elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Dış Atmosferi Araştırmak için 50 Mini Uydu Gönderilecek

Atmosfer hakkındaki bilgilerimize bir yenisini daha eklemek için hazırlıklarını sürdüren uluslararası araştırmacılardan oluşan ekip, termosferi araştırması için 50 mini uyduyu “CubeSats” adı verilen proje dahilinde atmosfere göndermeye hazırlanıyor. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
26.08.2016 tarihli yazı 9309 kez okunmuştur.
Termosfer, Atmosferin bir tabakasıdır. Mezosferin üst sınırında, sıcaklık eğrisinin yine yön değiştirdiği 90 km. yükseklikte başlar. Bu aynı zamanda, iyonosfer olarak adlandırılan atmosfer katmanının alt sınırıdır. Bu düzeyden başlayarak, atmosferin daha alçaktaki üç katmanda alışılmış bileşimi değişmeye başlar. Güneş ışınımlarının yoğun etkisinin hissedildiği bu yükseltilerde iyonize atomlar ve serbest elektronlar bir plazma ortamı içinde bulunurlar. Çeşitli dalga boylarında ışınımların gözlendiği termosfer, adını yükselti ve Güneş etkinliğine göre 200-1600oC arasında değişen sıcaklığından alır. Termosfer, bizi uzayın sert koşullarından korumaktadır.

Fakat termosfer hakkında bildiklerimiz oldukça sınırlı. Buradan hareketle termosfer hakkında araştırma yapmak isteyen bilim insanları, bu
atmosfer kısmına 50 mini uyduyu göndermek için çalışmalara başladılar. Bu görevde Uluslararası Uzay İstasyonu, bu mini uydulardan gelen verileri toplayarak, bu atmosfer katmanında neler olduğunu araştıracak.



►İlginizi Çekebilir: Minyatür Uydular

Avustralya New South Wales Üniversitesi (UNSW) takımından olan Andrew Dempster: “Dış atmosfer yani termosfer, iyi bilinmeyen ve zor ölçülen bir yer. Bu bölgeyi öğrenmek yeryüzü ile uzay arasındaki yapıyı daha iyi anlamamıza sebep olacaktır.” dedi ve ekledi “Güneşte oluşan patlamalar, X-ışını ve ultraviyole ışınların dünyaya yayılmasını sağlıyor. Bu güneş patlamalarının, elektrik ve iletişim sistemlerimizi nasıl etkilediğini ve termosfer hakkındaki birçok bilgiyi aydınlığa kavuşturmayı arzu ediyoruz”. 



50 CubeSats, uluslararası bir proje ve proje ismi QB-50. Bu projede şu anda 28 ülke ortak olarak çalışmakta. Bu ülkeler içinde, Avustralya, Amerika, Çin ve birçok Avrupa ülkesiyle beraber Türkiye'de bulunmaktadır. Türkiye'de Havelsan tarafından yapılan uydunun ismi HAVELSAT ve İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından yapılan uydunun ismi de BeEagleSat’tır.



►İlginizi Çekebilir: Antenler ve Çeşitleri

Avustralya’nın yapacağı üç uydunun ismi ise UNSW-Ec0, INSPIRE-2w, ve SUSat’tır. UNSW-Ec0, termosferdeki atomik bileşimi ölçecek. INSPIRE-2w ise Sidney Üniversitesi ve Avustralya Ulusal Üniversitesi'nin ortaklaşa çalışmasıyla termosferde ki elektron sıcaklığı ve plazma yoğunluğunu ölçecek. SUSat ise Adelaide Üniversitesi tarafından yapılmaktadır. Uyduların teknik özelliklerine değinecek olursak, uyduların her bir kenarı yaklaşık olarak 10 cm ve her biri 1 kg ağırlığında.
 

İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından yapılan BeEagleSat

Projenin amacı, QB-50 projesi kapsamında akademik kurumlar tarafından geliştirilen küp uyduların termosfer tabakasına yerleştirilmesi ile yerinde çok noktadan ortam ölçümleri yapılması ve yapılan ölçümlerin Dünya'nın farklı yerlerinde bulunan yer istasyonları tarafından toplanmasıyla, toplanan bilgilerin paylaşılması amaçlanıyor. Bu yeni ölçümlerle mevcut termosfer modellerinin iyileştirilmesi de hedefleniyor.



Uyduların her birinin maliyeti ise oldukça pahalı, her bir uydunun ortalama maliyeti 750.000 $’dır. Lansman tarihi nin aralık ayında yapılması düşünülmekte. Uyduların uluslararası uzay istasyonuna gönderilmesi ve uluslararası uzay istasyonundan da yörüngeye yerleştirilmesi planlanıyor.
 
Bu projeyle beraber mini uyduların gittikçe yaygınlaşması oldukça olanaklı. Fakat mini uyduların üretim maliyetinin yüksek olması bu teknolojinin gelişmesinin önündeki en büyük engel.


Kaynak:

► sciencealert
► qb50.eu
► havelsan
Ömer Faruk GÜMÜŞ Ömer Faruk GÜMÜŞ Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.