elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

3D Yazıcılar ile Küçük PCB'ler Basıldı

3D yazıcılar çıktığı andan itibaren, kabiliyetleriyle her geçen gün bizleri şaşırtmaya devam ediyor. Hareketli parçalara sahip ürünlerden, İngiliz anahtarına, insan figürlerinden, ilaç sektörüne kadar 3 boyutlu modellemesi bulunan birçok farklı ürün ortaya koyuyor. Basımı yapılan son ürün ise küçük PCB'ler oldu. Detaylar haberimizin devamında.



A- A+
27.11.2015 tarihli yazı 8393 kez okunmuştur.
IDTechEx konferansında, Qualcomm dahil olmak üzere iki şirket, 3D yazıcılar ile küçük baskı devreler yapabildiklerini ve plastik katmanın üzerinde yaptıkları elektronik ilerlemeleri gösterdi. 
 
Yetkililer, yeni tür alt katmanlar üzerinde, nanomateryallerin 3D baskısı ile geleneksel elektroniğin bir kombinasyonunun, sadece 10 Cent'lik transistörlerle sağlanabileceğini söyledi. Ayrıca, DNA ve diğer biyolojik materyallerle araştırma baskılarının yanısıra OLED’ler basan Kateeva Inc.’den gelen oda büyüklüğündeki YieldJet inkjet yazıcıyı işaret ederek önemini açıkladı.
 

 


Gösteri zemininde, başlangıcı İsrail, ABD’de ilk olan Nano Boyut DragonFly 2020 3D yazıcının demosu ile yaptı. Bu yazıcı, tabakaların sayısına bağlı olarak, 3 - 20 saat içinde 80 mikron izler ile 3mm yüksekliğe kadar 20 x 20 cm, çok katmanlı devre kartı basabiliyor. Şirket, bir devre yapmak için haftalarca beklemek istemeyen ve yazıcının 50,000$’lık fiyatını tolere edebilecek kullanıcıları hedefliyor.



 

Nano Boyut, 3D yazıcının başarısındaki anahtar, gümüş iletken ve Minolta’dan gelen 500'lü inkjet kafası ile basılıp geliştirilen yalıtkan bir mürekkeptir. Bu marketteki birçok hedeflerde olduğu gibi, şirket daha ucuz bakır iletken mürekkep üzerinde çalışıyor. Amit Dror’un belirttiğine göre şuana kadar kimse baskı işleminde bakırın oksitlenme sorununu çözemedi.
 
Nano Boyut, iki yıl önce, baskı devreler ile silikon bir yonga üzerinde güneş hücreleri yaratmak için kullanılan gümüş iletken mürekkebin adapte edilmesi fikirleri ile start aldı.
 
Stasiak, ayrıca Nano Boyut gibi şirketlerin 3D ile baskı devre yaparken daha az maliyet ve geleneksel işlemlerden daha esnek olmasının gerektiği üzerine durdu. 


Kaynak:

►EETimes


Yazar: Burcu Yelis
Burcu YELİS Burcu YELİS Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.