elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Ekotrizm:
Çimden Gaz Planı

Sınırlı kaynaklar ve bitmeyen enerji ihtiyacı, araştırmacıları enerji üretimi için alternatif yollar bulmaya teşvik etti. Bu konuda düşünülen oldukça farklı fikirler var. Bunlardan biri de Ekotrizm’in planladığı çimden Britanya evlerini ısıtacak gaz üretimi. Ayrıntılar Haberimizde.



A- A+
23.11.2016 tarihli yazı 8439 kez okunmuştur.

Çimlerden Metan Üretilecek

Eski bir söz çimlerin, ayaklarınızın altında büyümesine izin vermemeniz gerektiğini söylüyor. Fakat bir İngiliz yeşil enerji şirketi ihmal edilen yeşillikleri İngiltere’nin enerji ihtiyaçlarını çözeceğini iddia ediyor. Ekotrizm, gelecekte bir gün İngiltere’deki evlerin %97’sini ısıtacak ve yepyeni bir enerji endüstrisi yaratacak. Bu zamana kadar çok fazla görülmemiş tarım arazilerinden hasat edilen çimleri kullanarak metan üretmeyi planladığına döndü.
 

Gelecek vaat eden enerji kaynaklarından biri de biyo-yakıtlardır. Ancak bu kaynak, üzerinde çok fazla detaylı düşünülmesi gerektiği için henüz istenilen düzeyde ilerlenememiştir. Belki de daha basit düşünülse pek çok soruna çözüm bulunulacak. Akla takılan sorulardan bazıları şunlardır:

► Hayvan atıkları işe yarıyor ama onları nasıl toplayabilirim?
► Eski kızartma yağlar kullanılabilir fakat yeterince cips dükkânı var mı?
► Mısır gibi enerji bitkileri ve diğer ihtiyaç duyulan yiyecekler yakıt haline getirilir mi?

Ekotrizmin, sorulara cevabı şu şekildedir: Otun metana dönüştürülmesi, bir ineğe ihtiyaç duyulmadan olacaktır ama metan aynı metandır. Şirketin hali hazırda bir altyapısı var, gerekli kaynaklara sahip. Mevcut altyapıya uyan ve kolaylıkla ölçeklenebilir bir karbona-nötr gaz kaynağı üretmeyi ummaktadır.

 

Ekotrizmin savunduğu fikre göre, ekonomik olmayan biçerdöverlerin ve taraçalardan toplanan çimler yerine marjinal çiftlik arazisi kullanılmalıdır. Çim yetiştiriciliği için ideal olmayan mahsuller yerine buğday ya da kolza tohumu gibi ürünler, rotasyon ürünü olarak yetiştirilecek.
 

Yeşil Gaz Fabrikaları Kurulacak

Çimler yetiştirilecek, hasat edilecek ve “Yeşil Gaz Fabrikaları” olarak adlandırılan üretim merkezlerine nakledilecek. Burada diğer ürünler gibi depolanacak ve hayvan yemi olarak kullanılan silage isimli ürüne dönüştürülecek.

Aradaki fark, sığır ve ya koyunların beslenmesi yerine anaerobik sindirim olarak adlandırılan bir süreçte bakterilerin oksijensiz ortamda, bakteri beslediği büyük sindirici kaplara yerleştirilmesidir. Ecotricity kurucusu DaleVince’ye göre burada daha geniş ölçekli bir fıçıdan toplanan gazın karbondioksit ve diğer saf olmayan maddelerin temizlendiği için burada farklı bir işlem olarak bilinen bir işlem olduğu için doğrudan evlere hizmet veren belediye gaz hatları beslenebiliyor.

 


►İlginizi Çekebilir: Dünyanın En Büyük Enerji Depolama Tesisi
 
 

Yaban Hayvanları için Sığınak Olacak

Vince, Britanya’daki evlerin neredeyse tamamını ısıtabilmek için ülke çapında gerekli olan 5000 “Yeşil Gaz Fabrikası” tedarik ederek, çim yetiştirmek için yeterli miktarda arazinin mevcut olduğunu söyledi. Ek olarak şu sözleri de ekledi: “Mills’teki atık ürünler kullanılarak otlar büyüyecek ve çiftlik arazisi de zenginleşecek.” Çimler, yaban hayatı için bir sığınak görevi görecek ve Brexit (İngiltere’nin Avrupa birliğinden çıktıktan sonraki adlandırılması) karşısında AB sübvansiyonlarının kaybedilmesine karşı çıkan çiftçiler için bir gelir kaynağı olarak hareket edecektir.

Vince; çim gazının konvansiyonel kaynaklardan daha pahalı olduğunu kabul ediyor ancak yatırım yapılan kaynaklar değiştikçe bu durumun da farklılaşacağını belirtiyor. Ecotrocity, Ekim ayında Hampshire’daki Sparsholt Koleji’nde ilk pilot tesisinin inşa edilmesi için gerekli izni almış ve bu pilot tesis de 4000 konutun ısıtılmasını sağlayabilecek. Kuzey deniz rezervleri tükendiğinde başka rezervler aranması gerekmeyecek.



Vince, “Kuzey deniz rezervlerimiz tükendiğinde, en büyük soru gazı bir sonraki aşamada alacağımız yer” dedi ve konuşmasına şu sözlerle devam etti:“Hükümet, frackingin (Hidrolik kırma) daha iyi olduğunu söylüyor fakat hazırladığımız raporda daha iyi bir seçeneğimiz var. Geçtiğimiz son 20 yılda yeşil elektrik ile yaptığımız gibi yeşil gaz yapmak mümkün oldu. Bu işlemi yapmanın olağan yolları: enerji bitkileri ve atık gıdalar yolu fakat ikisinin de çeşitli dezavantajları var. Yaptığımız araştırmalar sonucunda çim kullanmanın daha iyi bir alternatif olduğunu ve enerji bitkilerinin, yiyecek atıklarının herhangi bir dezavantajı olmadığını bulduk, hiç yoktu aslında.”

 
 
Kaynak:


Ecotricity
Newatlas

 
Irmak Telatar Irmak Telatar Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.