elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Dünyanın En Güçlü Rüzgar Türbini

Rüzgar türbinleri, dünyanın pek çok yerinde etkin olarak kullanılıyor. Günden güne daha da geliştirilen rüzgâr türbinleri ile ilgili bir yenilik de Danimarkalı MHI Vestas Offshore Rüzgâr Grubu’ndan geldi.



A- A+
11.02.2017 tarihli yazı 11463 kez okunmuştur.
Danimarka’da ortaya çıkan bir rüzgâr türbini, barın rüzgâr enerjisi için yüksekliğin ayarlanmasını sağlıyor. MHI Vestas Offshore Rüzgar Grubu, belirli koşullar altında 9 MW’a kadar çıkabilecek 8 megawatt’lık bir türbin olan V164’ün tanıtımını yaptı. Henüz test aşamasında olan bu türbin, yalnızca 24 saat içerisinde 216.000 kWh üretim yaptı. Bu, yaklaşık olarak 7.200 adet evin bir gün boyunca yetecek bir güçtür. Rüzgar türbininin üretim gücü, boyutuyla paralellik göstermektedir. Bu nedenle oldukça güçlü üretim gücüne sahiptir. Rüzgar türbininin, her bıçağı 35 ton ağırlığındadır. 21.124 metrekarelik alanda, türbinin bıçakları Londra Göz’ün parmaklıkları ve arabalarından daha fazla alan kaplamaktadır. Bu rüzgâr türbini, yaklaşık olarak 220 metre yüksekliğe sahip ve New York’ta bulunan birçok yüksek katlı bina ve gökdelenden daha uzun.
 

CTO’dan Torben Hvid Larsen yaptığı basın açıklamasında “20 yılı aşkın deniz aşırı deneyimimize dayanarak sektörümüzün gelişimine uygun türbin teknolojisi sunmayı taahhüt ediyoruz. Güvenilirlik, üzerinde en çok durduğumuz noktadır ve platformumuzu geliştirirken de bunu esas alıyoruz” diyerek “Østerild’deki prototiplerinin, 24 saatlik bir sürede 216.000 kWh enerji üretimi için bir başka rekor daha kırdığını” belirtti. Ekip için bir sonraki adım, bu dev rüzgar türbinini, enerji şebekesine bağlamak olacak. Başarılı testler ve etkileyici sonuçlar, V164’ün küresel pazarlar için hazır olduğunu gösteriyor, Hvid Larsen’e göre tasarladıkları rüzgâr türbinleri, deniz endüstrisinin enerji maliyetini de düşürecek. 2014 yılında hizmete girmiş olan MHI Vestas şirketi, on yıldan bile kısa bir sürede, Avrupa’daki en etkileyici projelere imza attı. Şirket işletme ve bakım maliyetlerini de azaltacağını açıkladı. Dolayısıyla rüzgar türbinleri, daha az maliyetle, daha çok enerji üretebilecek.
 

Tüm rüzgar türbinleri hakkında ortak bir eleştiri var; o da kuşları öldürdüğü düşüncesidir. Küresel olarak, bir yılda 300.000 kuş rüzgâr türbinlerinden dolayı ölmektedir. Cep telefonu kuleleri ve elektrik hatlarından ötürü her yıl ölen kuş sayısı ortalama 6,4 milyondur ve rüzgâr türbiniyle kıyaslandığında, 300.000 oldukça az bir sayıdır fakat uzmanlar olabildiğince az kuşun zarar görmesi için, çalışmalar yapmaktadır. Kuşları algılayan sensörler geliştirmektedir, dolayısıyla gelecek yıllarda bu sorun da çözülecektir. Bu rüzgâr türbini, yılda ortalama 2,4 milyon dolarlık enerji üretecektir.

Rüzgâr türbinleri, yüksek beklentileri karşılayacak mı? Rüzgâr türbinini yaygın olarak kullanmayan ülkeler de kullanmaya başlayacak mı? Dünya, fosil yakıtları kullanmayı bırakacak mı? Bu tarz sorular da ayrı bir merak konusudur ve rüzgar türbinlerinin ne yönde gelişeceğini ve kullanım sıklığını da zaman gösterecektir.


Kaynak:

 
interestingEngineering


 
Irmak Telatar Irmak Telatar Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.