elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Rusya’dan Nükleer Pil Projesi

Rus bilim adamları, başta uzay araştırmaları ve tıp olmak üzere çeşitli sektörlerde kullanımı için yeni bir nükleer pil teknolojisi geliştirdi. Nükleer pilin ayrıntıları haberimizde.



A- A+
03.04.2016 tarihli yazı 9175 kez okunmuştur.
Enerjiye duyulan ihtiyacın her geçen gün artması bazı ülkelerin nükleer enerjiye yönelmesine neden oluyor. Hatta uzun batarya ömrü sunulabilmesi nedeniyle nükleer pillerin kişisel elektronik cihazlarda dahi kullanımı planlanıyor. Nükleer enerji alanında öncü ülkelerden biri olan Rusya, bu sefer geliştirdiği nükleer piller ile gündeme geldi. Moskova’daki Ulusal Araştırma ve Teknoloji Enstitüsü (MISİS) bilim adamları başta uzay araştırmaları ve tıp olmak üzere birçok sektörde kullanılabilmesi için nikel-63 izotopundan yeni bir nükleer pil geliştirildi.
 

 


Nükleer piller ilk olarak 1970’lerde kullanılmaya başlanmış ve bu termoelektrik jeneratörlerde stronsiyum kullanılmıştır. Yüksek derece gama ışını ve radyasyon yayması nedeniyle ölümcül yapısı bulunan stornsiyum yerini zamanla nikel'in izotoplarına bırakmıştır. Rus bilim adamlarının nükleer piller için kullandığı nikel-63 izotopunun güvenli ve küçük güçlü piller için çok uygun oluğu belirtiliyor. ‘Güvenli’ olması konusu farklı şekillerde yorumlanabilse de bu piller uzun ömürlü olmasıyla dikkat çekiyor. Yarılanma ömrünün 100 yıl olması nedeniyle bu piller en az 50 yıl kullanılabilecek düzeyde.
 


 
İlginizi Çekebilir: Nükleer Santral Nasıl Çalışır?


Nükleer pilin üretimini zorlu kılan en önemli etmen nikel-63 izotopunun doğada çok az bulunuyor olması olsa da bilim adamları buna da çözüm bulmuş durumda. Nikel-62’nin nükleer reaktörlerde nötronla zenginleştiriliyor ve daha sonrasında kimyasal işleme tabi tutularak gaz santrifüjler kullanılarak ayrıştırılabiliyor. Rusya, nükleer pil prototiplerini 2017 yılı itibariyle geliştirmeyi planlıyor.

Nükleer piller hakkında sizler ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı bekliyoruz.


Kaynak:
 

sputniknews

 

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.