elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Elektrik Birim Fiyatı Herkes için Aynı mıdır?

Herkes evde, fabrikada, tarlada aynı elektriği kullanıyorken; aynı birim fiyattan mı ödeme yapar? Elektrik sektöründe tüketici grupları oluşturulurken hangi kıstaslar göz önüne alınır? Kimler hangi abone statüsünde faturalandırılır ve hangi birim fiyattan ödeme yaparlar?



A- A+
18.09.2016 tarihli yazı 15705 kez okunmuştur.

Abone Grupları Hangi Kriterlere Göre Belirlenir?

Enerji tüketimi açısından benzer tüketim veya talep yapısına sahip müşteriler aynı abone grubuna dahil edilirler. İlgili tüzel kişilerce müşterilerin bölgesel özelliklerine ve yük eğrilerine göre tüketici grupları belirlenir.
 

Bu Abone Grupları  Nelerdir ve Hangi Şartlarda Gruplandırılırlar?


Mesken Abone Grubu:

Mesken olarak kullanılan yapılar ve bunların ortak kullanım yerleri ile ibadethanelerin aydınlatmaları dışındaki yerler bu abone grubunda yer alırlar. Mesken abone grubunun bir alt grubu olan Şehit Aileleri ve Malul Gazi aileleri abone grubu bulunmaktadır. Bu abone grubundan şehit aylığı aldığı belgelenmiş ve birinci derece şehit yakını olan kişiler ve gaziler sürekli ikamet ettikleri bir yer için faydalanabilir.

Sanayi Abone Grubu:

İlgili resmi kuruluştan almış olduğu sanayi sicil belgesini mevcut tedarik şirketine veya dağıtım şirketine bildiren müşteriler bu abone grubuna dahil edilirler. Bu müşteriler her vize bitim tarihinden bir ay öncesinden belgelerini yenileyerek ilgili kuruma bildirmek zorundadırlar. Aksi takdirde ticarethane abone gurubundan tarifelendirilmeye başlanır.

 

Tarımsal Sulama Abone Grubu:

İlgili resmi kurumca tarımsal amaçlı sulama yapmak için belgelendirme işlemi yapmış müşteriler teçhizatlarını ve bu techizatların aydınlatma sitemlerini bu abone grubundan enerjilendirebilirler. Ayrıca resmi kurumlarca seracılık faaliyeti yürütmekte olduğu belgelenmiş müşterilerde bu abone grubuna dahil edilirler.

 

Aydınlatma Abone Grubu:

Enerji giderleri "Genel Aydınlatma Yönetmeliği" kapsamında ödenen yerler; kamuya ait park, bahçe, ören yeri, ibadethane, güvenlik amaçlı korunması gereken sınırlar, otoyol gibi yerlerin aydınlatmaları bu abone grubuna dahil edilir.

 

Ticarethane Abone Grubu:

Yukarda bahsedilen hiçbir abone grubuna dahil edilemeyen aboneler bu abone grubuna göre faturalandırılır.

 

Abone Olmadan Elektrik Kullanabilir miyim?

Panayır alanı, film seti, kaynak gibi kısa süreli elektrik kullanımı için geçici sebeplerle elektriğe ihtiyaç duyulması halinde; dağıtım şirketinin uygun görmesi halinde 1+1 ay şeklinde ölçümlü veya ölçme yapılmadan peşin olarak elektrik satın alınabilmektedir.
 

Tüketim Borcumu Nasıl Hesaplarım?

Bu tarife türleri arasındaki birim fiyat farkları ve tüketilen enerjiye göre fatura hesaplama işlemleri aşağıdaki tabloya göre incelenebilir.

Not: Tablodaki birim fiyat değerleri Ocak 2016 itibariyle geçerlidir ve yılda dört aylık periyotlarla güncellenmektedir.
 










Kaynak:

EPDK

Yazar:Yusuf  Yıldırım

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar