elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Bakır Kaplı Çelik Topraklama Çubuğu

İyi bir topraklama sistemi, tesisi bozucu etkilere karşı korumanın temelini oluşturur. Topraklama sisteminin uygulanması kolay bir iş değildir ve tecrübe ister. Doğru planlama ve tasarım, kaliteli ekipmanlar ve tecrübeli uygulayıcılar gerektirir. Topraklama sistemi, tüm elektrik tesisine nazaran pahalı sayılmaz ancak tesisin geleceği için bir yatırımdır. Bu yazımızda Amper Elektrik'in dıştan dişli bakır kaplı çelik topraklama çubuğu ürününü inceledik.



A- A+
01.05.2022 tarihli yazı 14979 kez okunmuştur.
Topraklama; meydana gelebilecek bir hata durumunda oluşacak akım ve gerilimlerin elektrik tesisatına bağlı olan cihazları ve insan hayatını tehlikeye sokmasını önlemek için oldukça önemlidir. Topraklama, elektriğe karşı insan hayatını korumada en etkin yöntemlerin başında geldiği için ölçüm periyotlarına mutlaka dikkat edilmelidir.

Elektrik tesislerinde topraklama projelerinin planlanması, boyutlandırılması, hesaplanması ve değerlendirilmesi için teorik ve pratik temel bilginin yanı sıra her projede geçerli olan standartlara, yönetmeliklere ve bilgisayar destekli programlara ihtiyacı vardır. Elektrik tesislerinin sağlıklı kurulması; ve işletilmesi can ve mal güvenliği açısından çok önemlidir.

Temel Topraklama Nedir?

Temel topraklama, bilinen en sağlıklı topraklama yöntemlerinden biridir. Henüz inşaatın başlangıcında, temel aşamasında iken binaların temel topraklamasına başlanması gerekir. Temelde inşaat demirleri arasından döşenen galvaniz iletken ile yapılır. Bu iletken belirli aralıklarla inşaat demirlerine bağlanır. Yine belirlenen birkaç noktadan topraklama iletkenine ait uçlar dışarı çıkarılıp bağlantı filizi olarak bırakılır. Bu uçlar, eşpotansiyel topraklama baralarına bağlandıktan sonra topraklanmak istenen tüm sistemler bu baralara bağlanmak suretiyle topraklamaları yapılmış olur.

Temel topraklayıcı kapalı bir ring şeklinde yapılmalıdır ve binanın dış duvarlarının temellerine veya temel platformu içine yerleştirilmelidir. Çevresi büyük olan binalarda temel topraklayıcı 20x20 m’lik gözlere bölünmelidir. Her birkaç metrede bir inşaat demirlerine bağlantı yapılmalıdır.
 

Eşpotansiyel Topraklama Nedir?

Topraklamada en güvenli sistem eş potansiyel sistemdir. Bu sistemde tüm topraklamalar ve metal bölümler, eş potansiyel baralar ile birbirine irtibatlanır. Tesis içerisinde herhangi iki noktada oluşabilecek gerilim farkı önlenmiş ve tüm noktalarda eş potansiyel sağlanmış olur.

Yıldırımdan korunma sistemi ile eş potansiyel sistem irtibatlandırılırken, oluşabilecek aşırı gerilimlere karşı da önlem almak gerekir. Bu nedenle mutlak suretle "İç yıldırımlık" (Aşırı Gerilim Darbe Koruyucu) ürünlerinin de bu sisteme dahil edilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde elektrik-elektronik sistem ve ekipmanlar için büyük risk söz konusudur. Farklı topraklamalar birbirlerine bağlanırken potansiyel dengeleyiciler üzerinden bağlantı yapılmalıdır.
 

Bakır Kaplı Çelik Topraklama Çubuğu | Amper Elektrik


Amper dıştan dişli bakır kaplı çelik topraklama çubukları, moleküler olarak düşük karbonlu çelik gövde üzerine %99,9 saf elektrolitik bakır kaplamadır. Bu çubuklar, kullanılan çeliğin 600 N/mm2 yüksek çekme dayanımına sahip olması sayesinde mekanik dayanımı yüksek ve korozyona karşı son derece dayanıklıdır. Çelik gövde üzerindeki bakır kalınlığı minimum 250 mikron olup 30 yıl kullanım ömrü sunmaktadır. Manşon kullanılarak yapılan çubuk bağlantısı TS EN 62561-2 “Yıldırımdan Korunma Bileşenleri” standardına uygundur.
 
Amper Elektrik, Türkiye'de ilk ve tek "250 μ Bakır Kaplı Çelik Topraklama Çubukları" ile yüksek iletkenlik, dayanıklılık ve ekonomiyi bir arada sunuyor.
 
 


DIŞTAN DİŞLİ - 250 MİKRON






Ürünün Öne Çıkan Özellikleri

► EKONOMİK 
Saf bakır çubuklara oranla çok daha ekonomiktir
► STARNDARTLARA UYGUN
TS EN 62305, 62561, nfc 17-102/2011 standartlarına uygun
► YÜKSEK İLETKENLİĞE SAHİP
Galvaniz çubuklara kıyasla yüksek iletkenlik
► DAYANIKLI
Sert kayalık zeminde bakır çubuklara oranla yüksek mukavemet
► UZUN ÖMÜRLÜ
20 yıl üzeri kullanım ömrü

 



Kaynak


Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar