elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Elektrikli Araçlar Hız Rekoru |
576 km/h

Elektrikli Araçlar için artan popülarite ile beraber son zamanlarda hız rekorları yarışmaları düzenlenmekte. Ohaio Devlet Üniversitesinin geliştirdiği, “Venturi Buckeye Bullet” ismini verdikleri elektrik araçları geçtiğimiz haftalarda bu yarışmayı yüksek hızlara çıkarak tabiri caizse yarışmanın tüm rekorlarını sıfırladı.



A- A+
13.10.2016 tarihli yazı 9869 kez okunmuştur.

Venturi Buckeye Bullet Nedir?

Elektrikli araç mühendisliğinde oldukça başarılı bir yapıt olan VBB-3, 3.000 beygirlik gücüyle de dünyanın en güçlü elektrikli araç unvanını da elinde bulunduruyor. Son zamanlarda ise en hızlı unvanını da ekledi. Aracı hareket ettirmek için 2 parçada oluşan A123 SYSTEM firmasına ait Lithium-ion piller motoru beslemek için kullanıldı.
 
 

Venturi Buckeye Bullet Bu Rekoru Nasıl Kırdı?

Venturi ve Ohaio Devlet Üniversitesi'nde ki otomotiv teknolojileri araştırma bölümü, VBB-3`ü ilk açıkladığından gözünü hız rekorlarına dikti. 2013 yılı ve ilerisindeki zamanlarda, kötü hava VBB-3 elektrikli aracının son hıza ulaşmasını engelledi. Yine de 2014 ve 2015 yılında sınıf rekorlarını elinde bulunduruyordu. Bu senenin başlarında VBB-3`ün dünyanın en hızlı elektrikli aracı olduğunu ispatlamak için sahalara döndü ve Ağustos 2016'da yapılan hız haftasına katıldı. Yarışmanın olduğu bölgenin zemini pürüzlü bir katmandan oluşuyordu.

Rekoru için yaptıkları denemeleri istikrarla sürdü ve yine 2010 yılında “Venturi Buckeye Bullet-2” ismini verdikleri elektrikli araçları yaklaşık 495 km/h ile rekoru elinde bulundurdu. VBB-3 ile rekorları alt üst etmek isteyen araştırmacılar 495 km/h olan rekoru geçip, ulaşılabilecek en yüksek hıza ulaşıp 576 km/h hızla kendi rekorlarını kırdı.



►İlginizi Çekebilir: Hibrit Otomobiller Nasıl Çalışır?

Venturi`nin proje yöneticileri yaptığı röportajda hava istenilen düzeyde olsaydı, VBB-3 rahatça 708 km/h hıza ulaşabileceğini de aktarıyorlar. Fakat kötü koşulların Venturi ve sürücüsü Roger Schroer`i rekorlar kitabına girmesine engel olamadı. Roger Schroer`e yapılan röportaj da “O kadar yüksek hızlarda duygularıma değil, görevime odaklanmam gerekiyordu.” ve ayrıca “Daha da ileri gidebileceğimizi biliyordum fakat bu hafta pist çok iyi değildi. Bu yüzden her zaman dikkatli ve pistin hazır olmasını beklemeliyiz.” şeklinde aktarmakta .VBB-3 takımının yapılan bu rekorun kendileri için yeterli görmediklerini ve asla durmayacaklarını da ifade ediyorlar. Ayrıca aracın araştırma sorumlusu VBB-3 `ün 708 km/h hıza rahatça çıkması için çalışmalar başlattıklarını da belirtiyorlar. Bir sonraki rekoru ne olacağı bilinmez ama yine Venturinin elinde olacağı kesin gibi görünüyor.

Yazar: Atakan İmeci

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.