elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yenilebilir Enerji İle Yaşayan Ada:
El-Hierro

El Hierro adası tek başına yılda atmosfere 18.200 ton CO2 gazı salmaktadır. Yenilenebilir enerji projesi ile bu salınım etkisinin tamamen ortadan kaldırılması planlanıyor.



A- A+
28.09.2012 tarihli yazı 13798 kez okunmuştur.

İspanya'nın Atlantik okyanusuna 1.500 km uzunluğunda kıyısı bulunmaktadır. El Hierro adası güneşin parıl parıl parladığı, Avrupa'nın en popüler turistik takım adası olan Kanarya Ada'larının en küçüğüdür. Ana karaya uzak olan bir çok ada gibi El Hierro da elektrik enerjisini petrol tanklarıyla taşınan karbonik yakıtlardan karşılanmaktadır.


El Hierro adası tek başına yılda atmosfere 18.200 ton CO2 gazı salmaktadır. Yenilenebilir enerji projesi ile bu salınım etkisinin tamamen ortadan kaldırılması planlanıyor.


Proje; 11.5 MW rüzgar çiftliği ve 11.3 MW hidroelektrik tesisi ile adanın %80 oranında enerjisini karşılamayı hedefliyor. Geriye kalan %20'lik kısmını ise güneş enerjisi ve fotovoltaik sistemlerden karşılamayı hedefliyor.


Santralde enterkonnekte akım şebekesinden beslenen büyük pompalar bulunuyor. Bu pompalar elektrik gereksiniminin çok az olduğu gecee saatlerinde çalıştırılarak, örneğin bi vadideki akarsu kaynağından yüksek tepelerdeki rezervuarlara depolanıyor. Enerji gereksiniminin yüksek olduğu saatlerde ise depolarda bulunan su salınarak santral devreye sokuluyoe ve elektrik üretiliyor.





Sistem 5 rüzgar türbini ve hidroelektrik santralinde üretilen elektriği yeni oluşturulacak enterkonnekte sisteme ve devamında dağıtım transformatörlerine bağlamayı hedeflemektedir.


El Hierro yenilenebilir enerji projesi kapsamında Hidroeletrik Santrali ve alt su rezervuarı denize yakın, rüzgar türbinleri ve üst su rezervuarları yüksek tepelere kurulacaktır. Üst su rezervuarı 556.000 m3 su kapasitesine sahip olacak ve bu kapasiteyle HES'ten adanın bir haftalık elektriğini karşılayacak enerji elde edilebilecek.





Tüm sisteme dağıtım kontrol sistemi (DCS) tarafından kontrol altına alınacaktır. DCS sistemi genişletilmiş otomasyon platformu sayesinde pompalanan suyun depolama süreci, hidroelektrik türbinler, enterkonnekte sistem ve mevcut transformatörler gözetim altında tutularak rüzgar çiftliği ile iletişim sağlanacaktır.


Kontrol sistemi otomatik olarak rüzgar çiftliği ile iletişim halinde olarak rüzgar jeneratörleri talebi karşılayamadığı zaman HES'te bulunan üst rezervuardan bırakılan su ile enerji üretme adımına geçilerecektir. Tam aksine aşırı rüzgar etkisinde ise rüzgar çiftliğinde üretilen enerji ile pompalar devre alınarak üst rezervuara su depolanacaktır. Rüzgar enerjisi talebi karşılamadığı zaman tekrar HES devreye alınarak enerji üretimi gerçekleşecektir.



KAYNAK:

Electrical Engineering Portal
Xing
Cumali ÖZEL Cumali ÖZEL Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar