elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Üç Düzlemde Yerleştirilmiş LED’ler İle Üç Boyutlu Billboard |
4. LED ve LED Aydınlatma Yarışması Üçüncüsü

Pelsan Aydınlatma' nın Ana Sponsorluğunda her yıl gerçekleştirilen LED ve LED Aydınlatma Proje Yarışmasının dördüncüsünün yapıldığı geçen yılda üçüncü olan Umut Can Kaymak, Şafak Topçu, Nur İplikçi ve Hüsnü Can Şen’in yarışmaya katıldığı proje olan " Üç Düzlemde Yerleştirilmiş Ledler İle Üç Boyutlu Billboard" detayları ile yazımızda.



A- A+
19.06.2014 tarihli yazı 11239 kez okunmuştur.

Pelsan Aydınlatma' nın Ana Sponsorluğunda her yıl gerçekleştirilen LED ve LED Aydınlatma Proje Yarışmasının dördüncüsünün yapıldığı geçen yılda yine büyük bir ilgi gördü. Bu yarışmada üçüncü olan Umut Can Kaymak, Şafak Topçu, Nur İplikçi ve Hüsnü Can Şen’in yarışmaya katıldığı proje olan " Üç Düzlemde Yerleştirilmiş Ledler İle Üç Boyutlu Billboard" projesi hakkında bilgiler vereceğiz.


 Proje Özeti

Üç boyutlu LED Billboard tasarımında; eşit aralıklarla şeffaf bir iskelet üzerine yerleştirilip ledlerden oluşan bir prizma elde edilerek içerisinde üç boyutlu animasyonların oynatılabildiği yeni nesil bir tabela yapımı şeklinde olmuştur.  Bu proje özellikle reklam sektöründe potansiyel müşterilerin ışık ve animasyon şovları ile maksimum seviyede dikkatlerini çekerek ürünün müşterinin aklında kalıcı yer etmesini sağlamak amaçlanmaktadır.



 

Başvurular:  
► ledyarismasi.com

Formu eksiksiz doldurarak;
başvurunuzu tamamlayabilirsiniz

 
 


 Projenin Basit Mantığı

3x3x3 boyutlarında 27 LED’den oluşan bir küp sistemini örnek alalım. Aynı düzlemde olan LED’leri farklı zamanlarda yakarken hiçbir sorun çıkmaz. Aşağıda verilen örnek ürünümüzde 2.2 satırını yakmak için birinci düzlemin tamamının toprak bağlantısı yapılmalı ve yakmak istenilen 2.2 satırının tümüne kaynak bağlamak yeterli olmaktadır.
 
Farklı düzlemlerde olan LED’leri aynı anda yakmak içinde ; örneğin aşağıdaki örnek üründee birinci Satırın 2.2 numaralı LED’ini ve aynı anda üçüncü satırın 3.3 numaralı LED’ini yaktığımızda birinci satırında 3.3’ü yanacaktır. Bu durum istenmemektedir. Bu durumdan kurtulmanın tek yolu kullanılan LED sayısı kadar kaynak kullanmaktır. Fakat insan gözünün yüksek frekansları seçememesini kullanarak farklı zamanlarda 2 LED yakılır ve bunlar yüksek bir hızda yapılırsa 2 LED aynı anda yanıyor izlenimi verilebilir. Bu şekilde daha büyük örneklerde de üç boyutlu izlenimi veren objeler yaratılabilir.

 
 
► Şekil 1: Şablon Örneği



 ►İlginizi Çekebilir : 3. LED ve LED Aydınlatma Yarışması Birinci Olan Proje

 


 Bilgisayar Kullanımı


 Donanım

Yapılmak istenilen ürün aslında 32x32x32 boyutlarında olduğundan bu sistemdeki LED panelin tek tek LED’lerine erişilmek istense kullanılması gereken LED sayısı,  215 adet veri seçebilen bir kaynağa ihtiyaç duyulmaktadır. Aşağıda verilen şekilde de görüldüğü gibi bilgisayarların standart VGA çıkışları 15 bit olup istenilen veri boyutu için yeterli olmaktadır.

 

► Şekil 2: VGA


Yüksek anlamlı ilk 5 bit deşifre edilerek 32 bitlik bir düzlem seçici olarak geri kalan 10 bit ise 1024 bitlik bir sütun seçici olarak kullanılacaktır. Böylece 1056 tane seçici projede gereken tüm donanım sağlanacaktır.
 
 

 Yazılım

Bilgisayarın VGA çıkışlarını erişimi bir bilgisayar programla dili (tercihen C ) kullanılarak yapılacaktır. Kullanılacak programlama kodlarıyla animasyonun her Frame’i farklı zaman dilimlerinde ve her sütunu da bu zaman dilimlerinin içinde farklı zaman dilimlerinde cihaza verilmesi hedeflenmektedir.

Bu Frame zamanlarının insan gözünün algılayabileceği maksimum sınırında olması gerekmektedir ki böylece farklı zamanda verilen frame parçaları birleşerek tek bir görüntü izlenimi oluşturmalıdır.
 
Projede bu belirtilen mantığı yakalamak için 3D objeleri, 3D Voxel Array’lere aktarıp, bu Voxel Array’ların boyutunu cihazın boyutlarına indirgeyip her bir Array elemanı bir LED’i gösterecek şekilde programlanmalıdır.
 


► Şekil 3: 3D Model Örneği


►İlginizi Çekebilir : LED Aydınlatmanın Hayatımızdaki Yeri ve Önemi
 


 Kinect İntegrasyonu

Kinect, Microsoft’un XBOX360 oyun konsolu için çıkardığı renk-şekil ve uzaklık algılayabilen cihazıdır. Bu cihaz Microsoft’un sağladığı imkanlarla bilgisayara bağlanıp eş zamanlı animasyon yapımında kullanılmaktadır. Bu cihaz kullanılarak belli bir 3D insan modelinin animasyonu yapılıp eş zamanlı olarak yazılım kısmında anlattığımız aşamalardan geçirilip ürüne verilebilir. Eğer bu imkanlar sağlanıp gereken yazılım yapılırsa Kinect karşısında yapılan hareketler otomatik olarak ürüne aktarılacak ve kullanıcıya etkileşim fırsatı yaratacaktır.
 


Sonuç 

Sonuç olarak ürün, düşük bütçelere hitap etmese de yüksek bir bütçe ile gerçeklenebilir olup üretim sonrası farklı alanlarda defalarca kullanılabileceği için fiyat/performans açısından oldukça etkin bir reklam ürünüdür. Özellikle projenin özet bölümünde de belirtildiği gibi reklam sektöründeki potansiyel müşterilerin bu proje ile üretilecek sistemde ışık ve animasyon görsel şov  ile önemli seviyede dikkat çekmek istenmekle beraber bu ve bunun gibi sektörlerde yer alan insanların aklında kalıcı yer almasını sağlamak istenmektedir.


4. LED ve LED Aydınlatma Yarışması Üçüncülük Kazanan Proje Üyeleri:  "Umut Can Kaymak, Şafak Topçu, Nur İplikçi ve Hüsnü Can Şen" 



Pelsan Aydınlatma Ana Sponsorluğunda;
5. LED ve LED Aydınlatma Proje Yarışması:
Başvuru: www.ledyarismasi.com/



Kaynaklar:
 

► instructables.com
► patrickmin.com/minecraft

 
Çağın Özçivit Çağın Özçivit Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar