elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Elektrik Sistemlerinde Kısa Devre |
2.Bölüm

Yazımızın ilk bölümünde elektrik kaynaklarının, jeneratörlerin, senkron ve indüksiyon motorlarının, transformatörlerin ve reaktörlerin kısa devre hesaplamaları için gerekli olan bilgilere ve var olan etiket bilgilerinin bu hesaplamalar için yeterli olup olmadıkları konusunu 6 maddede incelemiştik. Yazımızın 2. bölümünde ise diğer elektrik sistemi elemanlarının kısa devre hesaplamalarını inceleyeceğiz.



A- A+
06.10.2019 tarihli yazı 7017 kez okunmuştur.
İlk bölümün devamı olarak aşağıdaki bölümlerde kondansatörleri, statik rejeneratif sürücüleri, kontaktörleri, kesicileri, akım transformatörlerini , kabloları ve iletim hatlarını inceleyeceğiz. 
 

7) Kondansatörler


Kondansatörlerin kısa devre hesaplamalarında kullanılan verileri genellikle üzerlerindeki etiketlerden elde edilir. Nominal gerilim ve kVar değerleri, frekans değerleri hesaplamalar için yeterlidir. Ancak X/R oranına ihtiyaç duyulması durumunda kondansatörün test bilgilerinden bu orana ulaşılabilir. Bunların dışında kondansatöre ya da kondansatör gruplarına bağlanacak kablolarında kısa devre hesaplamalarına dahil edilmesi gerekmektedir.

 

8) Statik Rejeneratif Sürücü


Rejeneratif sürücüler devre tasarımlarında önemli bir konumu sahiptirler. Aynı şekilde kısa devre hesaplamalarında da bu önemleri göz ardı edilmemelidir. Rejeneratif sürücülerin senkron motorlarda olduğu gibi kısa devre analizleri için ihtiyaç duyulan verilerine etiketlerinden ulaşılabilir. Bu bilgiler dışında ise reaktans ve empedans değerlerini de ihtiyaç duyulur.

Rejeneratif olmayan sürücüler hata akımlarına sebebiyet vermedikleri için kısa devre analizlerinde yer almazlar. Rejeneratif sürücülerde ise sürücü motorunun büyüklüğü dikkate alınmalıdır.


 

9) Kontaktörler, kesiciler ve akım transformatörleri


Kontaktör ve kesiciler devre tasarımlarında anahtarlama görevi görürler. Yapıları gereği az da olsa empedans değerlerine sahiptirler. Ancak bu empedans değerleri düşük gerilim düzeylerinde hesaplamalara dahil edilmezken, söz konusu yüksek gerilim olduğu zaman empedans değerlerine dikkat edilmesi gerekmektedir.

 


► İlginizi Çekebilir: Motor Kontrol Donanımı Kontaktör



► İlginizi Çekebilir: AG Panolarda Kesici Konumlandırma

 

10) Kablolar


Sistemlerde kullanılan ekipmanları birbirlerine bağlayan kabloların da mutlaka kısa devre hesaplamalarına dahil edilmesi gerekmektedir. Genelde kabloların etiketlerinde bilgilere rastlanmaz ancak üretici firmadan nominal gerilim değeri, kablo türü ve izolasyon seviyesi bilgileri alınabilir. Bu bilgiler kısa devre hesaplamaları için yeterli olmadığı için uzunluk bilgisi, birim uzunluktaki empedans değeri ve kablo tellerinin bileşenleri de öğrenilmelidir.

 

11) İletim hatları


Hat şemalarında kullanılacak iletim hatlarının empedans değerlerinin, uzunluklarının, toprak hattı uzunluk ve kesit bilgilerinin ve toprak direnci değerlerinin kısa devre hesaplamalarında göz önünde bulundurulması gerekmektedir.
 

 
Kaynak:


► electrical-engineering-portal
 
 
Resul Çevik Resul Çevik Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar