elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Atıktan Enerji Üretimi:
Kanalizasyondan Gelen Yakıt

Yeni gelişmeler bizlere, atık sulardan çeşitli yakıtlar üretebileceğini gösteriyor. Kuzeybatı Pasifik Enerji Laboratuvarı Araştırmacıları, biyokütle adı verilen içerisine kanalizasyon atıkları ve diğer organik atıkların eklendiği bir teknoloji geliştirdi ve bu biyokütle ile enerji üretilebilecek.



A- A+
21.11.2016 tarihli yazı 12632 kez okunmuştur.
Atıklardan enerji üretimi, bahsedildiğinde kulağınıza şaka gibi gelebilir fakat yapılan araştırmalar gelecekte bunun yapılacağını ve şaka olmayacağını kanıtlar nitelikte. Atık su arıtma tesisleri, arabanız için enerji deposu olabilir. Kuzeybatı Pasifik Enerji Laboratuvarı Araştırmacıları, ham petrol üretimi ile ilgili jeolojik koşulları taklit eden hidrotermal sıvılaşma diye adlandırdıkları yeni bir süreç geliştirdi. Yüksek basınç ve sıcaklık kullanarak, sadece birkaç dakikaya ihtiyaç duyuyorlar. Doğada oluşması milyonlarca yıl süren bir sıvı oluşturulması için tuvaletlerimizin yıkanması yeterli olabilecek.
 

Ham petrol üretiminin geleceği hakkında şunları da söyleyebiliriz: ABD’de her geçen gün 34 milyar galonluk kanalizasyon arıtımı yapan atık su arıtma tesisi PNNL (Pacific NorthWestNational Laboratory) yılda 30 milyon varil ham petrol üretileceğini tahmin ediyor. Bu nedenle herkes, iki veya üç galon biyoyakıt dağıtabilecek. Bu malzeme, zeminden pompalanan yağa çok benziyor fakat biraz daha fazla su ve oksijen karıştırılıyor. Benzin, dizel ya da jet yakıtı üretmek zorunda olduğumuz tesisatlarla rafine edilebiliyor.
 

Ham Petrol- 2

Teorik olarak herhangi bir organik materyal, biyoyakıt üretmek için kullanılabilir. Kanalizasyon çok fazla su içerdiği için, biyoyakıt üretimi gerçekleştirmek için bu zamana kadar çok fazla uygun görülmemiştir. Ancak PNNL’de kurutma işlemine gerek duyulmuyor. Atık suyun yakıta dönüşümünün ekonomik olması için çok fazla enerji yoğunluğu gerekiyor. PNNL, daha az enerji harcamak ve kurutma işlemine gerek duymamak adına Hidrotermal Sıvılaştırma (HTL) denilen yöntemi tercih ediyor.

Hidrotermal Sıvılaştırma Tekniği (HTL): HTL yoluyla organik madde, inç kare başına 3.000 paund (bir araba lastiğindeki basıncın yaklaşık 100 katı) basınç altına alır ve daha sonra onu 660 Fahrenheit’a (350 Celsius) kadar pişen bir reaktör sistemiyle besler. (Reaktör; sıcak ve basınçlı tüp) Bu aşırı koşullar, maddeyi basit kimyasal bileşiklerine kadar parçalara ayırır; materyallerdeki hücreler birbirinden ayrılır ve sonunda biyokütle ile sulu sıvı faz oluşur.

 

HTL bunun yanı sıra, tarımsal atıklar gibi diğer ıslak organik hammaddelerden yakıt almak için de kullanılabilecek. Biyokütleye ek olarak, sıvı faz ve diğer yakıtlar ve kimyasal ürünler oluşturmak üzere işlenebilecek. Örneğin, erken çabalar gübre üretiminde kullanılan fosfor cevherinin yerini alabilen fosfor bulma yeteneğini ortaya koymuştur.
 

Basit ve Verimli Üretim

PNNL’de ki biyoenerji teknolojilerinden sorumlu CorinneDrennan “Atık su çamurunda bol miktarda karbon ve yağlar da var” dedi ve konuşmasının devamına şu sözleri de ekledi: “Yağlar ya da lipidler, atık sularda yer alan tuvalet kâğıdı gibi diğer maddelerin dönüşümünü kolaylaştırıyor. Çamuru reaktörden geçirmiyor ve rafine edildiğinde; benzin, dizel ve jet gibi yakıtlar üreten çok kaliteli biyolojik yakıtlar üretilebiliyor.”

Drennan’ın dediği gibi uygulaması basit olan bu yöntem yalnızca biyoyakıt üretimini sağlamayacak. Atık suların arıtımı için gereken nakliye ve elden çıkarma işlemine gereksinimi ortadan kaldıracağı için maliyetten tasarruf etmek için de önemli bir adım olacak. Drennan; Kanalizasyon çamuru gibi yaş atıkların kullanılmasına izin veren devamlı ve ölçeklenebilir bir süreç oluşturmak için son altı yılda hidrotermal sıvılaştırma teknolojisini hızlandırdıklarını söyledi.

PNNL bulduğu bu teknolojiyi, 2018 yılında uygulamaya konulması beklenen, yaklaşık olarak 8 ile 9 milyon dolarlık bir pilot fabrikası kurmak üzere Kanada’daki Metro Vancouver ile ortak olan Utah’da ki Genifuel şirketini lisansladı.

 


Kaynak:

PNNL
Newatlas
Zmescience

 
Irmak Telatar Irmak Telatar Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.