elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Sinek Kuşu Kanatlarından Esinlenilen Rüzgar Türbini

Tunuslu şirket Tyer Wind, geleneksel rüzgar türbinlerine alternatif olabilecek bir türbin geliştirdi. Tasarlanan sıra dışı türbinde ise sinek kuşunun kanat hareketleri taklit edildi. Havada asılı kalıp, kanatlarını uzun süre, çok hızlı çırpabilen sinek kuşları örnek alınarak tasarlanan türbinle ilgili detaylar yazımızda.



A- A+
29.01.2017 tarihli yazı 21066 kez okunmuştur.
Tunuslu şirket Tyer Wind tarafından tanıtılan, sıra dışı rüzgar türbinlerinin oldukça ilginç bir yanı var. Türbinin kompakt tasarımı, gezinmekte olan bir sinek kuşunun; sekiz adet hareketini taklit etmektedir ve çift salınımlı bıçak kullanılmaktadır. Bu nedenle konut kullanımı için uyumludur. Tyer Rüzgar makinesinin mucidi Anis Aouini için bu tasarım; onun ürettiği ilk alışılmamış rüzgâr dönüştürücü tasarımı değil. Şirketi Saphon Energy, 2012 yılında Saphonian bladeless türbini geliştirdi. Bu sefer firma; uzun süre boyunca yerinde durma kabiliyeti olan sinek kuşunu inceledi ve verimli olabileceğini düşündü. Sinek kuşundan yola çıkan Aouini, 3D kinematiğini geliştirdi ve bu tasarım, “doğrusal bir hareketin rotasyonel bir dönüşümünü sağlıyor” dedi.


 
Tyer rüzgâr türbininin dikey eksen kanatları, toplamda 5.27 fit (3.56 m) toplam süpürme alanı ise 5.25 feet (1.6m)
 
►İlginizi Çekebilir: Kanatsız Rüzgar Türbini | Saphonian
 
Tyer Rüzgâr türbininin iki dikey eksen kanadı, karbon fiberden yapılmış olup, uzunluğu 5.25 feet (1,6m), toplam süpürme alanı 11.7 fit (3.56m)’dir. Bu kompakt boyut Tyer türbininin nominal güç çıkışı 1 kW olmasına rağmen, konut kullanımı için üretilen tipik üç bıçak yatay eksenli rüzgar türbinleri için olan süpürme alanından daha azdır. Türbin, geleneksel rüzgar türbinlerine kıyasla daha az gürültü kirliliği çıkarıyor ve göç eden kuşlar için daha güvenli. Görsel olarak da rahatsız edici değil. Şirket, kara ya da açık deniz rüzgâr santrallerinde kullanılmak üzere, daha büyük ölçekli türbin versiyonları tasarlamak için planlar yapıyor.
 

Tyer Rüzgâr türbini, henüz test aşamasındadır ve güç verimliliği, aerodinamik davranış, malzeme direnci gibi çeşitli parametreler hakkında veriler toplanıyor. Bu nedenle, Tyler rüzgâr türbinlerinin performansı hakkında henüz analizi sağlıklı yapabilecek kadar veri elde edilmedi. Bu türbinin ne zaman piyasaya sürüleceği ve fiyatı bu sebeple henüz belli değil.



Kaynak:


newatlas
Irmak Telatar Irmak Telatar Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.