elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

10 Kat Daha Etkili Fotosentez Yapabilen Yapay Yaprak Geliştirildi

Harvard araştırmacıları, doğal yapraktan daha verimli biyonik yaprak geliştirdiler. Geliştirilen yapay yaprak, güneş ışığını ve suyu, elektrik ve sıvı yakıta çevirebiliyor. Ayrıntılar yazımızda.



A- A+
23.06.2016 tarihli yazı 13078 kez okunmuştur.
Son birkaç yıl içinde yapay yaprakların gerçek yaprakları taklit etmesi su ve güneş ışığını enerjiye dönüştürmesi gittikçe daha da gelişti. İlk yapay yaprak 2011 yılında uygun maliyetli ve stabil çalışacak biçimde üretildi. 2013 yılında ise bu yapraklar sadece temiz suda değil kirli sularda da çalışacak şekilde daha da geliştirildi. Şimdilerde ise Harvard’ta çalışan araştırmacılar “biyonik yaprak 2.0” adındaki projeyle sadece enerji üretmek bir yana ilk kez sıvı yakıt üretmeyi de başardılar. Projeyi Harvard Üniversitesi'nden Daniel Nocera yapay yaprağın önceki sürümleri üzerinde deneyimli biri olarak bu proje üzerine çalışan ekibi de yönetiyor.
 

Yapay Yaprak Nasıl Çalışıyor?

 
Yapay biyonik yaprak 2.0 su içine yerleştirilir ve yaprak güneş enerjisini emip bulunduğu suda ki hidrojen ve oksijeni böler. Elde edilen sıvı yakıt, elektrik üretmek için kullanılır. Ama yapılan yeni araştırmalarla özel olarak tasarlanmış bir bakteri ile sıvı yakıt üretilmekte. Önceki yapılan testlerde kullanılmayan bu bakteriler, kullanıldığında sistemin daha verimli bir şekilde çalıştığı gözlemlenmiş. Fakat bakterilerin hidrojen üretmesinde katalizörlerin önemli bir yere sahip olması, katalizör sorunuyla beraber bakteri DNA’sını yok etme olasılığını getirmekte. Çünkü önceki sürümlerde kullanılan nikel-molibden-çinko alaşım katalizör bakteri DNA’sını yok edecek reaktif oksijen türleri oluşturdu. Bunu önlemek için araştırmacılar kobalt-fosfor alaşımlı bir katalizör geliştirdiler ve araştırmacıların söylediklerine göre verimlilik oldukça artmış.
 
 

Araştırmacılar aynı zamanda sistemin, isobutanol, isopentanol ve PHB gibi bir biyoplastik türlerinin yapılmasında nasıl kullanılabileceğini de göstermiştir. Araştırmacılar bu teknolojinin gelişmesiyle beraber enerji ihtiyacının, sıvı yakıt teknolojilerinin ve enerji depolama gibi birçok alanın gelişeceğini düşünüyorlar.
 


 
Kaynak:

►Gizmag
Ömer Faruk GÜMÜŞ Ömer Faruk GÜMÜŞ Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.