elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Dünya’nın En Büyük Kapasiteli 21 Barajı

Hidroelektrik santralleri yılardır elektrik üretmek için kullanılmaktadır. Dünya çapında elektrik üretiminde en fazla kapasiteye sahip barajlardan bazılarını sizler için derledik.



A- A+
15.07.2018 tarihli yazı 27520 kez okunmuştur.

1)Üç Boğaz Barajı

Üç Boğaz Barajı Çin'in Hubei eyaletinde bulunan, Yangtze Nehri üzerine kurulmuş bir barajdır. Elektrik üretimi açısından ise dünyanın en büyük hidroelektrik barajıdır. Büyük tesis 22500 MW’a kadar elektrik üretebiliyor. En şaşırtıcı detay ise barajın, rezervuarının ezici kütlesi sayesinde dünya'nın rotasyonunu gerçekten yavaşlatmasıdır.
 

2)Itaipu Barajı

Brezilya-Paraguay sınırında bulunan tesis 14000 MW enerji üretme kapasitesine sahiptir. Üç Boğaz Barajı'nın açılmasından önce dünya çapında bir numaralı barajdı. Baraj 1984'te resmen açıldı ve açıldığı zamandan beri birden fazla dünya rekorunu kırdı. Bunların en önemlisi 2016 yılında tesisin mevcut dünya rekoru olan 103.098.366 megawatt saat enerji ürettiği zaman oldu.


 

3)Xiluodu Barajı

Xiluodu Barajı Çin’in en büyük barajı olan Üç Boğaz Barajından sonra ikinci büyük hidroelektrik tesisidir. Yunnan eyaletindeki Jinsha nehri üzerinde yer alan baraj 13860 MW enerji üretebiliyor. Dünya çapında ise, elektrik üretimi açısından üçüncü en büyük hidroelektrik tesisidir. Aynı zamanda dünyanın en yüksek dördüncü barajıdır ve 285,5 metre yüksekliğindedir.

4)Guri Barajı

Simón Bolívar barajı olarak da bilinen Guri Barajı ,Venezüella’nın  Bolívar eyaletinde yer almaktadır. İnşaatı 1963'te başlamış olup ilk kapasitesi 1750 MW olarak ölçülmüştür. 1978 yılına kadar, baraj 2065 MW’lık bir kapasiteye ulaşmak için yeniden inşa edilmiştir. Bugün ise baraj 10.300 MW’a kadar enerji üretebiliyor. Guri rezervuarı, Venezüella'daki en büyük tatlı su kütlesidir ve ülkenin enerji gücünün% 73'ünü karşılamaktadır.
 

 

5)Tucuruí Barajı

Brezilya’da bulunan Tucuruí Barajı , Amazon ormanında inşa edilecek ilk büyük ölçekli hidroelektrik projesiydi ve inşaatı1975 yılında başladı. Baraj resmi olarak 2012 yılında tamamlandı. Baraj 8,370 MW elektrik üreterek 13 milyon kişiye güç sağlıyor. Ayrıca Brezilya'nın% 100'üne sahip olduğu ve işlettiği ülkenin en büyük hidroelektrik santralidir.

6)Xiangjiaba Barajı

Xiangjiaba barajı; Üç Boğaz Barajı ve Xiloudu Barajı'dan sonra gelen Çin'in en güçlü üçüncü barajıdır. Yunnan ve Sichuan eyaletleri arasında yer alan baraj 6.448 MW’a kadar enerji üretebiliyor.


7)Büyük Coulee Barajı

Büyük Coulee Barajı ABD’nin Washington eyaletinde bulunan, sadece Kuzey Amerika'nın en güçlü barajlarından biri değil, aynı zamanda ABD'nin yedi mühendislik harikalarından biridir.. 1942 yılında inşa edilen baraj, 6.809 MW enerji üreterek ABD'nin en güçlü barajıdır.


 

8)Longtan Barajı

Guangxi Zhuang Özerk Bölgesi'ndeki  Longtan Barajı, 6,426 MW’lık kapasiteye sahip olup dünyanın en güçlü on barajı arasında yer almaktadır.Bununla birlikte elektrik üretimi, onu ayıran tek şey değildir. Longtam Barajı ayrıca, Çin'in en büyük gemi asansörü haline gelmiş gibi görünen Longtam gemi asansörü sayesinde Çin genelindeki ticaret yollarını iyileştirmeyi de sağlıyor.

 
 

9)Krasnoyarsk Barajı

Krasnoyarsk Barajı Rusya'da inşa edilmiş 6,000 MW enerji kapasitesi ile dünyanın en güçlü on barajı arasında yer alır. Rusya’da 10 rublelik banknot üzerinde temsil edilebilecek kadar önemli bir dönüm noktası olarak da kabul edilir.  Baraj, bölgenin iklimi etkilemiştir, çünkü yıl boyunca donmamış su salınımı yapması ve nehrin donmasını engellemiştir.

 
 

10)Robert-Bourassa Barajı

 Robert-Bourassa Barajı Kanada'da bulunur ve dünyanın en güçlü barajlarından birisidir. Aynı zamanda dünyanın en büyük yeraltı üretim istasyonu üzerinde yer alır. Barajın enerji kapasitesi 5,616 MW’dır . 


 

11)Hoover Barajı

Hoover Barajı, Arizona ve Nevada eyalet sınırında bulunan kendi kendine çalışabilme kabiliyetine sahip bir barajdır. Hoover Barajı aynı zamanda ABD’nin en turistik  barajlarından birisidir. Baraj 2,080 MW’lık enerji  kapasitesine sahiptir. Bununla birlikte, uzun bir kuraklık sonucu Mead Gölü'nün su seviyesinin düşmesi ve Colorado nehrinden alınan suya olan artan talep nedeniyle, verimi yıllar içinde azalmıştır.

 
 

12)Kariba Barajı

Kariba Barajı, Afrika’da Zimbabve ve Zambiya arasında yer alan en güçlü barajlarından birisidir. 1.626 MW‘lık bir enerji kapasitesine sahiptir, ancak şu anda daha fazla enerji elde etmek için genişletilmektedir.

 
 

13)Merowe Barajı

Merowe Barajı  , Sudan’da yer alan en büyük çağdaş hidroelektrik santralidir ve Nil nehri üzerinde yer almaktadır. Barajın kapasitesi ise 1,250 MW’tır.

 
 

14)Büyük Etiyopya Rönesans Barajı

Büyük Etiyopya Rönesans Barajı hala yapım aşamasında olan bir barajdır. Baraj tamamlandığında Afrika’nın en büyük hidroelektrik santrali olacak. Tahmini enerji kapasitesi ise 6,450 MW.


 

15)Bratsk Barajı

1967 ve 1971 yılları arasında Rusya’nın  en büyük tek elektrik sağlayıcısı olan Bratsk Barajı bugünde dünyanın en güçlü barajlarından biri olmaya devam ediyor. Baraj 4,515 MW’lık enerji kapasitesine sahiptir.

 
 

16)Daniel-Johnson Barajı

Kanada'da bulunan Daniel-Johnson Barajı, kemerli payandaları ve devasa rezervuarı ile dikkat çekici bir mimariye sahiptir. Rezervuarı o kadar büyük ki, uzaydan görünebilir. Baraj, 1.064 MW’lık bir kapasiteye sahiptir.

 
 

17)Asvan Barajı

Asvan Barajı, Mısır sınırları içinde kalan, Nil nehrinin en büyük barajıdır. Baraj iki kısımdan oluşur. Asvan Barajı   2.100 MW enerji kapasitesine sahiptir. Enerji verimine ek olarak çevresinde sulama içinde ayrı bir avantaj sağlar. 

 
 

18)Akosombo Barajı

Gana'da bulunan  Akosombo Barajı, Akosombo Boğazı'ndaki Volta Nehri üzerinde yer almaktadır. Rezervuarı olan, Volta Gölü, yüzey ölçümü olarak dünyadaki en büyük insan yapımı göl olarak kabul edilir ve bir perspektife koymak gerekirse, Gana'nın toplam yüzey alanının% 3.2'sine denk gelen yüzey ölçümüne sahiptir.

Barajın enerji kapasitesi 1.020MW’tır. Baraj, Gana'nın alüminyum endüstrisine enerji sağlamak için inşa edilmiştir.

 
 

19)WAC Bennett Barajı

WAC Bennett Barajı Kanada’da bulunan son teknoloji ürünü bir hidroelektrik tesis oluşturma hedefi ile kurulmuş bir barajdır. Baraj 2.916 MW’lık bir enerji kapasitesine sahiptir.


 

20)Katse Barajı

Katse Barajı Güney Afrika'da bulunur. Elektrik üretmenin yanında, ciddi bir su kaynağıdır.

 
 

21)Şef Joseph Barajı

Washington Eyaleti'nde bulunan Şef Joseph Barajı. 2.620 MW‘lık bir kapasiteye sahiptir ve Amerika Birleşik Devletleri'nde üçüncü büyük hidroelektrik enerji üreticisidir.
 
 
 
Kaynak:

Wonderful Engineering
Reninnaz Demir Reninnaz Demir Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.