elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Batman’da Günlük Petrol Üretimi 15 Bin Varile Yükseldi

Batman’da bulunan ve Türkiye'nin ilk kez petrol ürettiği kuyusu olan Raman-8 kuyusu üretime devam ediyor. Günlük 15 bin varil üretim kapasitesi ile ilgili Raman-8 kuyusuna dair bilgiler haberimizde.



A- A+
26.02.2015 tarihli yazı 10071 kez okunmuştur.
Cumhuriyetin ilanında sonra ülke çapında yeraltı zenginliklerini araştırmak ve ortaya çıkarmak için kurulan Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü'nün jeolojik çalışmaları sonucunda 1940’ta Batman Raman dağında keşfedilen petrol ile ülkemizde petrol üretimine başlanmıştır. 1940’tan bu yana kurulan 7 kuyuda istenen seviyede petrol bulunmaması sonucunda 1948’te 1361 metre derine inerek kurulan 8. kuyu sayesinde günlük 45 varil kapasite ile üretime başlandı.
  
  
  
 ►İlginizi Çekebilir: Petrol Fiyatları Neden Düşüyor?
 
 
Asit kullanılarak günlük üretim kapasitesinin 450 varile çıktığı ve günümüze kadar 1 milyon ton petrol çıkarılan Raman-8 kuyusu, aradan geçen yarım asırdan fazla zamana rağmen hala üretime devam etmekte. MTA ile birlikte TPAO’nın da detaylı ve yoğun çalışmaları sonucu günlük üretimin 15 bin varile kadar çıktığı Raman-8 kuyusu Türkiye’nin en çok petrol üreten kuyusu.
 
 
 
 
Cumhuriyet tarihi boyunca kurulan ilk kuyularda günlük sadece 25-30 varil petrol üretilmesine karşın Raman-8 kuyusunun kuruluşundan bu yana 67 yıl geçmesine rağmen günlük 15 bin varile kadar petrol üretmesi bölgenin yeraltı kaynakları bakımından oldukça zengin olduğunun ve süreklilik gösterdiğinin kanıtı sayılabilir.
  
 
Kaynak:

►Cnbc-e
 
 
Osman Öztürk Osman Öztürk Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır