elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Piezo Çatı |
Yıldızlı Projeler Yarışması 2011 Finalisti

YTÜ IEEE Öğrenci Kulübü'nün düzenlediği, ElektrikPort olarak basın sponsoru olduğumuz Yıldızlı Projeler Yarışması 2011 Finalisti Mehmet Akif Ceylan 'ın (İstanbul Teknik Üniversitesi) Projesi: Piezo Çatı



A- A+
15.09.2011 tarihli yazı 15454 kez okunmuştur.

Enerji bölünebilir, toplanabilir, biriktirilebilir bir güçtür. Titreşim de enerjinin taşındığı bir formdur. Piezo Çatı projesinde enerjinin, doğa kaynaklarından titreşim formunda alınıp düşük maliyette verimli bir kaynak oluşturulması üzerine tasarlanmıştır. Birçok cihazda ölçüm ve sürücü amaçlı olarak bulunan, maliyeti, uygun parametrelerde titreştirilmesinin zorluğu nedeniyle elektrik üretiminde çok tercih edilmeyen piezo-elektrik malzemeler, ana yapıya uydu kütlelerden maksimum enerji aktarımı metodu ile verimli bir şekilde kullanılabilecektir.


Az şiddetli rüzgarlardan, düşük seviyedeki yağmurlara kadar değerlendirilmesi makul gözükmeyen çevresel etmenler bu sayede herkesin, evinin çatısına monte edebileceği pratik bir Piezo Çatı sistemiyle değerlendirilebilecek, belli bir yaygınlık kazanmasıyla yüksek seviyede enerji kazanımı elde edilmiş olacaktır.


Hazırlanan 0.15m2'lik prototip düşük genlikte titreştirildiğinde 3.2mW ortalama güçte elektrik üretebilmektedir. Bir günde üretebileceği elektrik bu değer baz alındığında 250-480Wh değerlerini bulmaktadır. Daha yüksek etkenlikte titreşim doğal olarak daha yüksek miktarda elektrik üretimi sağlayacaktır. Yapıda elektriği üreten ve maliyetin de %90 gibi bir oranını oluşturan piezo malzeme dışındaki diğer alternatifler de değerlendirilmektedir ve daha ucuz bir üreteç sisteme adapte edildiğinde çok kısa sürede maliyetini karşılayıp kullanıcıya kar sağlayan bir pozisyona geçebilecektir.


Rüzgar ve yağmur koşullarına göre bölgeler spesifik olarak üretilebilecek olan PiezoÇatı, özellikle doğa etmenlerinin güçlü ama arazi yapısının rüzgar türbini gibi santrallerle değerlendirilemeyecek şekilde engebeli olduğu yerlerde, pratik olarak evlerin çatılarına kurulabilir.



Geniş bir rüzgar hızı ve yağmur şiddeti aralığında çalışabilen PiezoÇatı projesinde, tasarlanan ek geliştirmelerin de denemeleri tamamlandığında bölgelere özgü ürünlerin geliştirilip pazarda müşterisine ulaşması hedeflenmektedir.


Mehmet Akif Ceylan - İstanbul Teknik Üniversitesi


Yıldızlı Projeler Yarışması 2011 Finalisti


Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar