elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Klima Kullanımı Üç Katına Çıkacak

Dünyada sürekli olarak yükselen sıcaklıklarla, özellikle yaz aylarında sıcaklığın 50 santigrat dereceye kadar yükselebildiği yerlerde klimalar olmadan yaşamayı düşünmek neredeyse imkansız. Uluslararası Enerji Ajansı tarafından yapılan açıklamaya göre, dünya çapında klimaya olan talebin önümüzdeki 30 yıl içinde üç katına çıkması bekleniyor. Bu da enerji verimli soğutma sistemlerini ön planda tutuyor.



A- A+
25.05.2018 tarihli yazı 5863 kez okunmuştur.
Uluslararası Enerji Ajansı (International Energy Agency), dünyanın dört bir yanındaki klima sistemlerinin hızlı yükselişini gösteren yeni bir çalışma yayınladı. Çalışmaya göre, tahmini 1,6 milyar bina klima üniteleriyle donatılmış durumda. Bu sayının 2050'ye kadar 5,6 milyar olması bekleniyor. Raporda iç soğutmada beklenen bu artışı karşılamak için gereken güç miktarı, ABD, Avrupa Birliği ve Japonya'nın kombine elektrik kapasitesine eşit olacak. Ayrıca, önümüzdeki 30 yıl boyunca her 10 saniyede satılan yeni AC'lerin miktarı da açıklandı. 
IEA'nın İcra Direktörü Fatih Birol, iklimlendirme için elektrik talebinin artmasının, günümüzün enerji tartışmasındaki en kritik kör noktalardan biri olduğunu beliRtti ve "Yükselen gelirlerle, özellikle yeni gelişmekte olan ülkelerde iklimlendirme mülkiyeti hızla yükselecektir. AC'ler için verimlilik performansının önceliklendirilmesi önemlidir. Bu yeni AC'lerin büyüklüğü için standartlar, olması gereken yerlerden çok daha düşük" dedi.
 


►İlginizi ÇekebilirYenilenebilir Enerji Raporu 2016

IEA çalışmasına göre Hindistan'ın önümüzdeki on yıllarda AC'de en büyük artışa sahip ülkelerden biri olması bekleniyor. Şu anda Hindistan'daki AC, Hindistan'ın tüm elektrik kullanımının yaklaşık %10'unu oluşturmaktadır. Ancak raporda, ülke nüfusu ve ekonomik büyüme göz önüne alındığında, 2050 yılına kadar %45'lik AC kullanım oranına işaret edilebileceği belirtildi.
Küresel sıcaklıklar artmaya devam ettikçe, zorlu yaz aylarından dolayı daha fazla insanın serin kalması gerekecek. IEA bu duruma çözüm olarak, daha az elektrik tüketen, daha iyi ve daha verimli klima üniteleri için gayret edilmesi gerektiğini sundu. Belirli ülkeler ve onların AC'nin verimliliği arasında zaten bir küresel eşitsizlik var. Çalışma, Avrupa ve Japonya'da satılan klima ünitelerinin Amerika Birleşik Devletleri ve Çin genelinde satılan ünitelere kıyasla %25 daha verimli olduğunu belirtti.


IEA, ‘yeni enerji santrallerinde gecede en yüksek güç talebini karşılayacak büyük yatırımlara’ ihtiyaç duyulduğu ve solar PV teknolojisinin yeterli olmayacağı konusunda uyardı. Birol, ‘Soğutma için daha yüksek verimlilik standartlarının belirlenmesi, hükümetlerin yeni enerji santrallerine olan ihtiyacı azaltmak için kullanabilecekleri en kolay adımlardan biri ve aynı zamanda emisyonları azaltma ve maliyetleri azaltmalarını sağlar.’ dedi. Bu zorunlu standartlar enerji maliyetlerini yarıya indirebilir. Bu, IEA'nın hesaplamalarına göre, enerji yatırımlarında, yakıt maliyetlerinde ve işletme maliyetlerinde yaklaşık 2,9 trilyon dolar tasarruf sağlanmasına neden olabilir. 
Dünyanın çoğu yerinde insanlar serin kalmak için klimayı kullanırken, sıcak iklimlerde yaşayan 2,8 milyar insanın sadece % 8'inin aslında kapalı bir soğutma sistemine sahip olduğunu belirtmek önemlidir.

 
Kaynak:

interestingengineering.com

 

Merve  SEVER Merve SEVER Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.