elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yıldızlı İmzalarla Yetinmeyen Ekip, Dünyaya Yıldızlı Damgasını Vurmaya Gidiyor!

Ülkemizde son zamanlarda yenilenebilir enerji kaynaklarındaki başarılı çalışmalarıyla adından sıkça söz ettiren Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Ae2 Proje ekibi, bu yıl adını tüm dünyaya duyurmaya hazırlanıyor. 21-24 Mayıs tarihleri arasında Hollanda’da düzenlenecek olan ve dünyanın farklı üniversitelerinden yüzlerce takımın mücadele edeceği uluslararası “Shell Eco-Marathon” alternatif enerjiyle çalışan araçlar yarışında Ae2 Proje ekibi de yer alacak. Daha evvelki özverili çalışmalarıyla yüksek başarılara yıldızlı imzasını atan YTÜ’lü genç mühendislerimiz, yeni tasarladıkları “İstanbul” isimli araçla bu kez, dünyaya teknik anlamda Türkiye’nin yıldızlı damgasını vurmaya gidiyor. Bilhassa iddialı genç mühendislerimizin, son teknolojinin tüm imkanlarından yararlanarak imar ettikleri bu araç; verimlilik ana kategorisinden, güvenliğe ve tasarıma kadar pek çok kulvarda nice ödüle şimdiden aday gösteriliyor.



A- A+
23.04.2015 tarihli yazı 10502 kez okunmuştur.
YTÜ bünyesinde “Güneş Enerjili Araçlar” üzerinde nice başarılı çalışmalara imza atan Ae2 Proje ekibi, 28 Nisan Salı günü; saat 10:00’da yeni ürettiği güneş enerjili araç “İstanbul”un tanıtımını gerçekleştirecek. Tanıtım; YTÜ Davutpaşa Kampüsü’ndeki tarihi Otağ-ı Hümayun binasında yapılacak. Protokolde ise başta Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek olmak üzere, kendisinin de davetiyle sektörün önemli isimleri olan ekip destekçilerinin yönetim kurulu üyeleri yer alacak; ayrıca mehter marşı eşliğinde gerçekleştirilecek olan bu törene çok sayıda akademisyen ve öğrenci iştirak edecek.
 

 

Yeni Araç Teknolojisi ve Tasarımı ile Fark Yaratacak!


Daha evvelki imal ettiği araçlarıyla 1tl’ye tekabül eden bir enerjiyle İstanbul’dan Ankara’ya kadar yol alabilen Ae2 ekibi, bu yeni araç ile 1tl’lik enerji harcayarak Edirne’den Kars’a kadar gidebilecek başarıyı hedefliyor. Ayrıca teknoloji, tasarım ve güvenlik konularında da büyük devrimler gerçekleştiren ekip, İstanbul isimli araclarıyla önceki araçlarına göre her 100km’de yaklaşık 37km’lik bir enerji tasarrufu sağladı. Aracın yeni tasarımı ise bir hayli göz kamaştırmakla birlikte uzun mesafede, daha hızlı yol alabilmesine imkan sağlayacaktır.
 
Yaklaşık olarak yapımı 1 yıl süren ve azimli bir çalışmanın neticesinde ortaya çıkarılan bu yeni araçta, güvenlik önlemleri de had safhaya çıkarılmış; binlerce dolarlık otomobillerde bulunan otomatik fren sisteminin (ESP) yanı sıra, güvenli sürüş için geliştirilmiş araç pilotuna yardımcı olan dikiz uyarı sistemi (PWS) de bulunuyor. Tüm bunların yanında araçta Pitt bölgesi ile araç arasında kablosuz veri aktarımı sağlayan telemetri sistemi de mevcuttur. Telemetri sistemi hareket halindeki araçtan araç hızı, motor sıcaklığı, yol eğimi, motor üzerine düşen akım ve gerilim gibi bilgilerin sensörler aracılığıyla ölçümlenip hem araç içindeki ekrana, hem de kablosuz haberleşme cihazları aracılığıyla paddock alanında bekleyen ekip bilgisayarlarına aktarılmasını sağlamaktadır. Bu sistem sayesinde yarış esnasında olası bir ters durumda ya da pilotun yaşayabileceği bir sorunun neticesinde aracın uzaktan kontrolü sağlanarak muhtemel bir facianın önüne geçilebilmektedir. Dolayısıyla YTÜ öğrencileri tarafından hazırlanan araç bu özellikleri ile Eco-Marathon müsabakasının yanı sıra güvenlik ve tasarım alanlarında ödülü hedefliyor.






 

Shell Eco-Marathon Hakkında

 
Royal Dutch Shell tarafından her yıl düzenlenen, Avrupa çapında binlerce öğrencinin daha az enerjiyle daha fazla yol giden çevre dostu araçlar tasarlayıp ürettikleri ve yarışarak test ettikleri Shell Eco-Marathon yarışmasına bu yıl Türkiye’den 16 takım katılıyor. 21-24 Mayıs tarihlerinde Hollanda’nın Rotterdam kentinde düzenlenecek olan yarışma heyecanına sayılı günler kala ülkemizden katılacak takımlar bu kıyasıya mücadele için son hazırlıklarını tamamlıyorlar. Dolayısıyla başta Ae2 Proje ekibi olmak üzere ülkemizden bu müsabakaya katılacak olan diğer tüm takımlarımıza başarılar dileriz.

İstanbul Aracı tanıtım etkinliğine ücretsiz kayıt olmak ve Ae2 Proje ekibinin çalışmalarını daha yakından takip etmek için “İstanbul Aracı” Tanıtım Etkinliği linkine tıklabilirsiniz.




Volkan Karagülle

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.