elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

3D Baskılı Tercüman Robot Geliştirildi

Tercümanlık mesleği, dijital dönüşüm rüzgarıyla birlikte önümüzdeki birkaç yılda yok olabilir. Araştırmacılar, sesi işaret diline çeviren 3D baskı robot geliştirdi.



A- A+
28.09.2017 tarihli yazı 6600 kez okunmuştur.
Antwerp Üniversitesi'nden bir araştırma ekibi, 3D baskılı robotik tercüman geliştirdi. Büyük bir bölümü 3D baskıdan oluşan Project Aslan, yazılı bir metini veya konuşmayı parmak ucu hareketleri ile işaret diline çevirebiliyor. Anlık çeviri yapabilen robot sayesinde işitme engelliler ile işaret dili aracılığıyla iletişim kurulabiliyor. Ekibin bir sonraki hedefinde, işaret dilindeki tüm karmaşıklığı ifade edebilen iki kolu robot inşa etmek bulunuyor.
 

Konuşma Dilini İşaret Diline Çeviriyor

Daha önceleri işaret dilini metin ve sese dönüştüren teknolojik girişimler yapılmış olsa da tam tersi şekilde metin ve sesi işaret diline çeviren teknolojiler oldukça az bulunmaktaydı. Project Aslan tam olarak bu boşluğu doldurup, sesleri işaret diline çeviriyor. Şu anda robot el, alfabetik sistem kullanıyor. Her harf ayrı bir hareketle karşı tarafa iletiliyor ve konuşmanın bütünü işaret diline çevrilmiş oluyor.
 

 

Robot el 25 plastik parça, 16 servo motor, üç motor denetleyicisi, bir Arduino Due mikro ve birkaç elektronik bileşenden oluşuyor. Geliştiriciler 3D boyutlu yazıcı ile basılan plastik parçaların yazdırılmasının yaklaşık 139 saat sürdüğünü, son montajın ise 10 saatte tamamlandığını belirtiyor.


Ekip, robot kolların tercümanların yerini almayacağını, insan yardımının mevcut olmadığı durumlarda işitme engelli kişilere yardımcı olacağını belirtiyor. Ayrıca konuşulan sözcükleri işaret diline çevirebilmek için yeni bir kamera sistemi de deneniyor. Geliştirme çalışmaları ile robot elin yeni hareketler öğrenmesi de mümkün olacak.

Aşağıdaki videodan robot elin nasıl çalıştığını izleyebilirsiniz.


Kaynak:

► Antwerp

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.