elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Telefon Şarjı Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Lityum-iyon piller hayatımızda birçok kolaylık sağlıyor olsa da eskiden kalan batarya alışkanlıklarımız nedeniyle özellikle mobil cihazların kullanımında kendimize kısıtlamalar getiriyoruz. Bu yazımızda telefonları şarj etmede doğru bilinen yanlışları sizler için derledik.



A- A+
02.09.2016 tarihli yazı 26225 kez okunmuştur.

1.Yanlış: Orijinal olmayan şarj cihazları bataryalara zarar verir.

Doğrusu: Bu yanlış düşünce muhtemelen telefon üreticileri tarafından ortaya atılmıştır. Aksesuar pazarında birçok şarj aleti bulunmaktadır ve telefonunuzla aynı değerde akım ve gerilim değeri taşıyan, marka değerine güvendiğiniz şarj aletlerini kullanmanızda bir sakınca yoktur. Akım ve gerilim değerleri farklı olan bir şarj aleti kullandığınızda ise cihazda aşırı ısınma yaşanabilmektedir. Orijinal şarj cihazı kullanmak zorunlu bir seçenek olmadığı gibi telefon üreticileri Amazon Basics, Opso gibi birçok firmaya şarj aleti üretimi izni vermiştir.
 

2.Yanlış: Telefon şarjdayken kullanmamalıyım.

Doğrusu: Şarj halinde telefonu kullanmanın şarj kalitesini düşürdüğü gibi bir kanı vardır. Düşük kaliteli şarj cihazı kullandığınızda bu doğrudur ancak güvenilir bir şarj cihazı kullanıyorsanız telefonunuz beklenilen şekilde şarj olacaktır. Bunun nedeni telefonunuzu kullanmadığınız zamanlarda da telefonunuzun veri senkronizasyonu yapıyor olmasıdır. Ancak yine de bazı hızlı şarj destekli telefonlar, şarjda kullanımda ısınabilmektedir.
 


►İlginizi Çekebilir: Batarya ve Piller
 

3.Yanlış: Telefonu gece şarjda bırakırsam zarar görür.

Doğrusu: ‘Akıllı telefonlar’ için yanlış bir düşüncedir. Akıllı telefonlar, tam şarja ulaştıktan sonra şarjda kalsalar dahi telefona zarar vermezler. Yani batarya dolu iken batarya tekrar akıma maruz kalmayacağı için herhangi bir zarar meydana gelmez.
 

4.Yanlış: Otomatik parlaklık şarj ömrümü uzatır.

Doğrusu: Otomatik parlaklık tamamen konfor için geliştirilmiş bir özelliktir. Bu özellik aktif olduğunda ekstra olarak telefonun ışık algılama sensörleri çalışmakta ve işlemciyle sürekli iletişim kurulmaktadır. Yani ekstra bir güç harcanması oluşmaktadır ve şarj ömrü için olumlu bir etki yaratmamaktadır. Bu özellik sadece kullanım konforunu artırmak için kullanılmalıdır.
 
 

5.Yanlış: Şarjım bitip telefonum kapandıktan sonra telefonu şarja takmalı ve tamamen dolduktan sonra şarjdan çekmeliyim.

Doğrusu: Artık telefonlar dahil birçok mobil cihazda lityum-iyon bataryalar kullanılmaktadır. Kimyasal yapısı nedeniyle bu bataryaların şarjının tamamen bitmesi beklenmemelidir. Bu bataryalar belirli sayıda tam boşalma ve doluma dayanabilmektedir. Sanılanın aksine sürekli olarak tam boşalma ve tam dolum yapıldığında bataryaların ömrü kısalmaktadır. Bu nedenle telefonunuz %15 seviyelerinde şarjınız azalıyor uyarısı verdiğinde şarja takmalısınız. Daha uzun süreli kullanım içim tam dolması beklenmelidir. Ancak ihtiyaç durumunda istediğiniz zamanda telefonu şarjdan çekmeniz bataryaya herhangi bir zarar vermemektedir.
 

6.Yanlış: Batarya çok ısındığında bir şekilde soğutmalıyım.

Doğrusu: Özellikle atari gibi cihazları ısındığında soğutmak için binbir çaba sarf etmişizdir. Hatta onları buzdolabına koyduğumuz bile olmuştur. Ancak lityum-iyon bataryalar için böyle bir çaba harcamak gerekmemektedir. En verimli çalışma sıcaklıkları oda sıcaklığıdır. Yüksek sıcaklar bataryaya zarar verebildiği gibi düşük sıcaklıklar da zarar vermektedir. Bataryaların üretiminde bu sıcaklık değişimleri göz önüne alınmaktadır. Bu nedenle süreç doğal akışına bırakılmalı ve batarya sıcaklığı için ekstra bir işlem yapılmamalıdır.
 

7.Yanlış: Wi-Fi, Bluetooth ve GPS gibi bağlantıların kapatılması batarya ömrünü uzatır.

Doğrusu: Bu hizmetler kullanılmadığı takdirde açık olsalar dahi şarj tüketimi çok azdır. Yani istediğiniz ağı açık bıraktığınızda aktif olarak kullanmadığınız sürece şarjınızda önemli bir azalmaya neden olmayacaktır. Şarjı en uzun süreli kullanmanın yolu ağlardan kısmak değil, ekran parlaklığını en aza indirmektedir.

 
Kaynak:
 

Techrepublic
 

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar