elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

OYUNLAŞTIRMA
(Gamification) SİSTEMİ

Son yıllarda hepimizin aşikar olduğu, oyunlaştırma (gamification) sistemine küçük başlıklarla ve örneklerle bir giriş yapalım istedik. Detayları yazımızda görebilirsiniz.



A- A+
08.04.2013 tarihli yazı 8978 kez okunmuştur.

Gamification “OYUNLAŞTIRMA” = MAKSİMUM VERİM
 

Aslında çok eski olmasına rağmen, kullanımı ve tanınırlığı son yıllarda artmış olan gamification’ın kelime anlamı oyunlaştırmadır. Aslında içinde hiçbir oyun unsuru bulundurmayan bir sisteme oyun unsurları ekleme işlemidir.
               

Peki oyunlaştırma hangi alanlarda kullanılır?

               
Aslında oyunlaştırma, hayatımızın her alanında biz fark etmeden bile kullanılan bir sistemdir. Şirket içi oyunlaştırma, pazarlamada oyunlaştırma, toplumsal oyunlaştırma vb. gibi bir çok örneği mevcuttur.
               

Şirket İçi Oyunlaştırma




Şirket içi oyunlaştırma konusunda bilinen en eski uygulamalardan biri “ayın elemanı” güzel bir örnektir. Temelinde ayın elemanı seçilen çalışana prim veya puan verilmesine dayanan bu sistem kullanılmaya başlandığından beri çalışanların performansını büyük oranda arttırmış ve memnuniyetlerini de sağlamıştır. Yine son yıllarda değeri anlaşılan win – win (kazan – kazan) sistemine de örnek oluşturmuştur. Şirket sahibi çalışanlardan daha yüksek verim elde ederken, çalışanlar da ekstra çalışmalarının takdirini görmeye başlamışlardır. Yani adından da anlaşıldığı üzere iki taraf da kazanç sağlamıştır.
               
Çalışanların şirket içinde kendi isimlerini yayınlamadan, iş arkadaşları hakkında yorum yaptıkları sistem de tüm çalışanların kendi olumsuz yönlerini değerlendirip düzeltmelerine olanak sağlamıştır. Çalışanlar takım çalışmasında daha organize olurken, şirketler de çalışanların anlaşmazlığından kaynaklanan performans kayıplarından kurtulmuşlardır.
               

Pazarlamada Oyunlaştırma


 
              
Pazarlama sistemindeki oyunlaştırma uygulamalarına örnek olarak Caffe Nero markasının yapmış olduğu eski bir uygulama örnek verilebilir. İnsanların en çok sevdiği, hediye ürün sistemi baz alınarak, ilk kahve alışverişinde verilen ücretsiz kartta 9 kahve resmi bulunmakta ve bu resimlerin hepsi işaretlendiğinde 1 kahve hediye olarak sunulmaktadır. Tabi bu da kahvenin tercih edilme sebebi olmaktadır. Hatta şu sıralarda da mobil platformda aynı uygulamayı başlatmıştır.
               

Toplumsal Oyunlaştırma



               
Dünyanın bir çok ülkesinde obezite büyük bir sorun oluşturmakta ve toplumsal çözümler üretilmektedir. Bu konuya yönelik en yenilikçi ve oyunlaştırma sistemi barındıran uygulamayı The Fun Theory  bulmuştur. Yürüyen merdivenin yanındaki normal merdivenlere piyano tuşları resimleri çizilmiştir ve büyük ilgi görmüştür.


               
Aynı ekip, plastik şişelerin geri dönüşüme kazandırılmalarının büyük oranda olmasına rağmen insanların cam şişelere aynı özveriyi göstermediğini fark ederek, cam şişe geri dönüşüm kutularına ışıklı bir oyun kurmuştur. Bu da insanların dikkatini çekmiş ve istenilen sonuçlara ulaşılmıştır.


Yani sonuç olarak oyunlaştırma, biz fark ederek veya fark etmeyerek hayatımızın her alanında bizimle beraber olmaktadır. Yönetim sistemlerindeki başarısı da zaten tartışılmaz seviyededir.
               
 

Kaynaklar

►oyungezer.com
►sanalkurs.net              

Emre Güneç Emre Güneç Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır