elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Felçli Adam, Beynine Yerleştirilen Çip Sayesinde Gitar Çalabiliyor

Dünyada ilk defa, felçli bir adam beynine yerleştirilen çip sayesinde, parmaklarını oynatabildi. IanBurkhart, dalış yaparken geçirdiği kaza yüzünden ellerini ve ayaklarını oynatamıyordu. Deneme aşamasındaki teknoloji Ian’ın nesneleri kavrayabilmesini sağladı.



A- A+
24.04.2016 tarihli yazı 7018 kez okunmuştur.
IanBurkhart yerleştirilen beyin çipi aracılığıyla, omurilik hasarı aldığı kazadan altı yıl sonra, ilk defa bir gitar tabanlı bir bilgisayar oyunu olan “GuitarHero” oynamak için parmaklarını oynatabildi. Beyine yerleştirilen yonga, bilgisayar tarafından yorumlanan beyin sinyallerini okuyor; daha sonra tam olarak uyarılması gereken kaslara sinyal ileterek hareketi sağlıyor.
 


 
►İlginizi Çekebilir: Beyin İnceleme Yöntemleri


Ohio State Üniversitesi'nde denenen teknoloji sonunda felç, inme veya beyin hasarı olan milyonlarca insana yardımcı olunabileceği umuluyor. Ian’ın omuriliğinde oluşan hasar, beyninde oluşan sinyallerin vücudunun geri kalanına ulaşmasını engellediği için, dirseklerin altından felç oldu ve yürüyemez hale geldi. Beynine yerleştirilen sensör, motor korteksindeki yüzlerce nöronun aktiviteleri okuyup, gelişmiş bir algoritmayı işleten bilgisayara aktarıyor.Ian sağ koluna giydiği kolluk, her bir elektrot farklı kas grupları ile bağlantılı, 130 elektrot içeriyor.
 



►İlginizi Çekebilir: Teknolojik Füzyon Gitar


Yayınlanan sonuçlara göre, Ian büyük objeleri kavrayıp hareket ettirebiliyor. Dolu bardağı döküp bir kredi kartını pos cihazından bile geçirebiliyor. Gelişmiş bilgisayar programına yüzlerce beyin sinyalinin anlamının öğretilmesi için saatlerce pratik yapılması gerekti. Başlangıçtaki yedi saatlik egzersiz sonucunu kendini "tamamen ve zihinsel olarak yorgun düştüm" diyerek anlattı.
 


Çalışma, omurilik yaralanmalarını atlatma için bilgisayar kullanımı alanında önemli bir dönüm noktası oluşturuyor. Bu alandaki zorluklardan biri de laboratuvarda geliştirilmiş bu olağanüstü başarıyı, günlük yaşamda kullanılacak ürün haline getirmek. Yaklaşım cerrahi bir müdahale ve kola sarılı kablolar ile beraber birçok alıştırma gerektiriyor. Aynı zaman da beyin okumada kullanılan karmaşık algoritmanın çalışması içinde büyük bir bilgisayar gücü gerekiyor. Motor korteks milyonlarca sinire sahip. Şu an yalnızca birkaç yüz tanesi çip tarafından okunabiliyor. Kullanılan teknoloji üzerinde yapılan geliştirilmeler ışığında tam fonksiyona yaklaşılması umuluyor.
 


Kaynak:

BBC
Newscientist
 

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.