elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Rüzgar Olmadan Enerji Üretebilen Hidro-Rüzgar Türbini

Rüzgar türbinlerinin hayatımızdaki yeri gün geçtikçe artmakta. Çeşitli olumsuz şartlarda türbin veriminin artırılmasına yönelik çalışmalar devam etmektedir. Dünyanın ilk hidro-rüzgar türbini olma özelliğini taşıyan türbinin ayrıntıları haberimizde.



A- A+
28.10.2016 tarihli yazı 13401 kez okunmuştur.
İnovatif yenilenebilir enerji tesisleri artık rüzgar esmediği zamanlarda bile enerji üretecek. General Electric'e göre bu türbinler, dünyadaki en yüksek rüzgar türbinleri olacak. Türbinler 584 feet (yaklaşık 180 m) uzunluğa sahip. 1.6 milyon galon su rezervi içeren bir rezervuar üzerine inşa edilecek ve rüzgar tarlası 9 milyon galon ek bir rezervuar tarafından da beslenmiş olacak.



İşlevini yerine getirmesi için hidro-rüzgar türbini tesisi bir tepe üzerine yerleştirilmek zorundadır. Su tepeden aşağıya doğru akarak elektrik enerjisi üretecektir ve enerjiye ihtiyaç duyulmadığı anda su geri pompalanacak. Bu döngü türbine sürekli olarak enerji üretme imkanı sağlayacaktır. GE, yenilenebilir enerji ve Max Bögl Rüzgar AG Almanya’daki Swabian-Franken Ormanı’nın bu türbinlerin inşası için ideal olduğunu tespit etti.
 

General Electric'in yenilenebilir enerji rüzgar departmanından sorumlu yöneticisi şunları söyledi; “Buradaki Almanlar mucit olarak bilinirler. Bu nedenle bu teknolojinin anlayışını topluma entegre etmek gerekmektedir. Bunun biraz riski vardır ve her yerde çalışmayabilir. Fakat tesis birkaç on yıl için çalışacak ve faydalarını yakın zamanda hissedeceğiz. Hidroelektrik tesisi 16 MW’lık enerji üretirken rüzgar tarlası 13.6 MW’lık enerji üretecektir. Pilot projede dört adet rüzgar türbininin 2017 yılında inşası tamamlanacak ve 2018 yılında tam anlamıyla çalışmaya başlayacaktır. Bu proje Almanya’nın 2030 yılında enerjisinin %45'ini yenilenebilir enerjiden elde etme hedefini gerçekleştirmesine yardımcı olacak.

 
Dört rüzgar türbini hidro tesisine su getiren kanala bağlıdır

Almanya, rüzgar tarlasında çığır açacak ve büyük bir problemi çözecek tesislere yakında ev sahipliği yapacak. Haritadan da görüldüğü gibi rüzgar türbinleri  herhangi bir su yetersizliği durumunun oluşması halinde birbirlerini besleyebilecek şekilde tasarlanmıştır.

General Electric’in raporu bunu daha basit bir şekilde açıklamaktadır; “Burada asıl fikir rüzgarın etkinliği iyi durumdayken türbin enerji üretir. Ama  rüzgar hızı taban hız değerinin altına düştüğünde su bir büyük batarya gibi davranacak ve enerji üretecektir. Elektriğe ihtiyaç duyulduğunda su rezervuarından aşağıya doğru akarak enerji sağlanacaktır.”


Kaynak:


►ecowatch
►wonderfulengineering
inhabitat

Yazar: Ali Can Çabuker
Ali Can ÇABUKER Ali Can ÇABUKER Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.