görünüyorlar.

 

Göz Lenslerine Elektronik Yaklaşım

Pek çok alanda yenilikte bulunan giyilebilir teknolojiler gözlerini optik lenslere çevirdi. İsviçre Federal Teknoloji Akademisinde görevli olan Giovanni Salvatore’ nin yürüttüğü çalışmalar sonucunda bilim adamları giyilebilir teknolojiler konusunda yeni bir buluş ortaya koydu. Göz lensleri içine yerleştirilebilecek şekilde elektronik devreleri geliştiren İsviçreli bilim adamları şeffaf bir devreyi bir kontak lensin içine yerleştirerek göz tansiyonu gibi hastalıklarında kontrolünü sağlayabileceklerini açıkladılar.





► İlginizi Çekebilir: Akıllı Ayakkabılar Geliyor

Google Lenslerinden Sonra Yeni Gelişme

Dünyanın gözü Google’ den sonra göz lenslerinde yeni bir adım atıldı. İsviçreli bilim adamlarının ürettiği saç kılından altmış kat daha ince olan elektronik devre lensleri Google’ a rakip olabilir mi? Göz tansiyonunu ölçebilen ve uzaktan göz tedavisi imkanı sağlayan bu lensler sağlık alanında çığır açacak gibi görünüyor. Özellikle renk körlüğü yaşayan hastalar için büyük bir umut olan lensler giyilebilir teknolojilerin yeni göz bebeği olacak ve yakın zamanda hayatımıza girecek gibi görünüyor.



 
Peki elektronik lens devreleri nereden güç alacaklar? Şuan için bu soruya yanıt bulunamadı. Teknolojiye engel olan tek sorun ise pil teknolojisi olarak gözükmekte günümüzde istenilen büyüklüklerde piller maalesef hala üretilemedi.

Tüm sorunlar ortadan kalktığında ise gözlerinize inanamayacaksınız!


Kaynak:


►Genç Paylaşım Dergisi


Ozan KARADAĞ





ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.