elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Reginald Fessenden |
Radyo iletişiminin Öncüsü

Reginald Fessenden, radyo teknolojisinde önemli atılımlar yaparak radyo yayıncılığına öncülük eden bir mühendisti. Kariyeri boyunca Kanada ve Amerika’da çalışmalarını sürdürerek, radyo ve sonar teknolojileri dâhil pek çok patent almıştır. Reginald Fessenden’in hayatını ve çalışmalarını içeriğimizde bulabilirsiniz



A- A+
27.02.2018 tarihli yazı 10420 kez okunmuştur.
 
Reginald Fessenden 6 Ekim 1866 yılında Kanada’da dünyaya geldi. Reginald çocukluğunda askeri okul olmak üzeri pek çok farklı okulda eğitim aldı. İlk çalışma hayatına Whitney Enstitüsünde müdür olarak başladı. Ayrıca enstitüde bilimle ilgilenmeye başladı. Reginald Fessenden'in aldığı eğitim, bilimsel ve teknik becerisini geliştirmesine yardımcı olmuştur. Teknik çalışmalarına elektrik alanında başlamaya karar verdi.  Bir süre enstitüde çalıştıktan sonra 1886 yılında Amerika’ya taşındı. Edison Machine bünyesinde çalışmak için başvuru yapsa da ilk önce kabul edilmedi. Yaklaşık bir sene sonra Edison’un şirketinde yarı vasıflı test yardımcısı olarak işe başladı. İlk işi ise New York yeraltı elektrik şebeke kablolarının döşenmesiydi. Reginald yeteneklerini hızla geliştirerek Edison’un yeni laboratuvarında teknisyen olarak göreve başladı. Reginald burada kimya, metalürji ve elektrik problemleri çözmek olan geniş bir projeye katıldı. 1890 yılında Edison mali sıkıntılarla karşılaştığı için Reginald dahil pek çok kişiyi işten çıkarmak zorunda kaldı. Buna rağmen, Reginald hayatının geri kalanında Edison'a karşı saygısını hiç kaybetmedi.



Çok kısa bir zaman sonra Reginald New Jersey’de bulunan Westinghouse Electric Company'de çalışmaya başladı. 1891 yılında küçük bir elektrik şirketi olan Pİttsfeld’e geçiş yaptı. İşler istediği gibi gitmediği için elektrik mühendisliği alanında akademik kariyer yapmaya karar verdi. Westinghouse Electric Company’nin desteği ile Pennsylvania Üniversitesinde kablosuz iletişim eğitimi almaya başladı. 1890 yılında Guglielmo Marconi tarafından radyo sinyalleri ile veri transferinin başarı ile yapıldığı haberleri duyulmaya başlamıştı. Ve bu yönteme  “Kablosuz Telgraf” denilmekteydi. Marconi'den esinlenen Reginald aldığı eğitim ile radyo deneyleri yapmaya başladı. 1899 yılında Pittsburgh ve Allegheny şehirleri arasında kablosuz telgraf mesajlarını iletmeyi başardı.
 


Şekil: Radyo istasyonu

 
Reginald Fessenden 1900 yılında Amerika Birleşik Devletleri Hava İstasyonu Bürosu için çalışmak üzere Pittsburgh'tan ayrıldı. Radyo istasyonları kurarak hava durumu bilgisini kablosuz olarak iletmek için çalışmalara başladı. Yeni yapılacak düzenek ile amaç mevcut telgraf hatlarının bakım masraflarından kurtulmaktı. Reginald, Mors kod sinyalleri yerine insan sesini iletmekle ilgilendi. Ses sinyalleri ile ilgilenirken teknolojide önemli gelişmeler kaydetti. Genlik modülasyonu ile haberleşme sistemlerinde öncü bir yer edinmiştir. Modülasyon ve demodülasyon ile ses verilerinin alıcı ve verici arasında iletimini kolaylaştırmıştır. Reginald 23 Aralık 1900 yılında aralarında 1.6 km bulunan iki merkez arasında kısa, anlaşılır sesli bir mesaj gönderdi. Projelerin gelişmesiyle birlikte artan anlaşmazlıklar yüzünden Hava İstasyon Bürosundan ayrılmak zorunda kaldı.
 
 İlginizi Çekebilir: Deneysel Bilimler Prensi |Michael Faraday

Reginald, hassas bir elektrolitik dedektör geliştirerek radyo dalgalarının alıcılar ile her zaman yakalanmasını sağlamıştır. Yararlı pek çok icadının patentlerini almıştır. Düşük frekanslı ses sinyallerini alıcı tarafında geri besleme alarak, orijinal düşük frekanslı sinyal ile kontrol edip güçlendirerek yüksek frekanslı kablosuz sinyallere dönüştüren heterodin ilkesini keşfederek radyo gelişimine katkıda bulundu. Ticari amaçlı sinyallerin daha kolay ayarlanması için süperheterodin tekniğini geliştirdi.

ABD Deniz Kuvvetleri ve deniz taşımacılığı yapan firmalara telsiz telgraf satmayı planladığı için 1902 yılında National Electric firmasına katıldı. Şirket, Guglielmo Marconi ile rekabet etmek için Reginald’ın projesiyle ilgilendi. Reginald, Massachusetts ile 5000 km uzaklıktaki İskoçya’da birer istasyon inşa ettirdi. Uzun mesafe radyo frekansı gönderebilmek için 50 Khz’lik bir alternatör kurulumu da yapıldı. Sistemin dengesiz durumuna rağmen transatlantik telsiz iletişimi kuruldu. Ancak İskoçya istasyonu fırtınadan dolayı yıkıldığı için sesli iletişim gerçekleştirilememiştir. Bu olumsuz duruma rağmen sistemin güçlülüğü onaylanmış oldu.

 


Şekil: 50 Khz alternatör

 
Reginald, 1911 yılında National Electric şirketinden ayrıldıktan sonra radyo çalışmalarını durdurdu. Bir tür sonar olan Fessenden osilatörünü geliştirdi. Denizaltıların yer işaret etmesine ve buzdağlarının yerini tespit etmesine olanak sağlıyordu. 1914 yılında savaşın başlamasıyla gönüllü olarak askeri hizmete dâhil oldu. Sonar cihazının geliştirilmesi için Londra’ya gönderildi. 22 Temmuz 1932 yılında öldüğünde arkasında yüzlerce patent, elektrolitik dedektör, antenler, alternatörler gibi icatları bırakmıştı.


Kaynak:

www.interestingengineering.com
www.britannica.com

 

 
Cem Aydınoğlu Cem Aydınoğlu Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar