elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Django Nedir?

Python programlama dili için yazılmış olan Django, birçok avantajı beraberinde getiren, geliştiriciler için oldukça kolaylık sağlayan bir frameworktür. Bu yazımızda framework ve Django kavramlarını tanıyıp, Django’nun kullandığı MVT yapısını da öğrenerek neden Django sorusunun yanıtını bulacağız.



A- A+
10.12.2018 tarihli yazı 6042 kez okunmuştur.
Django; Python programlama dili için yazılmış bir frameworktür. Kendini tekrar etmeyen, sonuç odaklı, otomatikleştirilmiş, çok hızlı ve güvenli web çatısıdır. DRY(Dont Repeat Yourself) prensibi doğrultusunda çalışır, basit kurulum ve kullanımı zamandan tasarruf sağlar. Detaylı hata rapor sayfası da geliştirme aşamasında işimize yarayan ve zamandan tasarruf ettiren bir diğer güzelliğidir. Django dinamik yönetim panelini de peşinde getirir. Yönetim paneli kurmak, bu panelde değişiklikler yapmak oldukça kolaydır. Veritabanı işlemleri de Django ile oldukça kolaydır. Django’ ya ait birkaç satır kod ile veritabanı oluşturulup kullanılabilir. Veritabanı işlemleri için SQL komutlarına ihtiyaç yoktur. MVT(Model View Template) mimarisini kullanır ve bu mimari geliştiricilere oldukça kolaylık sağlar.
 

Framework Nedir?


İçerisinde birçok kütüphane ve modül barındıran, geliştiriciye oldukça kolaylık sağlayan yapılara verilen isimdir. Frameworkler için iskelet diyebiliriz ve bu iskelet uygulamamızı nasıl yazmamız gerektiği konusunda bize yol gösterir. Bu iskeletin üzerinde hangi yapıları kullanacağımız veya hangi yapıları değiştireceğimiz bizim elimizdedir. Frameworkler MVC ya da MVT mantığı ile çalıştığından, bizlere düzenli ve okunabilir yapılar oluşturur. Frameworkler sayesinde projeye altyapı sağlamak için uzun vakitler ayırmayız ve hazır gelen yapıları kullanarak hızlı bir şekilde uygulamamızı geliştirebiliriz. Frameworkler ile veritabanı işlemleri, güvenlik sorunları, yönetim paneli ve yetkilendirme işlemleri kolayca halledilir.
 


Neden Django?


►Django basit kurulum ve kullanım olanağı sağlar.
►Karmaşık yapıda olan web uygulamaları Django ile yazıldığında daha düzenli bir hal alır, bu da birçok rahatlığı beraberinde getirir.
►Detaylı hata raporu sayesinde geliştiricilere kolaylık sağlar. Geliştirme aşamasında hataların kolayca bulunup giderilmesi geliştirici için zaman kazandırır.
►Yeniden kullanılabilirlik, modülerlik, hızlı geliştirme süreci Django’nun en büyük avantajlarındandır.
►Yönetim paneli ve yetkilendirme işlemleri Django ile oldukça kolaydır.
►Temel güvenlik problemlerinin önüne rahatlıkla geçer.
►MVT yapısı sayesinde; katmanlarla ayrılmış birbiriyle ilişkisel olarak modellenip geliştirilebilecek düzenli bir ortam sağlar.
►Yüksek trafiğe sahip birçok web sitesi Django kullanır. Bunun nedeni büyük trafiği çok rahat bir şekilde kaldırabilir olmasıdır.
►Django’ da veritabanı işlemleri için SQL kodlarına ihtiyaç yoktur. Basit kodlarla veritabanı kolayca oluşurulur ve diğer veritabanı sistemlerine geçiş rahatlıkla yapılabilir.

 

MVT(Model View Template) Yapısı Nedir?


Model, veritabanı işlemlerinin yapıldığı katmandır. Veritabanı ile ilgili işlemlerimizi bu katmanda modelleriz ve yeri geldiğinde bu katmanı kullanırız. Django’da veritabanı oluşturmak için SQL komutlarına ihtiyaç yoktur. Django’ya özel bir dille veritabanı oluşturulur ve Django bunu kendi veritabanı yorumuyla kullanılır.

View, geliştirme kısmımızdır. Tüm python kodlarımız burada bulunur. Diğer katmanlar arasında bir köprüdür ve gerekli kısmı Python kodlarımızla çekerek bu katmanda kullanırız.Template, tasarım ve sunum katmanımızdır. Web sayfası veya başka bir yerde sayfamızın nasıl görüneceği ile ilgilenilir.

 

Yazar: İrem KÖMÜRCÜ



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar