elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Giyilebilir Sodyum Sensörü Geliştirildi

Hipertansiyonu ve diğer bazı rahatsızlıkları olan kişiler için çok fazla tuz tüketmek tansiyonu ve kalp komplikasyonlarının olasılığını artırır. Tuz alımının izlenmesine yardımcı olmak için araştırmacılar, bir kişinin tükettiği sodyum miktarını ölçmek üzere ağızda rahatça kullanılmak üzere tasarlanmış esnek bir kablosuz algılama sistemi geliştirdi.



A- A+
13.05.2018 tarihli yazı 8936 kez okunmuştur.
Gürcistan Teknoloji Enstitüsü'nde ki araştırmacılar, bir kişinin sodyum alımını izlemesine yardımcı olabilecek esnek, giyilebilir bir oral sodyum sensörü geliştirdi. Ultra ince, nefes alabilen bir elastomerik membrana dayanan sensör, sodyum tüketimini bir akıllı telefona veya tablete kablosuz olarak bildirmek için Bluetooth teknolojisini kullanan esnek bir elektronik sistem ile entegre edildi. Sensör şimdilik, bir diş tutucuyu andırıyor. Ancak, araştırmacılar, cihazı bir dişin boyutuna uygun biçimde küçültmeyi planlıyorlar.

Cihazın güç kaynağı, 12 saat boyunca gerçek zamanlı sodyum alımını sürekli olarak izleyebilen şarj edilebilir bir mikro-para pildir (micro-coin battery) (çapı 6,8 mm). Yeo, bu sürenin pratik kullanım için yeterince uzun bir pil ömrü olduğunu düşünüyor. Çünkü bir kullanıcı sadece yemek zamanlarında kullanabilir ve gece şarj edebilir. 


Gürcistan Teknoloji Enstitüsü'nde ki Woodruff Makine Mühendisliği Yüksek Okulu'nda akademisyen Woon-Hong Yeo, “İnsanların zaman içinde aldığı sodyum miktarını kablosuz olarak ölçebiliriz” dedi ve "Sodyumun gerçek zamanlı izlenmesiyle, cihaz bir günlük sodyum alımını kısıtlamalarına ve beslenme alışkanlıkları ile diyetlerini değiştirmeyi öğrenen insanlara yardımcı olabilir." diye de ekledi.

Cihaz, bir hafta kadar sensör sistemini kullanan üç yetişkin çalışma katılımcısı tarafından hem katı hem sıvı yiyecekleri yerken test edildi. Amerikan Kalp Derneği, Amerikalıların günde sadece 1500 miligram sınırlayıcı tüketim kuralları olmasına rağmen, günde ortalama 3400 miligramdan fazla sodyum aldıklarını bildirmektedir. Dernek bin kişiyi araştırdı ve “üçte birinin ne kadar sodyum yediğini tahmin edemediklerini ve bir diğer %54'ünün günde 2000 miligramdan az sodyum yediğini düşündüklerini” belirtti.



 
►İlginizi ÇekebilirSensör Füzyonu Nedir?

Yeo, yeni sodyum algılama sisteminin, kullanıcılara ne kadar tuz tükettiklerini daha iyi izlemelerine yardımcı olarak bu sorunu çözebileceğini söyledi. “Cihazımızın diyet yönetimi için yeme davranışını içeren birçok farklı amaç için uygulamaları olabilir” diye ekledi.

İntraoral sensörün geliştirilmesinin temeli, geleneksel plastik ve metal bazlı elektroniklerin, örgü devresi kullanılarak bağlanan biyouyumlu ve ultra ince bileşenlerle değiştirilmesi olmuştur. Sodyum sensörler ticari olarak mevcuttur, ancak Yeo ve diğer araştırmacıları minyatürize edilmiş hibrit devrelere entegre edilmek üzere esnek bir mikro membran versiyonunu geliştirdiler.

Çalışmalar kavisli ve yumuşak ağız boşluğunda kullanılmak üzere cihazın mekanik özelliklerini optimize etmek için bilgisayar modelleme ile başladı. Araştırmacılar daha sonra modellerini, gerçek nanomembran devresini tasarlamak ve bileşenleri seçmek için kullandılar.

Cihaz, sodyum alımını gerçek zamanlı olarak izleyebilir ve günlük miktarları kaydedebilir. Bir uygulamayı kullanarak, sistem kullanıcılara, daha önce tüketmiş oldukları günlük tuz tahsislerinin planlanması konusunda tavsiyede bulunabilir. Cihaz, 10 metreye kadar bir akıllı telefon ile iletişim kurabilir.

Sodyum sensörün sonraki adımları, cihazı daha da küçük hale getirmek ve bunları, hipertansiyon, obezite veya diyabet gibi tıbbi koşullara sahip olan kullanıcılarla test etmektir.



Kaynak:

newatlas.com
interestingengineering.com
edgylabs.com
Merve  SEVER Merve SEVER Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.