elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Türkiye teknoloji yaratmada söz sahibi değil

HP'den "Türkiye teknoloji icat etme ve bunun patentini alma konusunda dünyada söz sahibi değil" açıklaması geldi.



A- A+
03.09.2008 tarihli yazı 3105 kez okunmuştur.

HP Türkiye Genel Müdürü ve Teknoloji Çözümleri Grubu Ülke Müdürü Serdar Urçar, söyledi.



Bu konuda Türkiye'nin zamana ihtiyacı olduğunu vurgulayan Urçar, bu yönde gerekli organizasyon yaratılmasına gereksinim bulunuduğunu vurguladı.



Urçar, HP olarak AR-GE faaliyetlerine büyük önem verdiklerini Ar-Ge için yılda 4 milyar dolar harcadıklarını, gelecek 5 yıl içinde de HP'nin 3 teknoloji alanında Ar-Ge'ye yaklaşık 20 milyar dolarlık yatırım yapmayı planladığını söyledi.



Dünyada ekonomik krizin ve buna bağlı olarak likidite sıkıntısının yaşandığını kaydeden Serdar Urçar, 'Pazarda rekabet arttı. Birçok firma bizden sonra Türkiye pazarına girerek, pazardan pay alma mücadelesine girdi. Türkiye pazarı, donanımsal taraftan olgunlaşırken, katma değer hacminde de gelişmeli' dedi.



HP Türkiye Genel Müdürü ve Teknoloji Çözümleri Grubu Ülke Müdürü Serdar Urçar, HP Türkiye Görüntüleme ve Baskı Grubu Ülke Müdürü Arzu İlhan Babaoğlu ve HP Türkiye Kişisel Sistemler Grubu Ülke Müdürü Artun Ayvat'ın da bulunduğu toplantıda yeni yönetim olarak HP Türkiye'nin 2009'a bakışını değerlendirdi.



TÜRKİYE PATENT ALMADA DA YOK NOKTASINDA



HP'nin dünyada en çok sayıda patent alan 10 şirket arasında beşinci sırada olduğunu, dünya genelinde şimdiye kadar aldıkları patent sayısının ise 30 bine ulaştığını ifade eden Serdar Urçar, teknoloji yaratma konusunda, Türkiye'nin durumunu ise şöyle değerlendirdi:



'Türkiye, teknoloji icat etme ve bunun patentini alma konusunda dünyada neredeyse yok, ancak bu aşılamayacak bir şey değil. Türkiye'nin zamana ihtiyacı var. Gerekli organizasyon yaratılmalı'. Bu konuya ilişkin gelecek planlarını anlatan Urçar, ülkenin seçkin üniversitelerinden biriyle Türkiye'ye özgü yazılım konulu bir proje üzerinde çalıştıklarını ve bunu 2009'da duyuracaklarını kaydetti.



'TEKONOLOJİ KULLANILMADAN GLOBALLEŞME OLMAZ'



Serdar Urçar, 'Dünya ve Türkiye dönüşüyor' derken teknoloji kullanılmadan globalleşme sürecine katılmanın mümkün olmadığını belirterek ' HP, çevresindeki ekosistemle beraber bu dönüşüme en iyi katkıları sağlamak için çalışmaya devam edecek.Son üç yılda HP, pazarın 1.5 katı oranında büyüdü. Son 5-6 yılda ise pazardaki payını yüzde 8'lerden yüzde 12'lere çıkardı' dedi..



'ÇEVRE DOSTU TEKNOLOJİLER YARATIYORUZ'



HP'nin çevre dostu teknolojiler geliştirdiğine dikkat çekilen toplantıda, HP'nin global hedeflerinin 'kaynaklar', 'iklim ve enerji', 'geri dönüşüm ve geri kazanım' alanlarını kapsadığı ifade edildi. Serdar Urçar, bu kapsamda 2010 yılına kadar faaliyetlerindeki enerji tüketimini yüzde 16 azaltmayı hedeflediklerini belirtti. Az enerji tüketilmesi amacıyla, akıllı soğutma sistemleri hazırladıklarını da dile getiren HP Türkiye Görüntüleme ve Baskı Grubu Ülke Müdürü Arzu İlhan Babaoğlu ise 'Analog baskıyla, basılan malzemenin yüzde 8'i ziyan olurken, bu oran gelişen ülkelerde artıyor. Dijital baskıda ise, gerektiği kadar baskı yapılıyor. HP'nin su bazlı mürekkebi iç mekanda havalandırmaya gerek kalmamasını sağlıyor. Bununla ilgili ilk ürünü de Kasım ayında, ilk defa Türkiye'de kurup, denemeye başlayacağız'dedi.





'PİYASADA REKABET ARTTI'



HP Türkiye Kişisel Sistemler Grubu Ülke Müdürü Artun Ayvat da piyasanın durumunu değerlendirirken, 'Pazarda, şubat ayı itibariyle AKP'nin kapatılma davasının yansıması yaşandı, ancak kurumsal pazarda projeler devam etti. Bu dönemde daha çok KOBİ'lerde ve KOBİ'nin altı tüketicilerde talep azalması oldu. Buna rağmen önümüzdeki dönemde böyle bir düşüş olacağını düşünmüyorum. Ağustos'un ikinci yarısıyla beraber piyasada hareketlenme oldu. Son çeyrekte aktive olacağını ve büyüme kaydedileceğini bekliyorum' dedi. Büyüme için Telekom'un ADSL kampanyalarına ağırlık vermesi gerektiğine dikkat çeken Ayvat, bu kampanyalarla, bilgisayar satışlarında artma olacağını sözlerine ekledi.



Kaynak: ANKA