elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Elektroşok Cihazlarına Genel Bir Bakış

Elektroşok cihazları arasında en popüler olan Taser’ın resmi internet sitesinde, 3 milyon kez Taser cihazının kullanıldığı yazmakta. Yani 3 milyon kez bir insan vücudu 50.000 voltluk elektrik akımına maruz kaldı. Peki artık ülkemizde de kullanılmaya başlanacak olan bu cihazların, çalışma prensibi nedir ? Nerelerde kullanılır ? Bunu yazımızın detayında ele alalım.



A- A+
25.03.2014 tarihli yazı 43444 kez okunmuştur.
Bir şey yemek içmek istediğimizde beynimiz sürekli kaslarımıza elektriksel sinyaller gönderir ve bu sinyaller neticesinde yapmak istediğimiz eylemi gerçekleştiririz. Ancak şok tabancasından çıkan bir  elektriksel gerilime maruz kaldığımızda beynimiz, kaslarımıza sürekli emir gönderdiğinden kaslar kasılı kalır ve kıvranırız. Bu kasılı kalma süresi, hem kişinin hassasiyetine hem de uygulayan polisin verdiği akım süresine bağlıdır.

Taser tabancalar, üzerlerinde bulunan bir tuş ile 2 ile 5 saniye arasında akım süreleri değiştirilebilen cihazlardır. 2 saniye genel bir saldırganı yada tehlike oluşturan kişiyi engelleyebilecek iken, kontrolden çıkmış cinnet geçiren yada çok büyük tehlike arz eden kişiler için 5 saniyeye kadar uygulanabilmekte.

                           
 
Yukarıda ki iki temsili gösterim Stun Gun ile Taser arasındaki farkı göstermektedir. Stun Gunlar sadece acı verirken, Taserlar saldırganı etkisiz hale getirebiliyorlar.Taser ile Stun Gun ların en büyük farkı hemen hemen tek farkı atış mesafeleri.Taser 15 metreye menzile kadar saldırganı etkisiz hale getirebilir. Stun Gunlarda ise deriyle temas yani yakın mesafe faktörü önem kazanıyor. 


► İlginizi Çekebilir: TÜBİTAK Desteğiyle İlk Kez Yerli Lazer Silahı Geliştirilecek  





Taser Shotgun - 30 metre menzile ve uygulandığı kişiyi 20 saniye etkisiz hale getirme gücüne sahip
 

Taser yiyen kişi 10-15 saniye kendine ki hassas kişilerde bayılanlar  hatta ölenlerde var. Stun Gunlar da sadece acı hissedip caydırıcı bir korkutma hissi verebilmekte. Polisler genellikle 30.000-50.000 volt arasında değişen taser silahları kullanmaktalar. Ancak nasıl olabiliyor da 220 volt olan şebeke gerilimi bile öldürürken 50.000 volt öldürmüyor? Bu sorunun cevabını şöyle verelim. Hepimizin bildiği gibi V=I.R formülünü baz alarak hesap yapalım. V değeri artarken direnç sabit olduğu koşullarda I değeride artış gösterir. Zaten ölüme sebebiyet veren asıl etmen, akımdır.
 


Taser Shotgun Mermisi


50.000 volt olanları 2.1 mA değerinde ve bu amper değeri oldukça düşük bir rakam. Tehlike sınırı 0.3 amper  gibi bir değer ki 2.1 mA bunun çok altı bir düzeyde. Ancak yine de risk yok değil. Yüzlerce ölen insan var ve  taserdan ölenlerin genelinde sebep,  göğüse nişan alınmış atışlar ya da kalp rahatsızlığı olan insanlardan oluşmakta. Karın çevresi, sırt, kol ve bacak gibi bölgelere atışlar yapılması daha uygun görülmekte. Diğer yandan Stun Gunların ise öldürücü olabilme özelliği var ancak bu şu şekilde. Genelde saldırgana karşı tutulan şok cihazı 1 saniye bile temas ettirilemeden, şok cihazının uygulandığı kişi bedenini kaçırır. Ancak bilinçsizce deriye 3 saniye ve üzeri şok verilirse ciltte yanma, şok durumu hatta ölümler bile meydana gelebilir.

Ülkemizde taser şok cihazının halka satışı yok. Stun gun denilen deriyle temas gerektiren versiyonları satışta. En son İstanbul ve Ankara emniyeti Taser silahı alacağı gündemdeydi ancak alınan Taserların eylemlerde hala kullanılmadığı biliniyor.



 Taser uygulanmış bir kalp ritmi
 
 

      Elektrik şok verilmemiş bir kalp ritmi
 


Peki bu silahlar bu kadar ölüme yol açtığı diye çok mu tehlikeli ? Tabi ki hayır. İnsanlar bilinçli kullandıkları zaman çok ama çok faydalı bir cihaz. Bir insanı vurup öldürdükten sonra etkisiz hale getirmek ile 10 saniye kıvrandırıp kimseye zarar vermeden etkisiz hale getirmek kıyaslanamaz bile. Yapılan araştırmalar, taser cihazının dünya genelinde kullanılmasının çok faydalı olduğu yönünde. Yüzbinlerce insanın hayatını kurtaran son derece basit bir cihaz. Silahtan çıkan elektroşok mermisi 160 km/h hızla saldırgana uygulanıyor ve birey etkisiz hale getiriliyor. 

 


Taserlı Uzaktan Kumandalı Helikopter
 
 
Elektroşok cihazlarınla yetinemeyen ve bunu bir adım ileriye götürmeyi hedeflemiş bir şirket son zamanlara damga vurdu. Teksaslı bir şirket elektroşok özellikli uzaktan kumandalı bir helikopter (Cupid) cihazını geliştirdi. Suçluyu takip eden ve gerektiğinde uzaktan kumanda yardımıyla elektroşok uygulayan bu cihaz sayesinde suçluların kaçmasının hayal olacağı öngörülmekte. Satış sloganı ise neden suçluların arkasından koşasınız ki, Cupid etkisiz hale getirsin. Size sadece tutuklamak kalsın ‘ olarak lanse ediliyor.Hareket sensörlü, kameralı bu sistem umuyoruz ki gerektiği yerde gerçekten suçlular için kullanılır. Çünkü günümüzde haksız yere elektroşok kullanılarak bedeni deney yerine konulan çok insan bulunmakta.
 
Ülkemize alınmasında ki amaçta, özellikle rehin alma, cinnet geçirme ya da taşkınlığı çok ileri boyuta getirmiş bireylere uygulanması olarak gösteriliyor. Umarım bu faydalı buluş doğru yerlerde kullanılır…


Elektroşok cihazlarının nasıl çalıştığını daha detaylı öğrenmek için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

 



Kaynak:

► Taser



 

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar