elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

200 KiloWatt'lık Kablosuz Şarj Cihazı Üretildi

Elektrikli araçlar gün geçtikçe hayatımızda daha çok yer alıyor. Şarj edilip uzun güzergahlar boyunca kullanılması ise büyük bir avantaj. Bu amaçla yola çıkan araştırmacılar, elektrikli otobüslerin güzergahları boyunca kesintisiz enerji ihtiyacını karşılamak amacıyla 200 KiloWatt'lık kablosuz şarj cihazını üretti.



A- A+
30.04.2018 tarihli yazı 11247 kez okunmuştur.
Dünyanın dört bir yanındaki otobüs şirketleri ve üreticileri tarafından desteklenen elektrik filolarına yavaş yavaş geçiliyor. Ayrıca geçen sene 40 ft Catalyst E2 max'ta bataryaları tek bir şarjla yaklaşık 1,100 km çıkarmayı başarsa da, normal günlük sürüş için bu miktar yeterli olmadı. Duraklar boyunca enerji ihtiyacını karşılamak amacıyla yola çıkan Momentum Dynamics, Washington'daki BYD K9S elektrikli otobüsünün rutin aktarma durakları boyunca kablosuz Kuzey Amerika'daki ilk 200 kilowatt kablosuz şarj cihazını üretti.

Kablosuz şarj cihazı, otobüslerin duraklarda planlı duraklama sürelerini düşünerek duraklama sırasında 200 kilowatt güç seviyesinde enerji sağlıyor. Yani durakta kablosuz şarj sistemi ile beş dakika gibi kısa bir sürede şarj olan otobüs bir sonraki güzergaha kadar gidebiliyor. Bu da elektrikli otobüsün sınırsız güzergah döngüsünü sürmesine izin veriyor.
 
► İlginizi Çekebilir: Dünyanın İlk Elektrikli Yolu Açıldı

Momentum'un kablosuz şarj sistemine sahip otobüsler, otomatik olarak şarj etmek için yola gömülen şarj vericisi üzerinde durarak otomatik olarak şarj ediliyor. Kablosuz şarj cihazları, kabloları kullanmadan gücü aktarmak için rezonanslı manyetik indüksiyon kullanıyor. Yere vericiyi ve aracın alt tarafına monte edilmiş bir güç alıcısını içeriyor. Hava boşluğuna rağmen, plug-in şarjına eşdeğer endüktif şarj etme verimliliği elde ediyor.
 

İlk çalışma ayında, sistem, her sürüş rotasında otobüse tükettiğinden daha fazla enerji ekliyor. Ayrıca sistem, aynı güç derecesine sahip kablolu şarj cihazlarından daha fazla enerji verimi de elde ediyor. Bu sonuçlara bakarak elektrikli otobüslerin artık dizel yakıtlı ve hibrid otobüslere göre sürüş menzili, işletme maliyeti, emisyonlar ve yolcu konforu açısından daha iyi performans gösterebileceğini söyleyebiliriz. 200 kilowatt'lık otomatik şarjı elde etmek ise dünyadaki akülü elektrikli belediye otobüslerini büyütmek için kritik bir dönüm noktası olabilir. Ortalama olarak, elektrikli otobüsler, yakıt ve bakım maliyetlerini, şu anki dizel ve hibrit otobüslere kıyasla, km başına 1 dolar azalttığı da düşünülürse bir otobüs filosunun çalışma ömrü hesaba katılarak, yılda milyonlarca dolar tasarruf sağlanabilir.


Kaynak:


► New Atlas
Reninnaz Demir Reninnaz Demir Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.