elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Dayanıklılık Sağlayan Sprey:
Line-X

Sert endüstriyel malzemelerde piyasanın öncü firmalarından Güney Kaliforniya merkezli Line-X firmasının geliştirdiği sprey hemen hemen her malzemenin yüzeyini kaplayarak koruma sağlıyor.



A- A+
16.06.2017 tarihli yazı 12680 kez okunmuştur.
Line-X firması; kullanılan yüzeyleri her türlü patlama, darbe, basınca karşı koruyan bir yüzey spreyi geliştirildi. Sprey kullanıldığı yüzeyde kusursuz bir koruma kalkanı görevi yapıyor. Spreyin kullanıldığı ve kullanılmadığı iki duvarla bir patlama testi yapıldığında spreyin kullanıldığı duvarın kullanılmayan duvara göre sağlamlık ve koruma olarak fark attığı görülmüştür.

Line-X'in ince kaplama uygulamasıyla sprey, gücünü koruyarak duvarın bir miktar bükülmesine izin veriyor. Deney yan yana inşa edilmiş iki eş duvar ile yapıldı. Biri sprey ile kaplandı, diğerine ise harici hiçbir uygulama yapılmadı. Deneyde birer adet masa ve kukla ayrıca yaklaşık 90 kg patlayıcı kullanıldı. Patlama yapılardan yaklaşık 9 metre kadar uzakta gerçekleştirildi. Spreyle yapılmış kaplama mucizevi bir şekilde duvarı korudu ve odadaki materyallerin zarar görmesini büyük ölçüde engelledi. Patlamanın büyüklüğüne rağmen sprey ölümcül bir patlamadan alınabilecek hasarın neredeyse tamamını engelledi. Şirket test edilen diğer 27 polimerde Hava Kuvvetleri Laboratuvarı Koruma Şube biriminin bombalama testlerinin tümünü geçebilen ilk ve tek firma.

 


►İlginizi Çekebilir: Esneyebilen Beton Üretildi

Şirketin kurumsal internet sitesinde açıklanan veriye göre kaplama 6600 PSI'a kadar gerilmelere karşı mukavemetini koruyabiliyor. Ayrıca bir inch başına yaklaşık 353 kilogramlık yüke dayanabiliyor. Malzemenin tek dayanımı fiziksel baskılar değil. Kaplama aynı zamanda su geçirmezlik, aşınma ve yangın gibi fiziksel ve kimyasal etkenlere karşı da dayanım gösterebiliyor. Bir başka test sonucunda şirket ürünlerinin çelik ve karbon fiber kaplamalardan daha iyi performans sergilediğini ispatladılar.
 

Line-X'in Ana Hedefi

Line-X piyasadaki yüksek dayanımlı sprey kaplama firmalarından biri. Üretilen spreyler bütün malzemelere uzun süre kalıcı bir sağlamlık sağlamakta. Sprey öncelikle pick up araçların kasalarını zeminini korumak için tasarlanır fakat daha sonra herhangi bir malzeme üzerinde de kullanılabileceği görülür. Line-X için dikkate değer uygulamaları arasında kurşun geçirmez yelekler, köprüler ve botlar yer almaktadır. Spreyin mükemmel gerilme gücü mermilerden, sıçrayan şarapnellere kadar çoğu zarar verici materyalin kinetik enerjisinin emilmesini sağlıyor.
 


►İlginizi Çekebilir: Kırılmayan Drone'lar Artık Mümkün!

Sprey metal, fiberglas, beton, plastik veya ahşap yüzey fark etmeksizin her türlü yüzeye uygulanabiliyor. Kaplama esnek ve güçlü kalabilirken aynı zamanda darbeyi emip malzemeyi hasarlara karşı koruyabiliyor. Line-X koruyucu kaplama sıkıldıktan sonra kalıcı bağlar oluşturduğu için yüzeylere mükemmel bir şekilde yapışmakta. Tüm bunlar kamyonet kasasının zeminini korumak için tasarlanmış bir  malzeme adına oldukça şaşırtıcı olabiliyor.
 


Line-X temel olarak iki kimyasalın belirli bir oranda birleşiminden oluşuyor. Bu iki kimyasal çok hızlı ve ekzotermik bir reaksiyon gösteriyor. Reaksiyonun çok uzun molekül zincirleri oluşturması saniyeler sürüyor. Bu bağlar hem gerilimi hem de esnekliği sağlıyor. Peki ama bu kadar hızlı reaksiyon gösteren bir ürün nasıl sprey şekline getirildi? Bu sorunun yanıtı sıkıştırılabilirlikten geliyor. Ortaya çıkan ürün sıkıştırılabiliyor ve bu şekilde küçük bir alanda tutularak yüksek basınç altında tutuluyor. Ve ardından bilinen sprey mantığıyla bir uçtan basınçlı bileşenin çıkması sağlanıyor. Sprey uygulandıktan sonra tamamen kuruması yaklaşık bir gün alıyor ancak ürün sıkıldıktan birkaç dakika sonra çok güçlü bir hal alıyor.

Ekzotermik bir reaksiyon olması sebebiyle sprey sıkılan yüzey ilk etapta dokunmak için sıcak olmakta ancak bu sıcaklık hızla düşmektedir. Bütün bu pozitif yanlardan sonra ürünün kullanım alanlarında olan mermi geçirmezlik uygulamalarında ne derece başarılı olduğu gerçekten merak konusu.

 

Nasıl Uygulanıyor?

Line-X sprey yüksek basınçlı bir püskürtme sistemi kullanılarak 54-98 santigrat derece aralığında uygulanır. Düzgün zeminlere uygulanan spreyin son katları genellikle 0.635 cm civarında oldukça ince bir yapıdadır. Line-X yeni uygulandığında parlak bir pürüzlü yüzeye sahiptir. Bu estetik açıdan bazı uygulamalar açısından hoş olurken çeşitli malzemelere zarar vermesi gibi bir durum da söz konusu olabilmektedir. Pürüzlülük elbette giderilebiliyor fakat bu parlaklıktan ödün verilmesine neden oluyor. Bu pürüzlülük çok büyük bir sorun yaratmamaktadır hatta yırtılmaya karşı da malzemeye direnç kazandırmaktadır.



 

Line-X Sprey Özellikleri

► Püskürtme ürünü olsa bile monte işlemleri için de kullanılabilir.
► Uzun zaman dilimlerinde güneş ışığına maruz kaldığı durumlarda tüm sprey boyaları gibi solmalar yaşanabilir.
► 2. maddeye ek olarak Line-X sprey uygulandığı yüzeydeki boyanın geri kalan kısmından çok daha hızlı solacaktır. Bu da renk eşleşmesi konusunda problemler yaratmaktadır.
► Piyasada çeşitli testlerden geçen tek firma olsa bile günlük kullanıcılar açısından ürünü ikame edebilecek başka markalar da bulunmaktadır.
► Ürüne ömür boyu garanti verilmemektedir.
► Ürüne yüksek fiyatlar ilave edilerek renk uyumu, UV koruma gibi ekstra özellikler eklenebilir.

Gelecekteki Line-X uygulamaları binaları doğal afetlerden koruma hatta büyük patlamalara engel olma gibi riskli durumlarda koruma görevini üstlenebilir. Uçakların patlamaya karşı korunması için kullanılabilir. Line-X'in uygulama alanlarının sayısı oldukça artırılabilir. Hatta çok kritik noktalarda kullanılarak hayat kurtarma görevi üstlenebilir.


Kaynak:


interestingengineering.com
Muhammed Ahmet ALKAN Muhammed Ahmet ALKAN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.