elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Data İletim Hatları Ani Gerilim Darbelerine Karşı Nasıl Korunmalıdır?

Data iletim hatları neden korunmalıdır? Data iletim hatlarında meydana gelen gerilim darbelerin nedeni nelerdir? Data iletim hatları gerilim darbelerine karşı korunmazsa ne olur? Sigma Elektrik'in katkılarıyla yazının devamında...



A- A+
14.01.2021 tarihli yazı 7181 kez okunmuştur.

Data İletim Hatları Neden Korunmalıdır?


Son on yıl içerisinde oldukça hızlı gelişim gösteren veri aktarımı, bulut bilişim, sunucular ve veri depolama her alanda hayatın vazgeçilmez birer parçası haline geldi. Bu gelişime paralel olarak bilgi depolama ve bilgi aktarımının korunması da büyük önem taşımaktadır. Data iletim hatları ve bu hatlara bağlı olan server sistemleri, kameralar, bilgisayarlar, modemler içerisinde kullanılan yarı iletkenler ani gerilim darbelerine karşı oldukça hassastır. Bu nedenle ani gerilim darbelerine karşı data koruma parafudrları kullanılması oldukça önemlidir.



 

Data İletim Hatlarında Meydana Gelen Gerilim Darbelerinin Nedeni Nelerdir?


Yıldırım darbesi, elektrik şebekesinde olduğu gibi data hatlarına da toprak hattı üzerinden yayılım göstererek veya elektrostatik deşarj nedeni ile zarar verebilir. Bir diğer neden ise elektrik şebekesinde meydana gelen yüksek aşırı akımlardan kaynaklanan manyetik alan, endüktif kuplaj ile data kablolarında endüklenmiş aşırı gerilimler oluşturur. Yine elektrik şebekesinde meydana gelen yüksek aşırı akımlar endüklenme dışında yayılım yolu ile data hatlarına da karışabilir.

 

Data İletim Hatları Gerilim Darbelerine Karşı Korunmazsa Ne Olur?


Günümüzde data iletim hatlarının kullanılmadığı neredeyse hiçbir alan yoktur. Veri Merkezleri ve Bankalar, Baz İstasyonları, Fabrikalar, Endüstriyel Tesisler, Hastaneler, Okullar, Havaalanları bünyesinde bulundurdukları server odaları, güvenlik kameraları ile data iletminin oldukça önemli olduğu alanlardır. Bu alanlarda veri iletim hatları üzerinden elektronik cihazlara iletilen gerilim darbeleri bu cihazların hızlıca bozulmasına; dolayısıyla oldukça yüksek ekipman zararlarına, veri kaybına, iş gücü kaybına güvenlik zafiyetine bunlarla birlikte müşteri memnuniyetsizliğine ve müşteri kaybına dahi neden olur.


 
 

Neden Sigma Data Koruma Parafudru Kullanılmalıdır?


Sigma Data Koruma Parafudru data iletim hatlarının ani aşırı gerilimlere karşı korunması amacıyla Gaz Deşarj Tüpü (GDT) ve Diyot teknolojisi ile üretilir.

Yüksek deşarj kapasitesi ve 10ns’den (saniyenin yüz milyonda biri kadar) daha düşük hızlı tepki süresi ile oluşabilecek tüm gerilim darbeleri güvenliğimizi sağlayan ve verilerimizi depolayan cihazlara zarar vermeden hızlıca sönümlenir.

RJ45 soket ile tüm data hatlarına kolayca bağlantı sağlanır. Yüksek deşarj kapasitesine ve düşük Up seviyesine sahiptir. 10/100/1000 MBPS ve GB sistemler ile uyumludur.


Aşağıdaki videoda Data İletim Hatlarının Korunması hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.


 
 

Sigma Elektrik Blog yazısına ulaşma için tıklayınız.


                   

Kaynak


Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar