elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Kuantum Güvenlik Sistemi

Teknolojik gelişmeler ve internetin yaygınlaşması ile siber saldırılar çoğalmaya başladı. Özellikle akıllı telefonların ve ödeme sistemlerinin güvenli olması her kullanıcı için önemli bir husustur. Araştırmacıların yeni geliştirdiği sistem ile mobil işlemler daha güvenli hale gelecek gibi gözüküyor. Detaylar yazımızda.



A- A+
07.04.2017 tarihli yazı 7208 kez okunmuştur.
Güvenlik uzmanlarına göre veri göndermenin en güvenli yolu kuantum anahtarlamadır. Kuantum anahtarlama uygun olarak kullanıldığı takdirde yapılan her saldırıda sistem güvenli bir şekilde çalışmaya devam ediyor. Bankalar ve devlet kurumları tarafından kullanılması güvenlik için oldukça önemli. Tabi kullanılan ekipmanların pahalı oluşu ve geliştirme aşamasında olması sistemin tam olarak kullanılması için aşılması gereken durumlar arasında yer alıyor. 

 
► İlginizi Çekebilir: Kuantum Işınlama İle Güvenli Ağlar

 
Kuantum şifreleme ile yüksek hızlarda veri iletimine olanak sağlaması için optik malzemeler kullanılarak yarım metre mesafe de saniyede 30 kbit veri hızına ulaşılmıştır. Bunun için aynalar ve LED’ler kullanılmıştır. Alıcı ve verici kısımların doğru haberleşmesi için sistemin hassas hizalanması gerekmektedir. Mobil cihazlarda hizalama sorun olabilmektedir. İşlemler sırasında hatalı durumların yaşanması ile ödeme sistemlerinde eksiklikler oluşabilir. Hatalı durumların önüne geçmek için yapılan prototip denemesi başarılı bir şekilde çalıştırılmıştır. Kuantum şifreleme bir cep telefonuna entegre edilerek cihaza yakın olan ödeme sistemleriyle iletişime geçebilir ve ödeme tamamlanır. ATM güvenlik sistemlerine eklenerek siber saldırıların önüne geçilebilir. 
 
Kuantum şifrelemede 1 ve 0 bitlerinin iletimi için fotonlardan yararlanılmıştır. Polarizasyon, noktadan noktaya bağlantıya ihtiyaç duymayan kutupsal kodlama olarak kullanılır. Doğrusal, köşegen, dairesel olmak üzere 3 kutup polarizasyonu vardır. Sistemde kullanılan LED’ler farklı polarizasyon durumlarını kontrol etmek için kullanılır. Her dört nanosaniyede bir, kanallardan rastgele şekilde darbe üretir. Alıcı ve verici arasında eşleşen LED'lerden gelen fotonlar anahtara dönüştürülür. Dairesel olarak polarize edilmiş LED’ler anahtar bitleri için kullanılırken diğer kutuplar güvenlik ve hata düzeltmek için kullanılır. Bilgisayar korsanlarının kanalların kutuplaşmasını ortaya çıkarmak için dalga boylarındaki değişiklikleri kullanabilecekleri düşüncesi ile araştırmacılar hem vericiyi hem de alıcıyı farklı dalga boylarını maskeleyen filtrelerle donatmışlardır.
 

 
► İlginizi Çekebilir: Kuantum Bilgisayar Nedir?

 
Araştırmacıların önem verdiği asıl konu kullanıcıların el hareketlerinden sistemin etkilenmemesidir. İşleme ilk önce lazer işaretçisi tutan bir kişinin hareketleri analiz ederek başlanmıştır. Bu analiz verileri bant genişliği ve görüş alanı gibi unsurların verimliliğini artırmak için kullanılmıştır. Araştırmacılar, verici ve alıcı arasında daha sıkı bir uyum sağlamak ve el hareketi için daha fazla düzeltme yapmak için, her bir terminalde bağımsız bir LED sinyal lambası ve konuma duyarlı bir detektör kullanmışlardır. Sonrasında işaretçinin kesin konumunu ölçmek ve gelen ışığı detektörün fiber optikleriyle hizalamak için bir mikroelektromekanik (MEMS) ayna hareket ettirilerek cihaz verimli olarak kullanılabilecektir. Bu tasarımın minyatürleştirilmesi ile cep telefonlarına entegre edilecektir. 
 
Güvenlik endişelerinin azaltılması alıcı ve satıcı arasında mobil ödeme kullanımını artırmaya yardımcı olabilir. Güvenlik açıkları mobil ödeme sistemlerinin kullanılmamasının önünde ki en başlıca engeldir. Kuantum şifreleme sistemi üretim maliyetlerinin azaltılmasının ardından günlük işlemlerde kullanılmaya başlanacaktır. 
 

 
Kaynak:

► newatlas
Cem Aydınoğlu Cem Aydınoğlu Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.