elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Dünya’nın 1000 Çekirdeğe Sahip İlk İşlemcisi

Geçtiğimiz günlerde birbirinden bağımsız 1000 adet çekirdek içeren bir işlemci tasarlandı. Enerji tasarruflu “KiloCore” adındaki işlemci, 621 milyon transistör içermekte ve saniyede 1.78 trilyon işlem yapabilme kapasitesine sahip. Ayrıntılar yazımızda.



A- A+
21.06.2016 tarihli yazı 24404 kez okunmuştur.
Bağımsız 1000 programlanabilir çekirdek içeren bu işlemci, Kaliforniya Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliğinde çalışan araştırmacılar tarafından tasarlandı. Bu işlemci, Honolulu VLSI (Çok Geniş Ölçekli Tümleşim) teknolojileri ve devreleri 2016 sempozyumunda tanıtıldı. Çip mimarisi tasarlayan ekibe önderlik eden Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Profesörü Bevan Bass, bildiğimiz kadarıyla dünyanın ilk 1000 çekirdekli işlemcisi olduğunu ve bir üniversitede bugüne kadar tasarlanmış saat oranı hızı en yüksek işlemcisine sahip olduklarını belirtti. 
 




 
KiloCore ekibinin analizine göre, bugüne kadar birçok çoklu çekirdek yongaları yapılsa dahi 300 çekirdekten fazla yapılamadığı görülmüş. KiloCore işlemcisi, IBM tarafından 32 nm CMOS teknolojisi kullanılarak üretildi. Her çekirdek bağımsız olarak kendi küçük programını çalıştırıyor. Bu şekilde daha esnek ve verimli bir kullanım sağlıyor. Esas olarak GPU çekirdekleri gibi çalışıyor. Bu yönteme Tek-Komut-Çoklu-Veri yöntemi diyebiliriz. Küçük parçalardan oluşan birçok işlem, paralel bağlı farklı çekirdeklerde çalıştırılarak düşük enerji ve yüksek verimli bir tümleşik işlemci sistemi tasarlanmış olunur. 
 


 
İşlemcinin mimarı olan yüksek lisans öğrencilerinden Brent Bohnenstiehl dediğine göre, bağımsız olarak her çekirdeğin kendi hızında çalıştığını ve çekirdeklere gerekli olmadığında daha fazla enerji tasarrufu için işlemcinin kendini kapattığını söylüyor. Çekirdekler, 1.78 GHz ortalama maksimum saat frekansında çalışıyor ve veri birbirleriyle doğrudan kullanılıyor. Havuz bellek diye adlandırılan bellek yöntemi kullanılarak veri sıkışıklığı engellenmiş olunuyor.
 
 
Araştırma ekibinin lideri Bevan Bass’a göre işlemci, şimdiye kadar bilinen en az enerji tüketen çoklu-çekirdekli işlemci sistemine sahip. Örnek olarak, 1000 çekirdekli bir işlemci saniyede 115 milyar komut işleyebilir ve sadece 0.7 Watt enerji harcar. Bu enerji bir AA pil ile sağlanabilecek düzeyde. KiloCore işlemcisi ise, modern dizüstü bilgisayar işlemcilerine oranla işlemleri 100 kat fazla verimle çalıştırma potansiyeline sahip.
 
Birçok uygulama alanlarında şuanda kullanılmaktadır. Bunlar; kablosuz sinyal kodlama veya kod çözme, görüntü işleme, şifreleme ve bilimsel araştırmalar gibi yoğun ve zorlu işlemleri yapmak için kullanılmaktadır.



Kaynak:

►Techxplore
►S
ciencedaily

Ömer Faruk GÜMÜŞ Ömer Faruk GÜMÜŞ Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.