elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Otomobil Dünyasını Sarsan Emisyon Skandalı

Ürettiği otomobiller ile adından sıkça söz ettiren Volkswagen grubu yakın zamanda bir skandala imza attı. Amerika'da yapılan bir araştırma ile ortaya çıkan skandal 11 milyon adet aracı etkiliyor. Volkswagen 1972 yılında da aynı sorundan dolayı cezaya çarptırılmıştı. Bu skandalın detaylarını sizler için inceledik.



A- A+
10.10.2015 tarihli yazı 7443 kez okunmuştur.
Ürettiği otomobiller ile adından sıkça söz ettiren Volkswagen grubu yakın zamanda bir skandala imza attı. Amerika'da yapılan bir araştırma ile ortaya çıkan skandal 11 milyon adet aracı etkiliyor. Volkswagen 1972 yılında da aynı sorundan dolayı cezaya çarptırılmıştı.
 
Amerika'da Tier 2005 emisyon standardı gelmesi ile beraber belli bir emisyon miktarının üstündeki araçlar satılamayacaktı. Skandala sebep olan EA189 motorlar 2007 yılında piyasaya çıktı ve 2008 yılında ABD piyasasına giriş yaptı. Bu motor yerini 2012 yılında AdBlue katalitik konvertörlü EA288 kod adlı motora bıraktı. ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA) testlerine göre EA189 motorlar yeni emisyon standardına uyumlu gözüküyordu.
 
 
Avrupalı araştırma grubu 2010 yılında yürürlüğe soktuğu Euro5 standardı yerine Tier 2 bin 5 standardını Avrupa'ya entegre etmek için ABD'ye geldi. Gelmiş olan komisyon EPA test sonuçları ile gerçek hayatta kullanım sonuçlarını karşılaştırdılar ve Volkswagen Passat'ın olması gerekenden 40 kat daha fazla salınım yaptığı ortaya çıktı. California'da bir üniversitenin teyit ettiği sonuçlar VW grubuna bildirildikten sonra VW yazılımsal bir sıkıntı olduğunu ve hallettiklerini bildirdi. 2015 yılında da yapılan test sonuçlarında VW marka otomobillerin aynı değerleri gösterdiği fark edildi ve VW hile yaptığını itiraf etti.
 

 
 

 
Kısa bir süre sonra VW özür diledi ve 500bin aracın bu olaydan etkilendiğini söyledi ancak bunun da yalan olduğu ortaya çıktı. İkinci bir açıklama ile 11 milyon aracın etkilendiğini ve fabrikanın araçları geri çağıracağını belirten CEO Martin Winterkorn istifa etti.
 
Olayın ardından İsviçre ve Hollanda ülkelerinde satışları durdurulan VW grubun yazılımı Bosch markasından satın aldığı ortaya çıktı. Bosch markasının yaptığı açıklamaya göre yazılımı test amaçlı geliştirdikleri halde Volkswagen’in yazılımı seri üretim araçlarda da kullanmaya karar vermiş. Bu yazılımı Skoda, Audi ve Seat markalarında da kullanıldığı öne sürülüyor.


Yazar: Yiğit Ali Demir


Kaynak : 

►Wolkswagen
►Wonderfulengineering

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.