elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Amerikan Hava Sahası Hacker Tehdidi Altında

Geçtiğimiz günlerde ABD hükümeti tarafından yapılan açıklamada Amerikan Hava Sahası' nın hackerların saldırısına uğrayabileceği söylendi. Uçuş güvenliğini kötü yönde etkileyebilecek bu açıklıklar çeşitli nedenlerle düzeltilememekte. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
25.03.2015 tarihli yazı 10104 kez okunmuştur.
ABD’de kılavuz uçaklar için olan sistemin dışardan gelebilecek hacker saldırılarına karşı güvenlik açığı bulundurduğu geçtiğimiz hafta pazartesi ABD hükümeti tarafından açıklandı. Federal Havacılık İdaresi’nin uçuş güvenliğini sağlayan yeteneklerini tehdit eden, 3 yıldır bilinen bu zayıflıkları düzeltmesi yama yetmezliği ve deşifre edilemeyen şifreler sebebiyle başarısız olmuştur.

ABD hükümeti bir anda 2850 uçuşu olumsuz yönde etkileyebilecek bu açıklığın yetkisiz erişim ve kullanım ile hava trafik işlemlerini bozabileceğini söyledi. Dahası Federal Havacılık İdaresi raporda verilerin iletim ve depolama işlemlerinde şifrelendiğinden emin olmadıklarını söylüyor. Bu veriler şifreleri ve kimlik doğrulama bilgilerini de içeriyor. ABD hükümeti havaalanlarında bulunan 500 kontrol kulesinde gerekli düzenlemeler yapılana kadar uçuşların çoğunun tehlikede olacağını söylüyor.

 




►İlginizi Çekebilir: Siber Saldırı Nedir? | 2. Bölüm
 

Federal Havacılık İdaresi (FAA) trafik kontrol sistemlerini siber ve diğer saldırılardan korumak için adım atarken, ulusal havacılık sisteminin kesintisiz çalışmasını ve güvenliğini sağlayan yapıyı tehdit eden belirgin güvenlik kontrol açıklarının olduğu ortaya çıktı. Sistem sınırlarını koruyan, kullanıcıları yetkilendiren ve tanımlayan, FAA sistemindeki hareketleri gözlemleyen ve hassas bilgileri çözen kontroller gibi; bilgisayar kaynaklarına izinsiz girişleri tespit eden, limitleyen ve engelleyen kontrol yapılarında da bu zayıflıklar/açıklar gözlenmiştir.
 
Amerikan Hükümeti’nin yaptığı açıklamaya göre 500 civarında kontrol kulesi tarafından kullanılan bu sistemde bir düzeltme olana kadar; seyahatlerinde uçakları kullanan vatandaşların uçuş güvenlikleri tehlike altında bulunmaktadır. Görülen o ki hükümet tarafından belirtilen bu tehlike FAA sistemlerdeki güvenlik kontrollerini geliştirene ve daha güçlü yapana kadar devam edecek. 

 



►İlginizi Çekebilir: Kriptoloji Nedir? | 1. Bölüm

 
Federal Havacılık İdaresi raporunda ilaveten şunlar yer alıyor : "Bulgulara göre hava trafik sisteminde kullanılan sitemlerde, serverlarda ve network ağlarında güvenlik yamalarının güncel olarak yüklendiği veya bu sistemlerde kullanılan yazılımların güncel olduğu garanti edilememektedir. Örneğin, belirli sistemlerin 3 yıldan fazla süredir güncellenmediği ve yine bazı sistemlerin de artık satıcı tarafından desteklenmediği görülmektedir." Sonuç olarak, FAA yamanmamış güvenlik açıklarının bilgi sistemlerini tehlikeye sokabileceği, artan bir riskle karşı karşıya bulunmaktadır.

Senatörler, “Bu güvenlik açıkları, hava yolu ile seyahat eden milyonların güvendiği ulusal hava sisteminin etkinliğini ve güvenliğini tehlikeye sokma potansiyeline sahiptir.” şeklinde konuştuktan sonra FAA’yı denetleyen Ulaştırma Birimi’nden hızlı bir açıklama istediler. Ulaştırma Ajansı ise problemlerin düzeltilmesi için çalışıldığını ve bu yolda büyük mesafe katedildiğini açıkladı. 
 

Kaynak:


►Arstechnica
 

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.