elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Beyrut Patlaması ve Tarihteki 2 Önemli Örneği

Beyrut kentinde meydana gelen amonyum nitrat patlaması oldukça yıkıcı sonuçlar ortaya çıkardı. Ancak tarihte amonyum nitrat yüzünden birçok patlama gerçekleşti. Bu yazımızda Beyrut patlamasını ve 2 farklı amonyum nitrat patlamasını inceleyeceğiz.



A- A+
12.08.2020 tarihli yazı 7985 kez okunmuştur.
4 Ağustos 2020’de Lübnan’ın Beyrut kentinde meydana gelen patlamanın, 6 Ağustos 1945'te Japonya'nın Hiroşima kentine atılan nükleer bombanın gücünün beşte biri kadar bir güce sahip olduğu belirtiliyor. Beyrut patlamasına şahit olan herkes, nükleer bir patlamadan sonra ortaya çıkan karakteristik mantar şeklindeki bulutu gördü.


Amonyum nitrat, tarımda yaygın olarak gübre olarak kullanılan kimyasal bir bileşiktir. Küçük topaklar halinde yayılır, hızla çözülür ve azotu toprağa bırakır. Lübnanlı yetkililer, patlamanın limanda depolanan amonyum nitrattan kaynaklandığını belirlediler. Beyrut patlaması, felaketle sonuçlanan ilk amonyum nitrat patlaması değildi. Gelin farklı tarihlerde meydana gelmiş 2 amonyum nitrat patlamasını inceleyelim.

1947 Texas City, Texas Patlaması

Galveston Körfezi boyunca yer alan bu şehirdeki patlama, ABD tarihindeki en ölümcül endüstriyel kaza olarak kabul ediliyor. Aynı zamanda meydana gelmiş en büyük nükleer olmayan patlamalar arasında yer alıyor. 16 Nisan 1947 sabahı, limana yanaşan Fransız kayıtlı SS Grandcamp gemisinde yangın çıktı. Gemi, Avrupa'daki çiftçiler için 2.300 ton amonyum nitrat taşıyordu. Gemiyi yükleyen liman işçileri, amonyum nitrat torbalarının ısındığını ve maddenin kimyasal aktivitesinde bir artış olduğunu bildirdi. Grandcamp'ın kargo ambarından yükselen duman, Beyrut patlamasında görülenle aynı renkte koyu kırmızı bir renge sahipti.


 

Meydana gelen ilk patlama sonucu tüm gemi mürettebatı ve kıyıdaki insanlar öldü. Patlama o kadar güçlüydü ki, 160 km uzaklıkta tespit edilen 4,5 m yüksekliğinde bir mini tsunami yarattı. Patlamanın etkisiyle şehrin üzerinde uçan iki gezi uçağı düştü. Başka bir gemi olan SS High Flyer, Grandcamp'tan yaklaşık 600 fit (200 m) uzağa demirlemişti ve o da amonyum nitrat taşıyordu. İlk patlama, High Flyer'da depolanan amonyum nitratı ateşe verdi ve bu gemiyi limandan çıkarmak için yapılan girişimler başarısız oldu. İlk patlamadan 15 saat sonra High Flyer patladı. Texas City felaketinde kayıtlı vefat sayısı 581. Patlama 5000’den fazla kişinin yaralanmasına, 2.000'den fazla insanın evsiz kalmasına, 1.100'den fazla araba ve kamyonun hasar görmesine ve 362 demiryolu yük vagonu tamamen yok olmasına neden oldu.

1995 Oklahoma Bombalaması

19 Nisan 1995'te, Timothy McVeigh adlı eski bir ABD ordusu üyesi, Oklahoma şehrinde amonyum nitrat aracılığıyla bir terör saldırısı gerçekleştirdi. Kamyonun içinde 2,200 kg amonyum nitrat gübre, nitrometan ve bir amonyum nitrat bombası oluşturan dizel yakıt karışımı vardı.


Alfred P. Murrah Federal Binasının önünde patlama gerçekleşti ve o binanın altında çocuklarla dolu bir kreş bulunuyordu. Patlama sonucu 19'u çocuk 168 kişi öldü. Kamyonun durduğu yerde bir zamanlar 9,1 m genişliğinde, 2,4 m derinliğinde bir krater bulunuyordu. Patlama, 324 binanın hasar görmesine ve 86 aracın kullanılamayacak hale gelmesine yol açtı. Tehlikeli bir bileşik olduğunu gösteren amonyum nitratın ve benzeri maddelerin taşınımı ve depolanması konusunda daha dikkatli olmalıyız. Hatalarımızdan ders çıkarmak geleceğimizi ve dünyamızı korumamıza yardımcı olacak.


Kaynak:
 
► interestingengineering.com

 

Serhat Seyrek Serhat Seyrek Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar