elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yeni Güç Kaynağı:
Solar Camlar

Uygulama pratikliği nedeniyle güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştürmeye yönelik çalışmalar yapılıyor. Camı güneş paneline çeviren sistemlere yönelik birçok prototip çalışması yapılmış olsa da kuantum noktalar ile artık uygulamaya geçiliyor. Nasıl mı?



A- A+
17.10.2016 tarihli yazı 11224 kez okunmuştur.
Yapılarda önemli bir alan kaplayan camlar, gün içinde aldıkları güneş enerjisiyle oldukça önemli bir elektrik enerjisi üretim potansiyeline sahip. Bu potansiyeli kullanabilmek için farklı projeler geliştirilmiş olsa da sistemler halen yaygınlaşabilmiş değil. 2014 yılında Los Alamos Laboratuvarı’nda başlayan projede yapılan araştırmalar, gerekli enerji verimliliğine ulaşabilmek için teknolojinin pratik hale geldiğini gösteriyor. Yaşanan son gelişmeler ile yarı saydam güneş yoğunlaştırıcıları herhangi bir pencereyi güç kaynağına dönüştürebilecek.


 

Projede güneş ışığını yoğunlaştırmak için kuantum noktaları denilen son derece küçük yarı iletkenler kullanılıyor. Baş araştırmacı Viktor Klimov kullandıkları yöntemde bir cam parçası üzerine kuantum noktalar ve pvp polimer karışımı döktüklerini belirtiyor. Bu nano boyutlu noktalar daha sonra cama çarpacak olan ışık dalga boyuna göre özelleştirilebilir.

Ekibin yaptığı son araştırmada cam üzerine ince bir tabaka halinde yaydıkları kuantum noktalar %1,9 genel enerji dönüşüm verimliliğinde çalıştı. Bu kuantum noktalar, yaklaşık 14 yıla kadar çalışabilecek kapasitede. Ancak mevcut teknolojinin verimlilikte %6’lara kadar ulaşabileceğini, bu yüzden halen çalışmaların devam etmesi gerektiği belirtliyor.


 

Kuantum nokta güneş camı teknolojisi bu alandaki mevcut çalışmaların kurallarını değiştirerek şehirlere enerji taşıyabilecek potansiyele sahip. New York’daki Trade Center gökdeleninde 12.000 pencereye uygulanması planlanan güneş enerjili camlar ile 350 daireye güç sağlanması hedefleniyor. Önce şehir, sonra ülke daha sonra da dünya genelinde yaygınlaşabilmesi için bu camların maliyeti büyük önem taşıyor. Proje maliyeti hakkında ise henüz bir açıklama yapılmadı.


Kaynak:


Futurism

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.