elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Bukalemun Robot Geliştirildi

Çin’in Wuhan Üniversitesi araştırmacıları ortama göre renk değiştiren bukalemun robot geliştirdi. 3 ana renge karşı duyarlı olan robotun ayrıntıları haberimizde.



A- A+
19.04.2016 tarihli yazı 7505 kez okunmuştur.
İnsanoğlunun doğayı örnek aldığı biyomimetik biliminin son gözdesi bukalemunlar oldu. Farklı ortamlara sağladığı renk uyumlarıyla bilinen bukalemunlar, Çinli robotik araştırmacılara ilham kaynağı oldu. Araştırmacıların geliştirdiği bukalemun robot 3 ana renge karşı duyarlılık gösteriyor.
 



İlginizi Çekebilir: Renk Nedir?


3 boyutlu yazıcıyla plastikten üretilen robotta, plazmonik gösterim isimli teknoloji uygulandı. Renk değişiminin yapılabilmesi için dokunmatik ekranlarda da kullanılan şeffaf bir iletken üzerine ince cam kay koyuldu. Bu camda 50 nanometre genişliğinde delikler açılarak deliklere öncelikle altın bir kaplama sonrasında gümüş bir jel katman eklendi. Altın ve gümüş katmanın elektrik-alana maruz kalması sonucunda yaptıkları çökme ve kalkma hareketleriyle renk değişimi yapılabilmektedir. Ayrıca robotun göz kısmına entegre edilen renk sensörleri ile ortam rengi algılanarak bu renge göre uyum sağlanabiliyor.

Bukalemun robotun renk değişim videosunu izleyebilirsiniz;
 



İlginizi Çekebilir: Renk Sensörü Nedir? Nasıl Çalışır?

 
Şimdilik mavi, yeşil ve turuncu olmak üzere 3 renk arasında geçiş yapabilen robotun geliştirme çalışmaları devam ediyor. Teorik olarak bu değişimin tüm renklerde sağlanabilmesi mümkün. Robotun özellikle askeri alandaki çalışmalarda  öncü olacağı düşünülüyor.
 

 
Kaynak:
 

Popular Science
 

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.