elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Enerji Erişiminde Şebekeden Bağımsız Sistemler

IIASA ve WRI araştırma enstitülerindeki araştırmacılar temel ihtiyacımız olan elektriğin üretimi ve elektriğe erişimin ne şekilde olursa insanlar için daha faydalı ve daha zararsız olabileceği konusunda yeni bir araştırma yaptı. Araştırmanın detayları haberimizde.



A- A+
31.05.2016 tarihli yazı 5374 kez okunmuştur.
Geçtiğimiz günlerde IIASA ve WRI araştırma enstitülerindeki araştırmacıların yayınladığı yeni bir araştırmaya göre günümüzde küçük ölçekli elektrik sistemlerinin çok düzensiz verimlerde ve sınırlı bir hizmet seçeneği sunmakta olduğu belirtildi. Daha önceleri yapılan araştırmalara göre elektrik erişiminin eğitim, geçim ve sağlık gibi birçok alanda fayda sağladığı belirtilmişti. Özellikle de ev içinde hava kirliliğine yol açan aydınlatma için kullanılan gaz yağlarının kullanımını azalttığı net bir şekilde gözlemlenmişti. Bununla birlikte genellikle izinli enerji hatlarında uzak bölgelerde rastgele bir şekilde kurulmuş olan küçük ölçekli sistemler daha önce sistematik bir şekilde incelenmemiştir. Burada bahsedilen şebekeden bağımsız sistemler basit bir dizel jeneratör ya da girişimciler tarafından satılan güneş enerjili elektrik sistemleri gibi çeşitli enerji kaynakları içerebilir.
 


 


IIASA Araştırma Enstitüsü araştırmacılarından ve araştırmanın gerçekleştirilmesini sağlayan Narasimha Rao, bu tür küçük sistemlerin son on yıl içinde Güney Asya'da çoğaldığını ve yaygınlaştığını belirtti. Ayrıca Rao 'Biz bu sistemlerden enerji sağlayan insanların elektrik hizmet seviyelerinin ne derecede olduğunu ve bu sistemlerin daha büyük ölçekli elektrik şebekeleri ile karşılaştırıldığında ne gibi sonuçlar elde edileceğini öğrenmek istedik.' dedi.
 

Yapılan çalışmalar ikisi Hindistan'ın Bihar Eyaleti'nde biri de Nepal'de olmak üzere üç ilçedeki küçük işletme sahipleri ile yapılan anketlere ve o insanlarla yapılan niteliksel görüşmelere dayanmaktadır. Eğer küçük ölçekli sistemlerin tüketicilere belirli alanlarda bazı faydalar sağlaması isteniyorsa hizmet koşullarının büyük ölçüde değişmesi gerekmektedir. Bazı istisnalar dışında aydınlatma, telefon  şarj ünitesi gibi çoğu yaygın olarak kullanılan sistemlerde sınırlı ve güvensiz bir hizmet erişimi sağlamaktadır. Şebeke müşterilerinin bu olgunun aksine daha çok cihaza erişebildiği net bir şekilde görülmektedir.

 


Sağlık için önemli olan bir başka bulgu ise güneş enerjili sistemlerin gaz yağı kullanımında büyük oranda azalma sağlayarak tüketici sağlığı konusunda büyük fayda sağlamasıdır. Narasimha Rao yaptığı açıklamada 'Biz güneş enerjili sistemlerin şebekeye ve diğer küçük ölçekli sistemlere göre çok daha güvenilir olduğunu düşünüyoruz.' dedi. Araştırmacılar, bu şekilde sağlanan elektrik erişim sistemlerini özellikle kadınlar üzerinde etkinleri bakımından yararlı bulduklarını belirtti. Elektriğe erişimi olan kadınlar bunun aracılığıyla gelir elde edebildikleri faaliyetlerde erişimi sınırlı olanlara göre ortalama otuz dakika daha fazla zaman geçiriyorlar.

Araştırmada ayrıca sistemlerin çok çeşitli maliyetlerinin de olduğu saptandı.  Sistemlerin çoğunun mali düzeyi günümüz ekonomik şartların ortalama gelir seviyesi düzeyindeki insanlar için bile oldukça yüksek. Çalışma çok boyutlu enerji erişim sorunlarının yapısını göstermektedir, çalışmada önemli bir girdi ise küresel kalkınma topluluğu 2030 yılına kadar tüm enerji erişim sistemlerini içeren BM'nin yeni sürdürülebilir kalkınma hedeflerine yönelik çalışmaktadır.

 

Sistemlerin en önemli özelliği ise şebekeden bağımsız elektrik sistemlerinin kullanımını yaygınlaştırmak, ekonomide büyüme fırsatını sağlar ve böylelikle insanların yaşam niteliklerini iyileştirmek devletler bazında çok daha kolay hale gelir. Bu yönden bakılınca sistemlerin ekonomik getirilerinin ülkelerdeki insanların yaşam şartlarına etkisi oldukça büyüktür. WRI araştırma enstitüsünden Anjana Agarwal 'Resmi olmayan verilere göre küçük işletmeler enerjilerini temin etmek için kullandıkları şebekelerin kaliteleri işletmenin tüm elektrik potansiyelini bu şekilde sağlamak için çok zayıf durumda olduğu gözüküyor.' dedi.

Araştırmacılar bu alandaki çalışmalarda ilk girişimin önemine işaret ettiler ve daha sonra sistemler üzerinde daha fazla araştırma yapılmasının gerekliliğini vurguladılar. Eğer sistemlerin uygulanması aşamasında gerekli koşullar sağlanır, özellikle kırsal alanlarda uzun vadeli bir şekilde kalkınmayı teşvik etme amacıyla yaygınlaştırılmak istenirse elektrik sistemlerinin bir düzenlemeye ihtiyaç duyacağı ve belirli bir standart hizmet düzeyine sahip olmalarının gerekliliği de vurgulandı.


Kaynak:
 

► sciencedaily
 
Muhammed Ahmet ALKAN Muhammed Ahmet ALKAN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.